Reportteri Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Sadat pään tietokonetomografiassa käyneet potilaat ovat altistuneet säteilyn yliannostukselle USA:ssa. Potilaiden kerrotaan altistuneen säteilyn yliannostukselle siksi, että kuvauslaitteita ei ole käytetty oikein. Esimerkiksi Huntsvillen sairaalassa tehdyissä CT-kuvauksissa potilas altistettiin 13 kertaa voimakkaammalle säteilylle kuin tietokonekerroskuvauksissa yleensä. Huntsvillessa kuvatut potilaat kertovat kärsivänsä paitsi hiustenlähdöstä, myös pääkivusta, muistinmenetyksestä ja sekavuudesta. Riski aivovaurioon on myös olemassa. http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2010/08/1165285 http://www.nytimes.com/2010/08/01/health/01radiation.html?_r=1&ref=health
OldOne Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Tässä sen näkee kuinka tärkeää koulutus radiologiassakin on. Muistan kun jokunen lääkäri itki Saarijärvellä työskennellessäni kun lakimuutoksen myötä sairaanhoitajat eivät saaneet enää ottaa rtg-kuvia. Itsellenikin yritettiin tyrkyttää sitä hommaa kun sinne menin töihin. Kohteliaasti kieltäydyin koska en ollut asiaan koulutusta saanut. Mielestäni jos ei ole varaa maksaa rtg-hoitajalle palkkaa, sitten ollaan ilman kuvia. Väärässä paikassa säästetään. Juu, tiedän että jossain perähikiän tk:ssa kuvia on ottaneet kaikki iät ajat, mutta väitän silti että jos et asiaan ole kunnollista koulutusta saanut, sinun ei tulisi potilasta säteilyttää. Tässä uutisen keississä ei tosin koulutuskaan näemmä taannut potilasturvallisuutta.
dino Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Mielestäni jos ei ole varaa maksaa rtg-hoitajalle palkkaa, sitten ollaan ilman kuvia. Näinhän se on! Ikävä puoli tietysti potilaan kannalta on se että jos sairastut tai loukkaat itsesi perjantai-iltana, saattaa näillä pienillä paikkakunnilla diagnoosin vahvistuminen ja pahimillaan hoidon aloitus siirtyä maanantaille kun piheydessään kunnanisät eivät raaski rtg-hoitajaa palkata viikonlopuksi eikä potilaita laittaa keskussairaalaan.
{BS} Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Keskitetyissä päivystyksissä on sitten kuvausmahdollisuus. Mutta jos kunta ei halua hoitaa kuntalaisia tarpeeksi (eli kuvataan vain virka-aikana kun ei haluta palkata rtg-hoitajia) niin siihen ei voi oikein muut kuin ne kuntalaiset vaikuttaa (tai asetukset lakiin). Mutta mietityttää, miten asia on mennyt noissa usalaissairaaloissa ihan läpi suorilta käsin. Kuka on antanut asialle hyväksynnän. Kaikissa rtg-paikoissa täällä kirjautuu potilaan tietoihin rtg-järjestelmään säteilymäärä. "If you ain't part of a solution, you are solid or gas."
OldOne Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Mutta jos kunta ei halua hoitaa kuntalaisia tarpeeksi (eli kuvataan vain virka-aikana kun ei haluta palkata rtg-hoitajia) niin siihen ei voi oikein muut kuin ne kuntalaiset vaikuttaa Nimenomaan. Jos kunnanisät ei halua maksaa potilaiden tutkimuksista, ratkaisu ei saa olla se että sitten niitä teetetään potilasturvallisuuden kustannuksella.
dino Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Mutta mietityttää, miten asia on mennyt noissa usalaissairaaloissa ihan läpi suorilta käsin. Kuka on antanut asialle hyväksynnän. Kaikissa rtg-paikoissa täällä kirjautuu potilaan tietoihin rtg-järjestelmään säteilymäärä. Jotenkin muutenkin kuullostaa melko uskomattomalta tuo uutinen, aikanaan vuosia sitten kun itse kuvasin thoraxeja ja raajakuvia oli jo laitteet kehittyneet sellaisiksi että säteily-yliannoksen antaminen potilaalle oli käytännössä mahdotonta. Eli jonkinlaista laitevikaa tai pahaa tilastointimokaa epäilisin.
OldOne Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Mutta mietityttää, miten asia on mennyt noissa usalaissairaaloissa ihan läpi suorilta käsin. Kuka on antanut asialle hyväksynnän. Kaikissa rtg-paikoissa täällä kirjautuu potilaan tietoihin rtg-järjestelmään säteilymäärä. Jotenkin muutenkin kuullostaa melko uskomattomalta tuo uutinen, aikanaan vuosia sitten kun itse kuvasin thoraxeja ja raajakuvia oli jo laitteet kehittyneet sellaisiksi että säteily-yliannoksen antaminen potilaalle oli käytännössä mahdotonta. Eli jonkinlaista laitevikaa tai pahaa tilastointimokaa epäilisin. Itse en kuvauksista mitään tiedä, mutta mulla on sellainen käsitys että erikokoisille ihmisille annetaan eri kokoisia annoksia. Eri jos on joku jättiläinen, se vaatii eri tehot kuin pieni lapsi. Ja CT-laitteet on täysin eri asia kuin 'natiivikuvaukset' jne. Kyllä kai tossa virheitä pystyy tekemään. Joku rtg-hoitaja vois ottaa kantaa tähän, me maallikot kun vaan mutuillaan :D muoks: tässä suomalaisen radiologin spekulointia tapauksesta http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/08/1165417 , laitevikaa epäilee hänkin.
Pagba Posted August 3, 2010 Posted August 3, 2010 Jeps, natiivikuvissahan yksittäisen kuvan tekemiseen vaaditaan vain pieni välähdys röntgenputkesta. Tietokonetomografiassa taas röntgenputki kiertää potilaan ympärillä ja sädettää, jollei nyt kaiken aikaa, niin ainakin paljon kauemmin kuin natiivikuvissa. Annosta kertyy vastaavasti enemmän. Informaatiota saadaan CT:llä paljon enemmän kuin natiivikuvauksessa, mutta koska annostakin tulee, niin sitä käytetään harvemmin perustutkimuksena. Meidän liitto neuvottelee teidänkin liittojen palkat!
{BS} Posted September 11, 2010 Posted September 11, 2010 Kun katselin tuota yle teeman Veitsen terällä -sarjan jaksoa eturauhasen brakyterapiasta ja siinä oli puhetta todistuksesta tullia varten (säteilymittarit alkaa huutamaan), niin tuli tämä uutinen mieleen. Yhdessä amerikkalaissarjassa seurattiin rajavartioiden työtä usan rajalla ja siinä oli tilanne jossa säteilymittarit hälytti ja rajavartiat juoksi aseet esillä autoa kohti. Syyksi hälytykseen selvisi se että yhdelle matkustajalle oli tehty jokin aika sitten ct-kuvaus. Olikohan hänkin saanut moninkertaisen annoksen, kun säteilyä tuli aika reippaasti... "If you ain't part of a solution, you are solid or gas."
Pagba Posted September 12, 2010 Posted September 12, 2010 Varsin epätavallista. Sähköisesti tuotettu säteily katoaa saman tien kun virran laittaa poikki. Sädehoidossa käytettävä voimakas fotonisäteily voi tuottaa lyhytikäisiä isotooppeja, mutta röntgensäteily... todennäköisempää on, että potilas oli ollut isotooppitutkimuksessa, saanut vaikka 99-meta-teknetiumia, jonka puoliintumisaika on kuusi tuntia. Aikansahan se kestää, ennen kuin aine on poistunut elimistöstä ja heikentynyt vaarattomaksi. Meidän liitto neuvottelee teidänkin liittojen palkat!
Pagba Posted September 13, 2010 Posted September 13, 2010 Varmaan sukua niille mittareille, jotka mittaavat vetovoimaa ja värähtävät, kun läheiselle stadionille kokoontuu tuhansia ihmisiä seuraamaan ottelua. Jaa, sinäkin olet ollut Det Norske Radiumhospitalissa. Olin siellä sädehoidossa töissä 98-00. Videreutdanning ei sikäli kiinnostanut, että ylifyysikko puhui jotain kummaa murretta, jonka kirjakielenä on nynorsk. Siitä ei saanut pirukaan tolkkua. Meidän liitto neuvottelee teidänkin liittojen palkat!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.