Jump to content

ECMO


vinksi

Recommended Posts

Kertokaas viisaammat lisää tästä ECMO- hoidosta. Toteutetaanko tätä Suomessa ollenkaan, jos niin missä, minkälaisissa määrin ja ihanko pienille keskosillekin? Minkä verran ECMO-laitteita suomesta löytyy? Ja jos joku on päässyt ihan käytännössä hoitamaan niin olisi kiva kuulla kokemuksia, kun mulle tää oli aika uusi juttu ja mun tietojen mukaan ainaki nää pienet keskoset menis hoidettavaksi tuonne Ruotsin maalle Karolinskaan.

Link to post
Share on other sites

Mulla sattui olemaan ECMO-potilas viime viikolla. Tässä normaali veno-arterialkanylointi. Eli venakanyyli oikeassa eteisessä ja arteriakanyyli aortassa. Normaalista poikkeavana tässä on että venakanyyli on liitetty graftilla.

ECMOkanylointi.jpg

Kuvan alareunassa Støckert ECMO, vasemmalta Servo i, Oscillator(HFOV) ja NO-kaasu. Eli normi-teho-vempuloita kun ajatellaan dekanylointia jolloin ventilaattorien tulee ottaa tehtävä vastaan. Eli huolehtia hapetuksesta ja ventilaatiosta.

17122009109.jpg

ECMOn display: Ylimpänä flow, 3.8l/min, sitten paine ennen oxygenaattoria 167 mmHG, ja alimmaisena itse pumpun rpm. Kuvasta puuttuu optinen SvO2,Hb,metHb ja elektrolyyttienlukulaite. Se mittaa optisesti ko. lukemat vena kanyylista. Ja sitten kuvasta puuttuu myös transcutaaninen pCo2 lukumasiina. Vasemmalla oleva oleva pieni sinikantinen laatikko on joka hoitaa koko hapetuksen ja ventilaation. Paksut siniset letkut ovat vesiletkuja jotka pitävät veren lämpimänä. Lämmitys tapahtuu kennon ulkopuolella. Letkuissa on n. 600 ml verta.

17122009110.jpg

Ja lopuksi kanyylit on ulkona joiden koko on n. miehen peukalon luokkaa.

18122009111.jpg

Toivottavasti antoi kuvaa ECMO-hoidosta.

ps. Sitten on erikseen LVAD ja RVAD hoidot.

Link to post
Share on other sites

Kymmenisen konetta. Keskoset ja lapsoset ruotsiin.

Juu, Suomesta. Johtuu siitä että Karolinskan ECMO-keskus on kaupallinen keskus ja tulee halvemmaksi lähettää potilaat sinne, ja toki siellä on osaaminen korkeaa kun haalavat koko pohjois-euroopan ECMO-potilaat sinne. Paitsi meiltä.  :)  http://www.karolinska.se/en/AstridLindgrensBarnsjukhus/Focus-on-the-child/Pediatric-Departments/ECMO-Center/?epslanguage=EN

Link to post
Share on other sites

Kymmenisen konetta. Keskoset ja lapsoset ruotsiin.

Juu, Suomesta. Johtuu siitä että Karolinskan ECMO-keskus on kaupallinen keskus ja tulee halvemmaksi lähettää potilaat sinne, ja toki siellä on osaaminen korkeaa kun haalavat koko pohjois-euroopan ECMO-potilaat sinne. Paitsi meiltä.  >:D  http://www.karolinska.se/en/AstridLindgrensBarnsjukhus/Focus-on-the-child/Pediatric-Departments/ECMO-Center/?epslanguage=EN

Meiltä lähti vähän aikaa sitten sinne MAS-lapsi hoitoon.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Lääkärihoitaja

LVAD, RVAD ja MAS?

Ootsää kattonu greyn anatomiaa? Musta se oli just tollanen LVAD/RVAD (Left/Raid) jonka se Izzie katkas Dannylta  :(

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...
  • 7 months later...

Stöckertin ECMO lähti varastoon pölyttymään. Saatin viime viikolla uusi Maquetin Cardiohjelp. Pieni ja näppärä laite.

Link to post
Share on other sites
Lääkärihoitaja

Stöckertin ECMO lähti varastoon pölyttymään. Saatin viime viikolla uusi Maquetin Cardiohjelp. Pieni ja näppärä laite.

 Paa postissa meille, kelpaisi..

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Guardianissa mielenkiintoinen artikkeli ECMO:n käytöstä tehohoidossa http://www.guardian.co.uk/society/2013/apr/06/sam-parnia-resurrection-lazarus-effect. Haastateltava lääkäri valittelee käytön vähäisyyttä länsimaissa jossa sitä käytetään lähinnä keskosten hengitysongelmien hallintaan. Japanissa kuulemma jo arkipäiväisempi vekotin.. kuinka usein Suomessa kytketään sydän pysähdyksen saanut laitteeseen?

Link to post
Share on other sites

Keskosten hengitysongelmat taitavat olla ainoa potilasryhmä jolle on laadukkaiden tutkimusten mukaan merkittävää hyötyä erittäin kalliista ja riskialttiista hoidosta. En väitä, että ECMO tai sen tapaiset hoitomuodot voisi tulevaisuudessa olla yleisempiä, mutta tällä hetkellä sen hoitotulokset eivät ole kovin kaksisia. Rajatuille ja tutkituille potilasryhmille siitä on hyotyä ja tutkimusta tarvitaan toki aina, mutta tällä hetkellä minun mielestäni tarvetta ECMO-hoidon indikaatioiden laajentamiselle ei ole. Yhtenä ongelmana on, että kun hoitoa tarvitsevia potilaita on erittäin vähän, ei Suomen kokoisessa paikassa kenellekään kerry kauhean paljoa kokemusta hoidosta.

 

Suomessa ei elvytettyjen ensihoidossa käytetä lainkaan ECMO:a. Lähin paikka, josta tällaisesta löytyy kokemusta lienee Regensburgissa, Saksassa.

 

PS: Maquetin Cardiohelp on muuten tosiaan erittäin helpon oloinen ECMO-laite. Pieni ja näppärä eikä mitään turhia lisävarusteita tai muuta, minkä kanssa voisi kämmätä pahasti :)

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Rekisteröidy yhteisöömme

    Tervetuloa joukkoon!

×
×
  • Create New...