Jump to content
MAINOS

Eläkeikä


maloppi

Recommended Posts

Ei meikäläisiä enää helpolla päästetä. On tullut joustava eläkeikä 62-68 v. (TV:ssä kylläkin oli ohjelma sunnuntain aamutv, jossa haastateltiin ja esiteltiin 74-vuotiasta kuulontutkijaa, joka oli jo ollut hetken eläkkeellä, mutta päättänyt palata töihin...)

Itselle tuli eilen yllätys, kun olen Kevan eläkelaskurista seurannut omia tulevia muutaman vuoden päästä alkavia eläketietoja. Viime vuoden puolella "virallinen eläkeikä" olisi marrakuussa 2014 ja nyt siinä yllätys.. yllätys, lukikin elokuu 2015. Eläkesumma ei ollut kasvanut siitä hääppöisestä mihinkään. Mitenkähän meitä oikein venytetään ...

Täytyypä alkaa tutkimaan...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
MAINOS

Työmarkkinajärjestöt neuvottelee parhaillaan eläkeiän nostamisesta ja ilmeisesti melko kaavamainen ratkaisu on tulossa jossa ei huomioida ammattia, työn laatua ja työn raskautta. Poliisien edunvalvonta ottaa nyt asiaan voimakkaasti kantaa http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/pardian-niko-simola-poliisille-alempi-elakeika/1889252 , toivottavasti Tehy ja SuPer on samassa rintamassa ja saavat neuvoteltua eläkesopimuksen josta löytyy edes ripaus realismia ja inhimillisyyttä.

Link to comment
Share on other sites

Ei Tehy ja Super neuvottele tosta asiasta, vaan keskusjärjestöt.

Ei neuvottele suoraan ei, mutta eipä tuntuis pahalta jos ottaisivat tässä kohtalonhetkillä kantaa asiaan. Esimerkiksi niin kuin poliisit ja nyt viimeisempänä palomiesten järjestö; http://www.satakunnankansa.fi/Kotimaa/1194925192749/artikkeli/palomiesliitolta+tiukka+ei+elakeian+nostolle+monelta+loppuu+tyokyky+jo+55vuotiaana.html

Link to comment
Share on other sites

Kyllä keskusjärjestöjen alaiset liitot pääsevät sanomaan mielipiteensä, koska niiden puheenjohtajisto muodostaa keskusjärjestön hallituksen. Siellä hallituksessa näitä neuvottelutuloksia sitten puidaan. Myös edellämaininut Nikula ja Simola kuuluvat STTKn hallitukseen :)

STTKn-hallitus.pdf

Link to comment
Share on other sites

Kyllä yleinen eläkeikä tulee nousemaan, se on ihan selvä. Ihmisten eliniän odote kasvaa jatkuvasti ja eläkeläisiä on koko ajan enemmän työllisiin nähden. Vuoteen 2030 mennessä joka toinen nykyisistä hoitajista jää eläkkeelle. Tietysti jos halutaan kasvattaa edelleen valtion velkaa , niin toki voidaan pysyä nykyisessäkin. Kokonaisuuden kannalta se ei ole kauhean järkevää. Joku kompromissi siihen pitää varmaan löytää. Toki on ammatteja joita pitää tarkastella omana kokonaisuutenaan, mutta noin yleisesti. Pitää satsata ihmisten työssä jaksamiseen, työkyvyn ylläpitoon jne. Työaikajoustot yms ovat osa kokonaisuutta. Aika moni eläkeikäinen jatkaa töissä nykyisinkin.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä yleinen eläkeikä tulee nousemaan, se on ihan selvä. Ihmisten eliniän odote kasvaa jatkuvasti ja eläkeläisiä on koko ajan enemmän työllisiin nähden. Vuoteen 2030 mennessä joka toinen nykyisistä hoitajista jää eläkkeelle. Tietysti jos halutaan kasvattaa edelleen valtion velkaa , niin toki voidaan pysyä nykyisessäkin.

Menee varsinaisen aiheen ohi, mutta vastaan tähän nyt kumminkin. Tämä eläkeiän nosto voisi olla hyvin maltillista jos hallitus kykenisi tekemään muitakin päätöksiä kuin eläkeiän rukkaaminen. Eläkekatto, julkisen sektorin palkkakatto, julkisen sektorin hallinnon säästökuuri, koulutuksista tyhjäkäynti pois, aikuiskoulutus täysin monimuotoiseksi jne. auttais asiaa melkoisesti. Parasta tietysti olis kun hallitus sais talouden rullaamaan ja valtiovelan pieneks niin ei tarvitsis näitä asioita pähkäillä, mahtanee tämä kuitenkin olla epärealistista haaveilua.

Pitää satsata ihmisten työssä jaksamiseen, työkyvyn ylläpitoon jne. Työaikajoustot yms ovat osa kokonaisuutta.

Työssä jaksamiseen satsaaminen on ainakin minun kokemuksen mukaan pelkkää juhlapuheiden sananhelinää. 20 vuotta sitten työnantaja kuuntelikin työntekijöiden ehdotuksia miten työtä vois keventää, tänään otetaan kaikki löysät pois ja jos jotain kevennyksiä ehdotetaan niin sanotaan että ei näitä hommia pakko ole tehdä. Minä en ainakaan luota pätkääkään siihen että kuntatyönantaja oikeasti haluasi keventää vanhenevan duunarin työtä. Siksi oma tavoite on 55 vuodessa, silloin viimeistään tulen jäämään raskaasta ruumiillisesta työstä pois. Tavalla tai toisella.

Aika moni eläkeikäinen jatkaa töissä nykyisinkin.

Jatkaa, mutta ei raksalla, ei metsurina eikä akuutissa ensihoidossa.. Kyllä 35 vuotta tätä herkkua saa riittää yhteiskunnalle.

Edit: vasuri puhuu asiaa; http://jyrkiyrttiaho.fi/2014/3745

Link to comment
Share on other sites

Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta se on aivan varma että eläkeikä nousee. Ennemmin tai myöhemmin. Toki se kirpaisee ja ois mukava jäädä vaikka tänään eläkkeelle, mutta realiteetit on mitä on.

 

Edit: vasuri puhuu asiaa; http://jyrkiyrttiaho.fi/2014/3745

Työkyvyttömyyseläke onkin sitten toinen juttu. Kyllä ihmisen pitää työkykyinen olla jos hänet halutaan työelämässä pitää.
Link to comment
Share on other sites

Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta se on aivan varma että eläkeikä nousee. Ennemmin tai myöhemmin. Toki se kirpaisee ja ois mukava jäädä vaikka tänään eläkkeelle, mutta realiteetit on mitä on.

Ei se kirpaise jos ymmärtää omat rajansa, työkyvyttömyyslaki on ainakin toistaiseksi voimassa.

Tässä päättäjät eivät vaan tajua miten ihmismieli toimii. Jos fyysisesti raskailla aloilla olis eläkeikä esim. 60v. ja työnantajat oikeasti satsais työssä jaksamiseen, niin varmasti osa duunareista siihen saakka pystyis työskentelemään. Nyt kun eläkeikä tulee olemaan 67 vuotta, eikä joustoja löydy, niin eipä ole mitään syytä edes yrittää sinnitellä duunissa.

Ja maltillinen eläkeiän nosto on varmasti jossain tulevaisuudessa tarpeellinen ja kevyitä sisähommia tekevien kohdalla oikeudenmukainenkin. Mutta tällaisena massiivisen nuorisotyöttömyyden aikana eläkeiän nostopuheet tuntuvat kyllä absurdeilta ja varmasti työttömien korviin jopa loukkaavilta.

Link to comment
Share on other sites

Ei tässä pelkästä mekaanisesta eläkeiän nostosta neuvotellakkaan. Isompi kokonaisuushan se on, jossa pyritään vastaamaan noihinkin asioihin. Jotain vastaantulojahan sen paketin pitää sisältää.

http://www.sttk.fi/2014/09/05/sttkn-puheenjohtaja-antti-palola-elakeratkaisun-tarjottava-ikaantyville-tyoaikajoustoja/

Tämä koko homma oltais voitu hoitaa pelkällä porkkanalla, vaikea uskoa että keppilinja kovin äkkiä loppuu. 

Link to comment
Share on other sites

Huolestuttaa kyl tosi paljon nykyinen linja, kun nyt jo kolmenkympin tienoilla meinaa välillä tuntua ettei kroppa kestä fyysistä työtä. Fyysisen työn vielä jaksaa, mutta fyysinen työ yhdistettynä kiireeseen on kestämätön tahti. Sairaslomat siinä lisääntyy ja henkilöstövaihtuvuus nousee, mutta eihän sitä haluta edes ajatella. Pers eellä puuhun ja niinpäin pois :) 

 

Eläkeratkaisussa porrastettu eläke tuntuisi inhimillisemmältä jossa vaikkapa kuudenkympin jälkeen tarjotaan mahdollisuus jäädä osa-aikaeläkkeelle. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Työmarkkinajärjestöt (pl Akava) ovat tehneet eläkeratkaisuehdotuksen jossa peruslähtökohta on 65-vuoden eläkeikä, karttumaa kertyisi tasaisesti koko työuralta ja mahdollisesti osalle hoitoalaa voitais soveltaa uutta pykälää jossa 38 vuoden raskas työ oikeuttais eläkkeelle.

 

Jos tuo viimeinen kirjataan lakiin niin siitä tulee kyllä ikuinen riidan ja taistelun paikka, jos duunarilta kysytään niin kaikkihan kokevat tehneensä raskasta työtä.

Mulle tuo kyllä sopis, omien laskelmien mukaan mä tulisin jäämään 57-vuotiaana eläkkeelle. Tai sitten en..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Rukan hiihtoladuilta käyntiin lähtenyt eläkeuudistus realisoituu vuoden alussa; http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001937252.html

Alkaa olemaan työmaalla pikkaisen katkeraa porukkaa kun ovat tajunneet että sovitut ammatilliset eläkeiät eivät merkinnetkään toiselle osapuolelle mitään. Ja ne jotka ovat sopineet oman henkilökohtaisen ammatillisen eläkeiän ja ovat kuvitelleen jäävänsä parin vuoden päästä eläkkeelle on sopimuksen yksipuolinen rikkominen ja uudistuksen nopea aikataulu yllättänyt. Ja kun vielä tuo työuraeläkekin saatiin sössittyä niin hymy raskailla aloilla työskentelevillä vanhenevilla työntekijöillä alkaa olla väkinäistä. 

Meille 60-luvulla (myös 70-luvulla) syntyneille eläkeuudistus tarkoittaa siis 5-7 lisätyövuotta yksipuolisella ilmoituksella, eläkekarttumien pienentymistä verrattuna nuorempaan ikäluokkaan. Ja jos vielä kuulut miessukupuoleen jolla odotettavissa oleva elinikä on naisia pienempi ja teet fyysisesti raskasta työtä niin onnea, kuulut eläkeuudistuksen suuriin häviäjiin!

Hulluinta tässä on ehkä se että koko uudistus on tilastokeskuksen tietojen pohjalta täysin turha ja nykyisessä ja todennäköisesti myös tulevaisuuden työttömyystilanteessa myös moraalisesti erittäin arveluttava. Tai ainakin minä luovuttaisin esim. kuuskymppisenä mielelläni duunini työttömälle nuorelle jolloin molemmat voittais ja lisäkuluja ei vaihtokaupasta syntyis. 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...