Jump to content
MAINOS

Probiootit


OldOne

Recommended Posts

MAINOS

Ne kuivataan ja vaipuvat sillä tavallaan horrostilaan. Sitten kun saavat nestettä ja lämpöä, niin virkoavat toimimaan.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Wikipediasta kopsattua, tällä tavalla ainakin joitain lääkkeitä käsitellään. Niiden kohdalla myös usein tarkat säilytysohjeet, johtuen varmaan tuosta että ne imee kosteutta kuin sienet kun paketti aukeaa.

Kylmäkuivattujen tuotteiden ominaisuuksia

Jos kylmäkuivattu aine suljetaan astiaansa kosteuden uudelleen absorption ehkäisemiseksi, aineella voi olla säilyvyysaikaa useita vuosia. Merkittävästi pienentynyt vesipitoisuus estää mikro-organismien ja entsyymien toimintaa, mitkä normaalisti pilaisivat tai hajottaisivat tuotteen.

Kylmäkuivaus aiheuttaa aineelle vähemmän vaurioita kuin muut korkeampia lämpötiloja käyttävät kuivausmenetelmät. Kylmäkuivauksessa tuotteiden saannot ovat yleensä hyviä, sillä aineet kuivataan keruuastiassaan. Kylmäkuivaus ei yleensä kutista tai koveta kuivattavaa materiaalia. Maut ja tuoksut pysyvät yleensä muuttumattomina, mikä tekee kylmäkuivauksesta suositun ruoan säilytyskeinon. Valitettavasti veden ohella muutkin haihtuvat aineet voivat sublimoitua, kuten etikkahappo ja alkoholit, mikä johtaa joskus ei-haluttuihin tuloksiin.

Kylmäkuivatut tuotteet voidaan rekonstituoida (rehydratoida) eli saattaa valmiiksi vedellä tai muulla liuoksella nopeammin ja helpommin, koska kylmäkuivaus aiheuttaa tuotteeseen liukenemista edistäviä mikroskooppisia huokosia jääkiteiden sublimoituessa niiden kohdalta. Tästä on merkitystä erityisesti farmaseuttisissa sovelluksissa. Kylmäkuivauksella voidaan pidentää joidenkin farmaseuttisten aineiden säilyvyyttä monilla vuosilla.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Lieneepi valmistustekniikkana tuo Julman kuvaama kylmäkuivaus, jolla valmistetaan suspensiosta jauhetta. Jauhe kestää yllättävänkin hyvin prosessointia. Yksi mahdollinen tekniikka on se, että pöpöliuokseen lisätään tabletin vaatimia ainesosia ja kylmäkuivauksessa pöpöjä suojaavaa ainetta (esim. glyseroli), jolloin tabletit voi kevyesti puristaa/ekstrusoida pelleteiksi. Tällaisen tabletin päälle sitten voidaan vielä tehdä esimerkiksi hapettumiselta ja hieman kosteudeltakin suojaava kalvo.

Purkissahan ei hirveästi kosteutta ole, samoin ravinto on rajallista, joten sielläpä pöpöt eivät aktiivisia ole. Myöskään tuotteita ei kannata lämmitellä turhan paljoa, vähentää säilyvyyttä ja voi tappaa mikrobit. Tabletista voidaan sitten tehdä tietysti liuoksia, laimennoksia ja viljelmiä, joista voi laskea hengissä olevien maitohappobakteerien lukumäärän. Osassa probioottituotteista taitaa olla myös maitohappobakteerien kasvua edistäviä aineita, mutta ympäristö ei muuten suosi mikrobien aineenvaihduntareaktioiden toimimista.

Jos maitohappobakteerin veisi ihan perinteisen tablettipuristuskoneen läpi, olisi mikrobiin vaikuttavat voimat ilmeisestikin moninkertaiset (WasaMedicals kuvailee omassa probioottiprosessissaan puristuksen olevan 1/10 tavallisesta), ja puristus- ja kitkavoimat (hm, ehkä myös lämmöntuotto) tuhoaisivat osan mikrobeista. Tietystikin erilaiset peruspuristetut tabletit tietysti voivat vaatia aika erilaisiakin puristusvoimia kiinteytyäkseen riittävästi. Esimerkkinä kovettuvasta liuoksesta voisi olla vaikka jokin juuston valmistus ja lopulta juuston kuivuminen. Miksei monen muunkin elintarvikkeen kuivuminen. Kylmäkuivaushan on yksi keino säilyttää mikrobeja muutenkin. Hieman makrobiologisempi esimerkki eliön säilymisestä kuivassa on jokin kasvin siemen. Kooltaan valtavan pienempi mikrobi tosin voi aktivoitua huomattavasti nopeammin (esim. vesi diffuntoituu mikrobin sisään ja aineenvaihdunta alkaa pelaamaan). Tai jotain sinne päin - mun kukkaset ei kovin hyvin yleensä kasva, niin tää vertaus voi olla ontuva. :)

Edit: Tuo ekstruusiotekniikka lienee suomeksi pursotus, samahan se on mm. muoviteollisuudessa kun jonkin suuttimen läpi työnnetään tavaraa ja siitä saadaan pitkoa tai välillä pätkimällä pellettiä sun muuta osasta. Tai kun kakkua koristellaan pursottimella (leikataan pussin kulmaan reikä, kermavaahto pussiin ja puristetaan pussista vaahtoa kaakun reunoille. Hetken hain päissäni, ei kun päässäni selkokielistä sanaa sille - nimim. joskus oikeasti ihmetellyt, mitä kyseinen sana tarkoittaa... Selkokielisyys kunniaan...

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...