Jump to content
MAINOS

Ruotsalaiset lääkärit haluavat parempaa sairaanhoitoa ja tietojärjestelmiä


Pöllö

Recommended Posts

Ruotsalaisen lääkärilehden (Läkartidningen) sivustoilla keskustellaan, olisiko lääkäreiden aika muotoilla yhteinen kannanotto paremman sairaanhoidon saamiseksi. Lisäksi Ruotsin lääkäriliitto (Läkarförbundet) vaatii ponnistuksia atk-ongelmien estämiseksi.

 

Ruotsissa on viime aikoina käyty julkista keskustelua terveydenhuollosta, ja lääkäreiden joukossa on halua koota yhteinen rintama aloitteentekijäksi ja nykyisen terveydenhuoltojärjestelmän rakentavaksi kritisoijaksi. Aloitteentekijöiden mukaan poliitikkojen luoma kuva ruotsalaisesta terveydenhuollosta ei pidä paikkaansa. Kehitystyön sijaan tapahtuu huononemista järjestelmässä, joka itsessään on huonosti luotu. Lääkärit käyttävät aikaa potilaan kanssa vähiten Euroopassa ja pitävät terveydenhuoltoa talouden ja tuottavuuden ehdoilla - eikä potilaan tarpeiden pohjalle - rakennettuna. Tehokkuutta valvotaan valtavalla hallintojärjestelmällä. Kun poliitikot riemuitsevat potilaskäyntimäärien kasvusta, näkevät lääkärit laadun heikkenevän. Potilaspaikkojen vähentyessä lääkäreiden aikaa menee paikkojen järjestämiseen - tai sairas potilas lähetetään kotiinsa paikkojen puutteessa. Hoitoaikojen lyhentyessä pelätään myös komplikaatioiden lisääntyvän.

 

Ruotsin lääkäriliitto on jo aiemmin varoittanut heikosta sairaanhoidon tietoturvallisuudesta. Nyt liitto esittää julkisen huolestuneisuutensa viime aikojen atk-katastrofeihin. Kesäkuun aikana on Tukholman terveydenhuollossa ollut useita haastavia atk-ongelmia. Mm. Karoliinisessa yliopistosairaalassa suurin osa sisäisestä tietoverkosta, puhelimista ja mm. sähköpostijärjestelmistä kaatui. Lääkäriliiton lääke-, atk- ja lääkintätekniikkaraadin jäsen Rikard Lövström pitää tietojärjestelmiä haavoittuvina käyttöhäiriöille, mitä ei voi sietää kysymyksen ollessa potilaan elämästä ja kuolemasta. Terveydenhuollon organisaatioiden täytyy saada resursseja tietojärjestelmien parantamiseksi, varajärjestelmien kehittämiseksi ja käyttökatkoksien hoitamiseksi.

 

Tutustu tarkemmin ruotsalaisiin kannanottoihin sairaanhoidon tilasta - ruotsiksi: http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/06/Lakarupprop-for-en-battre-sjukvard/ ja tietojärjestelmistä: http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2013/06/Lakarforbundet-kraver-insatser-mot-IT-haverier/.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...