Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Reportteri

YLE: Robottipotilas ei kuole hoitovirheeseen

Recommended Posts

Reportteri

Simulaatio-oppimisympäristö mahdollistaa hoitotyön opiskelussa potilasturvallisen harjoittelun. Hoitotyötä opetellaan ihmisen sijasta robottinuken avulla.

Lue koko juttu

Share this post


Link to post
Share on other sites
pekka

Se mikä uutisessa oli erttäin positiivista oli 2.asteen ja AMK:n tekekemä yhteistyö opetusvälineiden hankinnassa ja rahoituksessa. Toivottavasti opetusta tehdään myös yhdessä. Lähihoitajat ja sairaanhoitajat kun kuitenkin tekevät töitä YHDESSä sairaalassa ja sen ulkopuolella. Hyvä!

Share this post


Link to post
Share on other sites
pekkri

On tuossa robotissa varmaan puolensakin, mutta se ei kuitenkaan ole oikea ihminen. Esim. pitkälle dementoitunut vanhus on jäykkä tai muuten raskas käänneltävä, joillakin on myös niin "pyöreä selkä", ettei heitä saa millään pysymään selällään, monet ovat erittäin haastavia syötettäviä yms. Opiskelijat toteavat tämän aina käytännön harjoittelussa, joten pystyyköhän tällainen robotti luomaan käsitystä oikean ihmisen hoidosta?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Julma

Nukella ei varmaan ole tarkoituskaan harjoitella syöttämistä ja asentohoitoa, saati sitten korvata käytännön harjoittelua, vaan varmastikin enemmän suunnattu akuuttihoitotyön opiskeluun. En hetkeäkään epäile, etteikö tuollainen olisi hieno ja kaivattu kapistus siihen hommaan.

Eikä välttämättä menisi hukkaan ammattilaisillakaan pienet reenit ajoittain nuken kanssa kun saisi kerrata jotain harvinaisempia keissejä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Papunen

Ja varmasti voittaa meidän koulun nuket, joilla ei pysy sukupuolielimet, kädet ja yhdellä jalkakaan paikoillaan. Mukava oli harjoitella vesiperäruisketta nukelle, jolta oli kadonnut koko peräreikäkappale... Ilmeisesti nukeilla on vielä ollut ominaisuuksia, joita ei nykyisellään pysty enään käyttämään (esim. katetroidessa rakosta tulee nestettä, nyt tarkistettiin että katetri on tarpeeksi pitkällä irrottamalla koko kalu paikoiltaan...)

En tiedä valmensiko laboraatiotunnit niin paljoa kentällä kuin olisi toivonut, itsellä toki perushoidosta kokemusta jo ennalta mutta harmittaa luokkakavereiden puolesta, joilla kaikki kosketus hoitotyöhön ennen kentälle menoa on noilta tunneilta... Onneksi monessa harjoittelussa voidaan käyttää toisiamme potilaina jolloin tilanne on realistisempi kuin nukella.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Julma

Eikun joo, olihan meilläkin tota perushoidon harjottelua nukella. Täytyy kyllä myöntää, että tuntui jotenkin typerältä pestä niitä nukkeja. Nukkejen irto-genitaaleista tietenkin revittiin huumoria, esim piilottamalla niitä kaverin reppuun. Katetrointikin oli vaikeaa kun otin vaan toisesta päästä katetria kiinni niin sen sai pudotettua virtsaputkeen. Tuohon hommaan on tosissaan järkevää panostaa sinne harjoittelujaksoille ja siellä ohjaajan kanssa käydä rauhassa läpi asia.

äkisti sairastuneen potilaan hoidossa ei ihan täysin pysty järjestämään vastaavaa käytännön tilannetta niin helposti, kun ne eivät tule tilauksesta. Toisaalta ehkä ei ole mielekästäkään, että koko luokka käy erikseen kuuntelemassa asymmetriset hengitysäänet ja toteaa trakean siirtyneen hiljaiselle puolelle ja sitten opettaja alkaa kyselemään, että kuka haluaa arvata mitä tehdään ja haluaako joku kokeilla.

Ps. Tuntuipa muuten typerältä taivutusmuodolta tuo "nukkejen".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Telaketju

meillä oli tossa 150kilonen kouristaja,4 ukkoo väänsi yli puoli tuntia ennenkuin suoniyhteys löytyi polvitaipeesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...