Jump to content
Pöllö

Ruotsalaiset lääkärit haluavat parempaa sairaanhoitoa ja tietojärjestelmiä

Recommended Posts

Pöllö

Ruotsalaisen lääkärilehden (Läkartidningen) sivustoilla keskustellaan, olisiko lääkäreiden aika muotoilla yhteinen kannanotto paremman sairaanhoidon saamiseksi. Lisäksi Ruotsin lääkäriliitto (Läkarförbundet) vaatii ponnistuksia atk-ongelmien estämiseksi.

 

Ruotsissa on viime aikoina käyty julkista keskustelua terveydenhuollosta, ja lääkäreiden joukossa on halua koota yhteinen rintama aloitteentekijäksi ja nykyisen terveydenhuoltojärjestelmän rakentavaksi kritisoijaksi. Aloitteentekijöiden mukaan poliitikkojen luoma kuva ruotsalaisesta terveydenhuollosta ei pidä paikkaansa. Kehitystyön sijaan tapahtuu huononemista järjestelmässä, joka itsessään on huonosti luotu. Lääkärit käyttävät aikaa potilaan kanssa vähiten Euroopassa ja pitävät terveydenhuoltoa talouden ja tuottavuuden ehdoilla - eikä potilaan tarpeiden pohjalle - rakennettuna. Tehokkuutta valvotaan valtavalla hallintojärjestelmällä. Kun poliitikot riemuitsevat potilaskäyntimäärien kasvusta, näkevät lääkärit laadun heikkenevän. Potilaspaikkojen vähentyessä lääkäreiden aikaa menee paikkojen järjestämiseen - tai sairas potilas lähetetään kotiinsa paikkojen puutteessa. Hoitoaikojen lyhentyessä pelätään myös komplikaatioiden lisääntyvän.

 

Ruotsin lääkäriliitto on jo aiemmin varoittanut heikosta sairaanhoidon tietoturvallisuudesta. Nyt liitto esittää julkisen huolestuneisuutensa viime aikojen atk-katastrofeihin. Kesäkuun aikana on Tukholman terveydenhuollossa ollut useita haastavia atk-ongelmia. Mm. Karoliinisessa yliopistosairaalassa suurin osa sisäisestä tietoverkosta, puhelimista ja mm. sähköpostijärjestelmistä kaatui. Lääkäriliiton lääke-, atk- ja lääkintätekniikkaraadin jäsen Rikard Lövström pitää tietojärjestelmiä haavoittuvina käyttöhäiriöille, mitä ei voi sietää kysymyksen ollessa potilaan elämästä ja kuolemasta. Terveydenhuollon organisaatioiden täytyy saada resursseja tietojärjestelmien parantamiseksi, varajärjestelmien kehittämiseksi ja käyttökatkoksien hoitamiseksi.

 

Tutustu tarkemmin ruotsalaisiin kannanottoihin sairaanhoidon tilasta - ruotsiksi: http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/06/Lakarupprop-for-en-battre-sjukvard/ ja tietojärjestelmistä: http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2013/06/Lakarforbundet-kraver-insatser-mot-IT-haverier/.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.