Jump to content
MAINOS

Kuolinsyy


vilma

Recommended Posts

Palvelutalomme asukas menehtyi saunaan sairauskohtaukseen iltavuoroni aikana. Sairasti vaikeaa sydämen vajaatoimintaa. Oli lukinnut pukuhuoneen sisältäpäin, joten huoltomiehen kanssa mentiin sisään. Oli tuupertunut pahaan asentoon, ei tuntunut hengitystä, pulssista en ollut varma, taisi olla oma sormeni joka sykki?

Suusta oli tullut melko paljon verta, nenästä myös, sekä limaa. Itse arvailen, että olisiko ollut aortan repeämä tai aivoverenvuoto. Olisiko kellään kokemusta/tietoa vastaavasta. Asia vaivaa mieltäni hiukan, kriisiapua en nyt kuitenkaan halunnut. Jospa täällä joku osaisi vastata. Oli paha tilanne, sauna vielä etäkäyttöinen, ei saanut huoltomieskään kiusta pois päältä saunasta. Uhri oli siis lämmin vielä :blink:

No sitten tuli poliisit, ambulanssi vasta kolmannella pyynnöllä, sitten mononen sekä yöllä vielä erikoissiivouspartio jotta saadaa saunasta veret ja nahat irti. Ja meikä kotiin 'nukkuun', aamulla takasin seittemäks. :D

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Suusta ulos tullut veri ei todennakoisesti ole johtunut aivoverenvuodosta tai aortan repeamasta, koska nama vuotavat sisaanpain. Jos on erittain paljon verta, eli kaikkialta paikka punaisena, voisi olla ruokatorven laskimalaajentumien vuoto. Keskimaarainen verimaara voi tulla vatsahaavojen vuodosta tai keskisuuresta/suuresta nenaverenvuodosta.

Kuolinsyyta on aika hankala veikata, mutta veri ei ole tullut aortan tai aivon vuodosta.

A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof was to underestimate the ingenuity of complete fools.

- Douglas Adams

Link to comment
Share on other sites

Aika usein vainajilla, kuolinsyystä riippumatta, on tullut verta suusta. Olisiko hän voinut esim. loukata kasvonsa kaatuessaan /pudotessaan? Yksi melko suuren verenvuodon aiheuttaja voi olla loppuvaiheen keuhkosyöpä, kun kudokset lopulta pettävät kasvaimen takia (? keuhkopuolen asiantuntijat voinevat kertoa tarkemmin). Lopullinen kuolinsyy jää hoitohenkilökunnalle arvoitukseksi, jos ei sitä myöhemmin omaisilta kuule, tai muuten pääse arkistoitaviin papereihin käsiksi terkkarilla. Teidän asukkaannekin varmaan menee oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen, jossa syy selviää. Jos ovi oli sisäpuolelta lukossa, mitään rikosta tuskin on syytä epäillä, ja erittäin harvoin iäkkään ihmisen kuolema siitä johtuukaan. Vainajan oman oikeusturvan kannalta kuolinsyy kuitenkin selvitetään.

Tuota ambulanssin tuloa vasta pyyntöjen jälkeen jäin miettimään: jos vainaja on selkeästi vainaja, ei ambulanssia tarvita, eikä hätäkeskus sitä myöskään lähetä. No, asia ei varmaan ollut sinusta riippuvainen.

Älä menetä yöuniasi: todennäköisesti kuolema on tullut niin nopeasti, ettei vainaja ole ehtinyt kärsiä tai sitä edes tajuta. Siitä kertoo jo hänen lyyhistynyt asentonsa. Olen itse aikanaan löytänyt oman mummoni saunasta kuolleena, ja silloin hänen omalääkärinsä totesi erittäin kauniisti: kun on saunassa syntynyt, on luonnollista kuolla saunaan.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Palvelutalomme asukas menehtyi saunaan sairauskohtaukseen iltavuoroni aikana.

Ikävä tapahtuma, mutta joskus täyttyy jokaisen aika. Eipä tuossa olisi ollut oikein mitään tehtävissä, jos löylyhuoneeseen on tuupertunut eikä ole kyennyt pääsemään pois niin todennäköisesti aika nopea tilanne. Aina ei voi olla jokaisen ihmisen vieressä päivystämässä yötä päivää vuosikausia ja ihmisellä on oikeus myös elää haluamallaan tavalla eli käydä vaikka saunassa (joillekin hyvinkin tärkeä asia).

Verenvuodon perusteella on vaikea sanoa mitään, kun verta voi tulla ihan kaatumisen aiheuttamasta kolhusta verta hetken aikaa, ruokatorven varikset sun muut vatsalaukun alueet voivat vuotaa, tarina kertoo joskus tapahtuneesta massiivista verensyöksystä keuhkoihin. Saunassa voi olla vaikea vielä päätellä jonkin ajan kuluttua veren väristä, onko laskimosta vai valtimosta. Rytmihäiriöthän ovat saunassa yksi aika nopea viejä. Jos hänelle tehdään avaus, niin sitten syy selvinnee, välttämättä näin ei tosin tapahdu, eikä aina tavallaan sitä syytä voi eikä tarvitsekaan tietää, vaan aika paljon asioita tehdään oireiden pohjalta. Pulssin löytäminenhän moisessa tilanteessa voi olla vaikeaa, sitä stressitilanteessa tuntee oman sykkeensä tai kuvitteleekin sykkeen, kun haluaa löytää mitä haluaa löytää. Hengityksen puute on jo paljon varmempi merkki, ja senhän havainnoitkin hyvin.

Jep, olen löytänyt yhden jollain tapaa tutunkin ihmisen vainajana ja se on tilanne, jossa mielessä pyörii se, mihin ihminen menehtyi ja mitä olisi voinut tehdä toisin. Keskustelin hänen omaistensa kanssa pitkään ja heillepäs ei ollut niin tärkeää tietää pikkutarkkaa kuolinsyytä, vaan ihan vain mitä oli tapahtunut. Olivat iäkkäämmän, jos omatoimisen ja kotona asuvan ihmisen kohdalla jonkin verran valmistautuneetkin, että elämä ei ole ikuista, ja olivat hirmuisen lohdullisia tietäessään, että hän sai lähteä arkipuuhissaan tehden jotain, mistä itse piti. Itse kyllä jossittelin jotain, ennenkuin tapahtuneen sitten hyväksyi ja sisäisti, että nyt oli hänen hetkensä ja kaikki olisi käynyt samoin vaikka olisi vieressä ollut, kun sairaskohtaus yllätti. Eräs tuttuni on kuollut saunaan ja se oli vähän omalaatuisensa tilanne, kun vainaja on lämpimässä, mutta kuolinsyy ei selvinnyt avauksessakaan, rytmihäiriö olisi ehkä todennäköisin vaihtoehto. Ihan aina sitä avausta ei tehdä sairaalan ulkopuolella tietyillä kriteereillä, joten varsinainen kuolinsyy voi joskus jäädä pimentoon.

Toivottavasti nukuit yösi hyvin, märehtiminen ei vie asiaa eteenpäin ja näin sitä vain käy. Eikä aina saa mitenkään tietää vainajan kuolinsyytä. Eikä tuollaisessa tilanteessa enää asiakkaalle ole mitään tehtävissä, viranomaiskoneisto hoitaa kuvion sitten loppuun. Eikun vain kohti uutta päivää uusin ajatuksin... Asukkaan kuolema voi pyörähtää mielessä, mutta luonnollinen kuolema ja siitä voi ja joskus myös pitää ajatella myös varsin lohdullisestikin. Tsemppiä.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos kaikille vastauksista, nukuin toisen yön jo paljon paremmin. Noin juuri uumoilinkin, että todellista syytä tuskin saan tietää. Ajan myötä oma tunnemyllerrys laantuu, tuntuu vaan kummalta, kun pari tuntia ennemmin juteltiin jne.

Mukavaa sunnuntaita kaikille!

(heh, viestiin tuli ajaksi 4.25, oikeesti on 6,25.)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

keskisuuresta/suuresta nenaverenvuodosta.

Tämän tietysti voisi kai aiheuttaa mikä tahansa mikä nostaa verenpainetta rajusti.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...