Tigerboy Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 Minulla päättyi juuri hiljattain 5 viikon mittainen sisätaudin harjoittelujakso. Harjoittelussa tuli vastaan tällainen, kun yksi potilaista sanoi minulle, että voisinko pistää insuliinin piikin hänen käsivarteen? Hän on kuulema aikaisemminkin saanut siihen. Itse kuitenkin laitoin ohjeistetusti vatsan alueelle. Kerroin asiasta ohjaajilleni jotka sanoi, että se nykypäivänä kielletty. Kuitenkin samaisella osastolla oli vanhempia hoitajia, jotka sanoi että käsivarteen voi laittaa jos vatsan alueella on liikaa tullut kovettumia. Minua jäi nyt tulevana ammattilaisena kalvaamaan tämä. Onko siis insuliinipiikin antaminen käsivarteen sallittu vai kielletty nykypäivänä?
Pöllö Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 Missähän joskus on tullut nähtyä dataa, miten insuliini imeytyi kehon eri osista... Aivan kuin siinä olisi ollut pieniä eroavaisuuksia - toki hieman muutkin asiat vaikuttavat verenkiertoon kehon eri osissa. Lyhytvaikutteinen insuliini imeytyy ilmeisesti vatsasta paremmin, joten se laitetaan siihen, pitkävaikutteiset taas pakarasta tai reidestä hitaammin, jolloin taas saadaan sitä tasaisempaa ja pidempää vaikutusta niihin pistämällä. Olkavarsi alkaa lähestymään periferiaa, eli siellä esim. kylmän aiheuttamat verenkierron muutokset voisivat vaikuttaa? Jos periferia lämmin, niin vähentänee sitten tuon aiheuttamaa vaihtelua. Keskeisempi syy lienee, että käsivarressa on vähemmän rasvakudosta. Eli lihas on lähempänä ihon pintaa, joten riski lihakseen pistämiseen voi kasvaa. Tällöin insuliini voi imeytyä nopeammin, vaikuttaa hetkellisesti tehokkaammin ja laskea sokeriarvoja enemmän ts. hypoglykemian riski kasvaa - tai ylipäätään sokeriarvojen vaihtelu veressä voi kasvaa. Itse pistettäessä olkavarsi on hankala, koska ihoa on vaikeampi poimuttaa samalla tavalla kuten vatsan rasvakerroksiin pistettäessä. Sama ongelma voi olla laihalla ihmisellä reiden seudulla. Itse kannattaa erityisesti harjoitteluissa tehdä enemmän by-the-book, potilas voi pitkäaikaisemmassa käytössä sitten toimia diabeteshoitajansa tai lääkärinsä ohjeiden mukaan. Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.
{BS} Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 Esim Sanofi (Lantus) suosittelee pistämään näihin paikkoihin http://www.lantus.co...mages/3.5.1.jpg Ja täällä on samankaltaista ohjeistusta: http://informatics.medicine.dal.ca/diabetes/treatment/insulin/mode_sites.html "If you ain't part of a solution, you are solid or gas."
Papunen Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 Hoitamalla hyvää oloa-kirja vuodelta -99 mainitsee insuliinin pistopaikoiksi myös olkavarren mutta 11 vuotta uudempi Lähihoitajan käsikirja ei. (Itse noudattaisin uudempaa ohjetta tai talon tapaa jos on kahta eri tietoa.)
Pöllö Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Vilkaisin suomalaiset Lantuksen pakkausselosteet ja valmisteyhteenvedon. Pakkausseloste: lääkäri ohjaa potilaalle pistopaikat. Valmisteyhteenveto: "Seerumin insuliini- tai plasman verensokeripitoisuuksissa ei ole havaittu kliinisesti merkitseviä eroja pistettäessä Lantus-insuliini vatsan, reiden tai hartialihaksen alueelle. Pistokohtia tulee vaihdella sovitun pistosalueen sisällä kerrasta toiseen." Humalog Kwikpenissä pakkausseloste kehottaa pistämään ihon alle (ei laskimoon laskimoita, lihakseen vain lääkärin määräyksestä ja suoneen vain lääkäri). "Ei ole merkitystä, pistätkö injektion olkavarteen, reiteen, pakaraan tai vatsan alueelle, sillä Humalogin vaikutus alkaa nopeammin kuin tavallisen lyhytvaikutteisen ihmisinsuliinin." Actrapidin pakkausselosteessa pistetään ihon alle. "Parhaat pistosalueet ovat: vyötärön etuosa (vatsa), pakarat ja reiden tai olkavarren etuosa. Insuliini vaikuttaa nopeammin, jos pistät sen vyötärön alueelle." Eli näin hieman eri tyyppisillä insuliineilla. Kannattaa aina vilkaista noita pakkausselosteita - ja valmisteyhteenvedotkin alkavat olla kohtuullisesti saatavissa Terveysportista, FIMEAn sivuilta tms. Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.
Chiarane Posted December 1, 2011 Posted December 1, 2011 Insuliinia ei (eikä muitakaan s.c pistoksia ) pistetä enää ollenkaan olkavarteen! Meillä juuri oli koulutuksen pitoa pistosten tiimoilta ja etsimme uusimmat lähteet ja oikeat tiedot. Opetimme siis sairaanhoitajille ja lähihoitajille, että s.c pistokset annetaan pakaraan, reiteen tai vatsaan, ei enää olkavarteen niin kuin joskus aikoinaan.
{BS} Posted December 1, 2011 Posted December 1, 2011 Laitatko tännekin lähteitä? "If you ain't part of a solution, you are solid or gas."
Aadelheid Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Insuliinia ei (eikä muitakaan s.c pistoksia ) pistetä enää ollenkaan olkavarteen! Meillä juuri oli koulutuksen pitoa pistosten tiimoilta ja etsimme uusimmat lähteet ja oikeat tiedot. Opetimme siis sairaanhoitajille ja lähihoitajille, että s.c pistokset annetaan pakaraan, reiteen tai vatsaan, ei enää olkavarteen niin kuin joskus aikoinaan. Syystä että?
sunflower Posted December 3, 2011 Posted December 3, 2011 Itse olen kuullut, että insuliinin voi käytännössä pistää mihin tahansa kehoon sillä varauksella, että vaikutus voi olla hieman tehokkaampi tai heikompi pistopaikasta riippuen. Hoitohenkilökunnalle kuitenkin neuvotaan aina pistämään vatsaan, reiteen tai pakaraan, koska niihin alueisiin pistettäessä komplikaatioiden vaara on pienin, koska niillä alueilla rasvakudosta yleensä on eniten, ja näin ollen insuliini menee varmasti oikeaan paikkaan.
pekka Posted December 3, 2011 Posted December 3, 2011 Olkavarteen pistämistä ei opeteta insuliinia itselleen pistäville diabeetikoille - täytyisi olla aika moinen akrobaatti että suoritus yhdellä kädellä onnistuisi. Mutta jos toinen (=hoitaja tai esim. vanhempi) pistää, niin miksi ei myös olkavarteen? Lyhytvaikuitteinen insuliini imeytyy nopeiten vatsan alueelta ja pitkävaikuitteiset insuliini pistetään sitten pakaraan tai reiteen. Näin säästetään vatsaa, johon pistetään usein lyhytvaikuitteista.
Hassu Posted December 9, 2011 Posted December 9, 2011 Insuliinia ei (eikä muitakaan s.c pistoksia ) pistetä enää ollenkaan olkavarteen! Meillä juuri oli koulutuksen pitoa pistosten tiimoilta ja etsimme uusimmat lähteet ja oikeat tiedot. Opetimme siis sairaanhoitajille ja lähihoitajille, että s.c pistokset annetaan pakaraan, reiteen tai vatsaan, ei enää olkavarteen niin kuin joskus aikoinaan. Mikähän on perustelu, että s.c pistoksia ei saa pistää olkavarteen. Ja MPR-rokotteet (esim. M-M-MvaxPro) suositellaan pistettäväksi aiukusella olkavarteen. Ja M-M-MvaxPro (ja esim. Priorixkin) suositellaan pistämään juuri s.c vaikka i.m:kin saa pistää.
hemmo Posted December 10, 2011 Posted December 10, 2011 Insuliinin pistospaikalla ei varsinaisesti ole suurta merkitystä. Pikainsuliinit, joilla pyritään jäljittelemään aterian aiheuttaman verensokeripitoisuuden kohoamisesta aiheutuvaa insuliinin erityksen/tuotannon lisääntymistä annostellaan tavallisimmin vatsanalueelle. Ilmeisesti vatsanalueelle sen helppo käyttöisyyden vuoksi ja insuliini imeytyy kyseisestä paikasta suhteellisen nopeasti. Pitkävaikutteiset insuliinit, joilla jäljitellään insuliinin vuorokausi eritystä annostellaan tavallisimmin reiden/pakaran alueelle. Näiden pitkävaikutteisten insuliinien vapautumista verenkiertoon on hidastettu jollakin mekanismilla, jotta saadaan mahdollisimman pitkä ja tasainen vaikutus aikaiseksi. Insuliinin antotapa muuttuu tilanteissa, joissa henkilö on korkean verensokeripitoisuuden ajautunut ketoasidoosiin. Verivolyymi on vähentynyt ja sympaattisen hermoston aktiivisuus ohjaa verta keskeisiin elimiin. Tämä aiheuttaa mm. sen, että ihon verisuonet supistuvat ja pintaverenkierto heikkenee. Tällöin insuliinia ei voida annostella ihonalaiskudokseen, vaan insuliini annetaan joko lihakseen tai laskimoinfuusiona. Lääkärin ohjeidenmukaisesti tietenkin :)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.