Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Reportteri

Kolesterolilääkkeet ovat monelle hyödyttömiä

Recommended Posts

Reportteri

Kolesterolilääkkeet ovat monelle käyttäjälleen hyödyttömiä ja saattavat jopa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, varoittaa jälleen uusi tutkimus. Statiinilääkkeitä käyttää lähes 700 000 suomalaista. Niiden hyötyä epäiltiin Suomessa viimeksi syksyllä, kun useat asiantuntijatahot kertoivat Ylen MOT-ohjelmassa, että kolesterolilääkkeet voivat jopa nostaa kuoleman riskiä. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/108420-varoitus-700-000-suomalaisen-laakkeesta-%E2%80%9Drahan-tuhlausta%E2%80%9D

Share this post


Link to post
Share on other sites
kpl

Enpä ole yllättynyt :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Telaketju

Enpä ole yllättynyt :P

omega 3 ,niin hyvin menee.ja tietty pitää hieman katsoa mitä syö.

Share this post


Link to post
Share on other sites
aqualife

Vanhuksilta nuo taitaa viedä jalat. Niin kuin jonkun alan ihmisen suusta olisin tuon kuullut. Niin on äiteekin kuullut eikä suostu moisia nappeja popsimaan... ::)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pöllö

Ja tuosta linkistä voi sitten lukea, mitä eräässäkin Cochrane -raportissa ihan oikeasti sanotaan: www.thecochranelibrary.com/details/file/985303/CD004816.html

Eli hyötyjähän statiineilla on, selkeää todistetta merkittävästä harmista ei ollut, mutta todisteita raportoinnin selektiivisyydestä ja haittavaikutusten raportoinnin puutteista löytyi. Rajallinen aineisto osoittaa statiinien hyödyllisyyttä, jolloin statiineja tulee määrätä vähäisen riskin yleisölle harkiten (caution should be taken in prescribing statins for primary prevention among people at low cardiovascular risk). Suuremman riskin potilailla statiinien hyödyt ovat suuremmat kuin lyhytaikaiset haitat, jos pitkäaikaiset haitat ovat epäselvät (it is likely that the benefits of statins are greater than potential short term harms although long-term effects (over decades) remain unknown).

Statiineja on myös medioissa osoitettu mm. muistihäiriöiden aiheuttajaksi, toisaalla niiden on väitetty ehkä suojaavan Alzheimerin taudin mekanismeilta. Review -teksti (1) nyt vähän vihjaa mm. ylipainon ja triglyseridien haitoista kognitioille, mutta seuraavat nopeasti poimitut artikkelit eivät oikein eroja löydä statiineja käyttäneiden ja niitä käyttämättömien kognitiivisten toimintojen eroista (2) jossain on löydetty hyötyjä ja ehdotettu mekanismeja (3, 4), mutta Cochrane ei vielä pidä tietoja riittävinä dementian hoidossa (5).

Katsotaan mihin suuntaan mennään, voi olla, että vanhoille lääkkeille löytyy uusia käyttöalueita ja jokin vanhoista voi jäädä pois. Yksilötasolla tietysti hyödyt, haitat tms. voivat sitten esiintyä aina selkeämmin, eikä populaatiotason päätelmiä voi ihan aina soveltaa yksi yhteen. Kuitenkin voisi myös hetken hengähtää ja odottaa uusia Cochrane-, Käypä hoito- tms. suosituksia ennen kuin alkaa sitten ihan toimittajien johtopäätöksillä antamaan suosituksia lääkkeiden käytöstä. Osa ihmisistähän ei koe kuuluvansa riskiryhmään, vaan saattavat kokea diabeteksen, kohonneet kolesterolit, triglyseridit, sydänsairauden tms. normaaliksi ja terveeksi olotilakseen. Tai vaikkapa oireettomuus on terveyttä, eipä ole mahdotonta, että ihmiselle menee lääkkeitä rytmihäiriöihin, sydämen vajaatoimintaan ja keuhkoahtaumatautiin, mutta kysyttäessä hänellä ei ole mitään sairauksia, hän on terve eikä käytä edes oikeita lääkkeitä.

Ihan noin asian vierestä, yksi mielenkiintoinen fysiologinen tapahtumapinta on verisuonten epiteeli. Sitä kauttahan kulkevat ravinnot sun muut kaasut, monet hormonit, usealla nykyisellä sydän- ja verenpainelääkkeellä epäillään olevan huonosti tunnettuja hyödyllisiä vaikutuksia epiteelin kautta, ja kun pinta on tärkeä mm. immuunireaktioiden, infektioiden ja inflammaatioiden kannalta, osa infektioista voi vaikuttaa tällä pinnalla merkittäviin kansansairauksiin, niin tulevaisuudessa on ehkä paljon glooriaa tiedossa niille perustutkijoille, jotka hahmottavat tuon rajapinnan toimintamekanismeja ja biokemiaa tarkemmin mm. inflammaatioreaktioiden osalta.

(1) Morley JE, Banks WA. Lipids and cognition. J Alzheimers Dis. 2010;20(3):737-47. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20413879)

(2) Benito-León J, Louis ED, Vega S, Bermejo-Pareja F. Statins and cognitive functioning in the elderly: a population-based study. J Alzheimers Dis. 2010 Jan;21(1):95-102.

(3) Barone E, Cenini G, Di Domenico F, Martin S, Sultana R, Mancuso C, Murphy MP, Head E, Butterfield DA. Long-term high-dose atorvastatin decreases brain oxidative and nitrosative stress in a preclinical model of Alzheimer disease: A novel mechanism of action. Pharmacol Res. 2010 Dec 27. [Epub ahead of print]

(4) Sparks DL, Kryscio RJ, Connor DJ, Sabbagh MN, Sparks LM, Lin Y, Liebsack C. Cholesterol and cognitive performance in normal controls and the influence of elective statin use after conversion to mild cognitive impairment: results in a clinical trial cohort. Neurodegener Dis. 2010;7(1-3):183-6. Epub 2010 Mar 12.

(5) McGuinness B, O'Hare J, Craig D, Bullock R, Malouf R, Passmore P. Statins for the treatment of dementia.Statins for the treatment of dementia. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Aug 4;( 8 ):CD007514

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...