Jump to content
MAINOS

Älypuhelimesta apu muistisairauksista kärsiville vanhuksille


Reportteri

Recommended Posts

Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden professori Petri Pulli ryhmineen kehittää uudenlaista opastinjärjestelmää muistihäiriöisille, kuten muistisairauksista kärsiville vanhuksille. Se eroaa sadoista jo kehitetyistä opastimista siinä, että opastus näytetään suoraan henkilön ympäristöön eikä esimerkiksi laitteen näyttöön tai puheena.

Näin se toimii: Muistihäiriöinen vanhus on kävellyt pois tutulta reitiltään kauppaan. Hänen kaulassaan roikkuva, lisälaitteella varustettu älypuhelimensa herää toimimaan. Se paikantaa omistajansa sijainnin ja vertaa sitä sisuksiinsa ohjelmoituun kauppareissun reittiin. Laite alkaa laserosoittimella heittää vanhuksen eteen nuolta, joka opastaa kulkemaan oikeaan suuntaan takaisin tutulle reitille. Samalla laitteen webkamera ottaa katuympäristöstä kuvia ja lähettää ne turvapalvelulle, joka voi tunnistaa vanhuksen sijainnin.

- Taustana opastimemme kehittämisessä on ollut, että eksyminen herättää pelkoa ja stressaa henkisesti vanhusta. Hänen on tilanteessa vaikea suorittaa kognitiivisia, ajattelua vaativia tehtäviä, kuten etsiä näytön kartasta sijaintiaan ja oikeaa reittiä. Visuaalinen opastus nuolella kulkutielle voi toimia paremmin, kertoo Petri Pulli.

Toinen muista erottava uusi idea on opastimeen liittyvä etäopastus: laite ilmoittaa muistihäiriöisen käyttäjän poistumisesta ennalta määrätyltä reitiltä ja turva-alueelta ensin omaiselle ja tarvittaessa turvapalvelulle. Nämä voivat puhelimella ottaa yhteyttä vanhukseen ja tulla avuksi opastukseen.

- Yhteys tuttuihin ihmisiin ja apu heiltä vähentää vanhuksen stressiä ja pelkoa. Pelko voi saada vanhuksen jäämään kotiin päiväkausiksi. Uudella turvaopastimella se pyritään ehkäisemään ja tukemaan vanhuksen itsenäistä asumista ja selviytymistä arjesta, jatkaa Pulli.

Lue lisää http://www.oulu.fi/yliopisto/tutkimus/tutkimuksen-esittely/tutkimusartikkelit/älypuhelimesta-vanhusten-turvaopastin

Link to comment
Share on other sites

Ihan kiva. Toinen vaihtoehto on se että sukulainen tai hoitaja lähtis kerran viikossa mummon mukaan kauppareissulle. 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...