Jump to content
MAINOS

Kuraa sataa, se syö hoitajaa


Sami Sairaanhoitaja

Hoitajat.netin keskustelufoorumia selatessani törmäsin kollegan kirjoitukseen törkeimmistä avautumisista mitä hoitotyössä saa kuulla. Se on toki kirjoitettu huumorimielellä, mutta tämähän on ihan oikeata arkea meille hoitajille.

Kollegan kirjoitus, jossa myös kuvitteelliset vastaukset törkypalautteeseen, meni suunnilleen näin:

Kysymyksiä hoitajalle

Q: Haluuksä turpaan?

A: Kiitos tarjouksesta, mutta taidan jättää väliin. Tällä alalla sitäkin saa kokea yllättävän usein ihan kysymättäkin. Shokeeraavaa varmasti on, että se ei paranna sinun hoitoasi tai saa minun arvostustani sinua kohtaan nousemaan. Sori.

Q: Ootko sä joku vi**n huora?

A: En. Mutta et suinkaan ole ensimmäinen, jolta menee sekaisin nämä kaksi ammattiryhmää. Joten selkeyden vuoksi, tässä erot: Prostituoitu saa itse valita asiakkaansa, hänellä on parempi palkka ja hän kuulee varmasti vähemmän rivoja ehdotuksia työssään, kuin hoitaja.

Q: Annatko pi**ua?

A: kiitos, mutta joudun kieltäytymään tarjouksestasi. Sinänsä kaunis ajatus, eihän vuorotyötä tehdessä jää paljoa aikaa seksin harrastamiseen, mutta tässä tapauksessa elän mieluummin selibaatissa.

Q: Ootko sä tyhmä?

A: Olen. Eikö se ole jo sanomattakin selvää? Kuka järkevä ihminen tekisi tällaista työtä, tällaisella palkalla?

Rankkaa sisäpiirihuumoriahan tämä, eikä noin tietenkään potilaalle työmaalla vastata. Nuo kysymykset eivät kuitenkaan ihan hatusta nykäistyjä ole, kyllä tollaista tekstiä saa tässä työssä liian usein kuulla. Minulta ei toki ole pipmsaa ruinattu eikä huoriteltu, mutta kyllä kollegat tollaista ovat saaneet kuulla. Homoksi on minuakin haukuttu. Nyrkistäkin olen saanut liian monta kertaa.

Tuonkaltainen kura jota hoitotyössä ajoittain niskaan saa,  syö ihmistä sisältä. Sitä kyynistyy ja väsyy. Painat jaksamisen äärirajoilla huonolla palkalla, etkä saa hoidettua työtäsi niin hyvin kuin haluaisit. Päälle saat kuulla tällaista tekstiä potilailta ja omaisilta. Toki enemmistö potilaista on asiallisia ja mukavaakin palautetta työstään saa, mutta nämä jää kyllä ihon alle pitkäksi aikaa. 

Olenko väärässä? Oletko kuullut vastaavaa työssäsi? Jätä kommentti!

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Ai onks hoitaja ihminen

Posted

Juuripa tässä vanhuspuolella heilui nyrkki, yritettiin potkia ilmat pihalle, kysyttiin sitä pi**uakin monen monta kertaa. Tämä on jokapäiväistä ja perushoito kuitenkin on tehtävä.  Ain ilolla kutsumustyötäs tee.

Guest Tilli

Posted

Vanhuspuolella on tullut nyrkkiä ja potkuja, syljetty kasvoille ja väännetty sormia. Moni voi ajatella, että vanhuksella ei ole paljon voimaa mutta kyllä on, kun raivo saa vallan. Ja muistisairauden vuoksi ovat syyntakeettomia. Kannatan kyllä lievää rauhoittavaa lääkitystä jos esim. pesutilanteet on yhtä painia ja hoitotyön keinot eivät tuota tulosta. Paha sillä vanhuksellakin on olla siinä tilanteessa.

Guest Susanna

Posted

On ehdoteltu, yritetty kopeloida, syljetty ja kynsitty, pidetty vaipasta kiinni ettei vaipanvaihto olisi turhan helppoa, nimitelty, väännetty sormesta, lyöty, tartuttu ranteista, nimitelty, oltu haista vi**u-asenteella heti aamutuimaan ja illalla sama vänkääminen, lääkkeidenottamista vastusteltu, valitettu kaikesta tekemästäsi hoidosta jne. Siitä vasn sitten ponnistat uuteen työvuoroon ja olet iloinen, kun saat välillä vilpittömän kiitoksen. 

Guest Aikasa kutaki

Posted

Oon ollu jo liian pitkään vi**n idioottihuora, nii päätimpä suunnata nokkaa muualle ja opiskella pikkusen toisaalle, joten tosi reippaalla ja ilosella mielelllä tässä ootan vuojenvaihetta ja ensvuojen opintojen alkamista,  ehkä oon sitte jotaki muuta ko se turpaanvedettäväsaatananläskihuora :)

Guest Jerppe

Posted

Mieshoitajana vanhuspuolella multa ei ole ruinattu p***ua, mutta k**pää kylläkin. Kaikki muistisairaat mummot eivät ole todellakaan mukavia ja pullantuoksuisia. Joskus "ekstrapalveluista" kieltäydyttyäni eräskin ripuleissaan istuva mummo löi mua poikaosille niin, että jouduin useamman minuutin keräilemään itseäni lattialta.

Hoitajat.net

Posted

HOX! Jos joku haluaa oman kirjoituksensa Hoitajat.nettiin, lukekaa tämä

 

Guest sitä tahatonta lyömistä.

Posted

Itse työskentelen tk:n vuodeosastolla. Meillä on paljon paikkaa odottavia kotona pärjäämättömiä. Ja sitten leikkauksesta kutoutuvia, loppuvaiheen syöpäpotilaita jne.

Pari viikkoa sitten omainen suuttui minulle, kun meidän täydestä osastosta ei hänen sekavalle omaiselleen löytynyt toista huonetta missä olisi ollut vähemmän sekavat huonekaverit. Hän poistui närkästyneenä kengät kopisten luotani kesken keskustelun, kun sanoin, että nyt ollaan sairaalassa ja täällä ei aina voi valita huonekavereita.

Myös hetki sitten hoidettiin muistamatonta henkilöä työkaverini kanssa. Hoitaminen oli pakollinen toimenpide, koska potilas oli omassa ulosteessaan. Hän taisteli todella kovasti vastaan. Rauhallinen puhuminen, suostuttelu, jne ei toiminut. Tarvittiin parit lisäkädet, että saatiin homma hoidettua. Tämän jälkeen ei ollut kellään hyvä mieli, ei meillä eikä hoidettavallakaan, vaikka lopulta saatiin puhdasta aikaiseksi. Mietittiin miten tällaisia tulisi hoitaa. Viisaat neuvoo, että väkisin ei saa hoitaa vaan mennään sitten uudelleen, kun tilanne rauhoittuu, eli vaikka kolmen tunnin päästäkö? Uskon, että enemmän tulisi sanomista sitten kuitenkin siitä.

Olen myös työurani aikana ollut huora, vi**n ämmä, jne. minua on lyöty, puristeltu ranteet mustelmille, potkittu, pukittu rollaattorilla. Onneksi suurinosa potilaista ja omaisista on ymmärtäväisiä ja kunnioittavia. Ei tätä työtä muuten jaksaisi.

Guest Kutsumusammatti

Posted

Tuttua vanhuspuolella. Huuteluita mm. huo**, laski, tyhma. Ehottelua, potkimista, raapimista taman lisaksi. Ranteet ollu valilla mustelmilla, on uhattu myos saksilla. Onneksi on mys ihania tapauksia, ja hyvalla palautteella jaksaa.

Guest väsynyt hoitaja

Posted

Olen työskennellyt paikoissa joissa se kaltoinkohtelija ja pähkähulllu on hoitaja, ei asiakkaat. Eräässä vanhuspaikassa hoitaja pahoinpiteli asukkaita ja teki sitä kaikkien nähden. Repi hiuksista, haukkui ja kiroili. kukaan ei puuttunut koska hän oli esimiehen kaveri ja esimies katsoi sormien läpi. Toisessa paikassa hoitaja oli narsisti joka kiusasi niin asiakkaita kuin työkavereitaankin räikeästi. Kukaan ei voi tehdä mitään, koska tämä henkilö pystyy huikeisiin suorituksiin päästäkseen päämääriin, työkaverit ja pomot vaihtuu kokoajan. Asiakasparat! Nykyään otetaan työhön henkilö joka on kiltti, ei ammattitaidolla ole mitään merkitystä. Ristiriitoja ei ehditä eikä jakseta puida. Hoitajan työ ei ole enää minkään arvoista.Esimiehiä ei ole enää paikalla, kaikki on jaettu moniin eri hoivakoteihin joissa he hoitavt satoja asioita. Työ ei ole enää millään tavalla mielekästä kun sitä ei johda kukaan.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Lisää ajankohtaisia

    • Olen sairaanhoitaja, ja olen huolissani. En vain omasta työstäni, vaan koko ammattikuntamme oikeuksista. Viime aikoina on tapahtunut jotain, mikä ei voi jäädä huomiotta: hallitus on valmistellut lakia, joka antaisi työnantajille oikeuden murtaa työtaistelut hätätyön varjolla. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että meidät voitaisiin pakottaa töihin, vaikka olisimme laillisessa lakossa. Törkeää.
      Tehy on tehnyt rikosilmoituksen työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehistä, koska epäillään, että lain valmistelussa on rikottu virkavelvollisuuksia. Lakia on valmisteltu suljettujen ovien takana, ilman kolmikantaa ja vaikutusarvioita, ja eduskuntaa on johdettu harhaan. Tämä ei ole hyväksyttävää oikeusvaltiossa.
      Liity mukaan – minäkin tein niin!
      Olen antanut nimeni Tehyn rikosilmoituksen tueksi, koska uskon, että meidän on puolustettava oikeuksiamme. Työtaisteluoikeus on perusoikeus, ja sen kaventaminen ilman asianmukaista valmistelua on vakava asia. Meidän on näytettävä, että emme hyväksy tällaista toimintaa.
      Jos olet Tehyn jäsen, voit liittyä mukaan rikosilmoitukseen kirjautumalla Tehyn verkkosivuille ja täyttämällä lomakkeen. Jokainen nimi vahvistaa viestiä emme hyväksy työtaisteluoikeuden kaventamista ilman oikeudenmukaista prosessia.
      Näytetään, että hoitajat eivät jää hiljaisiksi, kun oikeuksiamme uhataan. ✊
      Lisätietoja ja mahdollisuus liittyä mukaan: tehy.fi/rikosilmoitus
      Lue lisää...
    • Luin aamulla Helsingin Sanomien haastattelun Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösestä, ja rehellisesti sanottuna pöyristyin. Hallituksen esitys suojelutyölainsäädännöstä ei ole mitään muuta kuin räikeä hyökkäys hoitajia vastaan. Tämä orjalaki rikkoo törkeästi hoitajien oikeuksia ja vie Suomea taaksepäin tavalla, jota en olisi koskaan uskonut näkeväni pohjoisessa hyvinvointivaltiossa.
      Rytkönen on täysin oikeassa. Nyt on aika herätä.
      Jos tämä laki menee läpi, työnantajilla olisi oikeus määrätä hoitajia töihin työtaisteluiden aikana ilman heidän suostumustaan. Ei ylimääräistä palkallista hyvitystä, ei aitoja neuvottelumahdollisuuksia, vain pakkotyötä, jossa työtaisteluoikeus poljetaan maanrakoon. Miten tämä voi olla mahdollista vuonna 2025 Suomessa?
      Hoitajat eivät ole orjia. Meillä on oikeus valita, milloin ja missä työskentelemme. Meillä on oikeus vaatia parempia työoloja ilman, että valtiovalta tulee ja murskaa viimeisetkin mahdollisuutemme vaikuttaa asioihin.
      Hallitus, perääntykää ennen kuin on liian myöhäistä
      Petteri Orpon hallitus on tekemässä valtavan virheen. Tämä laki ei ole vain epäoikeudenmukainen, vaan se myös pahentaa hoitajapulaa. Jos hoitajat menettävät työtaisteluoikeutensa ja joutuvat pakkotyöhön, kuka haluaa enää jäädä alalle? En minä ainakaan.
      On selvää, että hallituksen on vedettävä tämä laki takaisin ja kuunneltava meitä hoitoalan ammattilaisia. Jos näin ei tapahdu, seuraukset tulevat olemaan kauaskantoiset. Hoitajat ovat jo pitkään joutuneet taistelemaan oikeuksiensa puolesta, ja me taistelemme jatkossakin.
      – Tuntematon sairaanhoitaja
      Lue lisää...
    • Naistenpäivänä haluan pysähtyä ja kohdistaa katseeni meihin; sinuun, minuun, meihin kaikkiin, jotka teemme hoitotyötä. Me olemme niitä, jotka seisovat potilaiden rinnalla, pidämme kädestä, kun pelko ottaa vallan, ja taistelemme väsymystä vastaan, jotta toinen saa vielä yhden mahdollisuuden elämään.
      Hoitajan työ on vaativaa. Se on pitkiä vuoroja, nopeita päätöksiä, tauottomia hetkiä ja jatkuvaa sopeutumista odottamattomiin tilanteisiin. Se on myös lämpöä, rohkaisua ja yhteistyötä. Sinä olet se, joka kuuntelee, tukee ja tuo turvaa, vaikka kiire painaa päälle. Sinä olet se, joka huomaa pienetkin muutokset potilaan voinnissa ja toimii sen mukaan.
      Tänään, naistenpäivänä, haluan kiittää sinua. Kiittää siitä, että teet työsi niin hyvin, että potilas voi tuntea olonsa turvalliseksi. Kiittää siitä, että pidät huolta muista, vaikka oma jaksaminenkin on joskus koetuksella. Kiittää siitä, että olet osa tätä ammattilaisten joukkoa, jossa jokainen tukee toistaan.
      Sinä olet arvokas, työssäsi ja ihmisenä. Hoitajat eivät vain huolehdi potilaista, vaan myös toisistaan. Pidetään huolta siitä, että arvostamme myös itseämme ja toisiamme. Ei vain tänään, vaan jokaisena päivänä.
      Hyvää naistenpäivää, upea kollega. 💙
      – Teho-osaston hoitaja, yksi teistä
      Lue lisää...
    • Kello soi liian aikaisin. Keho on raskas, ja väsymys roikkuu harteilla kuin märkä peitto. Silti nouset, koska joku odottaa. Potilas, kollega, järjestelmä, joka ei pysähdy, vaikka sinä hajoaisit.
      Päivä alkaa tutulla kaavalla. Hymyilet, vaikka et jaksaisi. Kysyt vointia, vaikka omat voimasi ovat lopussa jo ennen ensimmäistä kahvitaukoa, jos siihen edes ehdit. Venyminen on arkea. Tätä työtä tehdään sydämellä, eikö niin? Mutta entä kun sydänkin alkaa väsyä?
      Mitä tapahtuu, kun mikään ei enää riitä? Kun annat kaiken, mutta silti pyydetään lisää, vielä yksi vuoro, vielä yksi tehtävä. Sinä annat, koska niin sinut on opetettu tekemään. Peität uupumuksesi, mutta se näkyy muualla. Kotona, ystävyyssuhteissa, hiljaisissa hetkissä, joissa huomaat, ettei voimia enää ole.
      Syyllisyys hiipii mukaan: ”Pitäisikö minun jaksaa enemmän?” Ei pitäisi. Uupumus ei ole heikkoutta. Se on merkki siitä, että olet antanut enemmän kuin kenenkään pitäisi. Sinulla on lupa olla väsynyt, eikä se tee sinusta huonompaa hoitajaa. Se tekee sinusta ihmisen.
      Ehkä et voi muuttaa kaikkea ympärilläsi juuri nyt. Et voi lyhentää vuoroja tai taikoa lisää tekijöitä. Mutta voit antaa itsellesi luvan hengittää, edes hetkeksi. Yksi syvä hengenveto ennen seuraavaa potilasta. Yksi hetki, jolloin ajattelet: ”Minäkin olen tärkeä.”
      Sinä et ole kone. Et pelkkä resurssi. Olet ihminen, joka antaa enemmän kuin moni koskaan huomaa. Ja juuri siksi sinun suurin vahvuutesi voi olla hetki, jolloin uskallat pysähtyä.
      Sinä riität. Myös silloin, kun et jaksa olla vahva.
      Ja se on enemmän kuin tarpeeksi.
      – Tuntematon sairaanhoitaja
      Lue lisää...
    • Tehyn tuore selvitys nostaa esiin karun todellisuuden: hyvinvointialueiden hoitajat kamppailevat uupumuksen, kiireen ja henkilöstövajeen kanssa. Olen itse sairaanhoitajana nähnyt tämän muutoksen läheltä, ja voin vain vahvistaa kyselyn tulokset. Työ on muuttunut raskaammaksi, ja huoli potilasturvallisuudesta kasvaa päivä päivältä.
      Työtaakka kasvaa, mutta resursseja ei tule lisää
      Kun hyvinvointialueet käynnistyivät vuoden 2023 alussa, moni hoitaja odotti muutoksen tuovan selkeyttä ja parempia resursseja. Todellisuus on ollut päinvastainen. 71 % Tehyn kyselyyn vastanneista kokee toiminnan sujuvuuden heikentyneen, ja lähes puolet kokee työnsä mielekkyyden vähentyneen.
      Tämä on helppo uskoa. Tunnen itsekkin yhä useammin riittämättömyyden tunnetta. Kiire on jatkuvaa, ja hallinnolliset velvoitteet vievät yhä enemmän aikaa pois varsinaisesta hoitotyöstä.
      Uupumus ajaa hoitajia pois alalta
      Yksi kyselyn hälyttävimmistä luvuista liittyy työssä jaksamiseen. Vain 28 % hoitajista uskoo jaksavansa työuransa loppuun asti, ja nuorten kohdalla tilanne on vielä synkempi: vain 12 % alle 30-vuotiaista uskoo pysyvänsä alalla. Tämä on pelottava suunta, sillä ilman uusia hoitajia sote-palvelut eivät yksinkertaisesti pyöri. Moni kollega on jo vaihtanut alaa tai harkitsee sitä vakavasti. Itsekin olen käynyt tämän keskustelun mielessäni useammin kuin kerran.
      Potilasturvallisuus on vaarassa
      Suurin huolenaihe ei ole vain meidän hoitajien jaksaminen, vaan myös potilaiden turvallisuus. Kun kiire lisääntyy ja henkilökuntaa on liian vähän, virheiden riski kasvaa. Tehyn kyselyn mukaan 78 % vastaajista kokee palveluiden saatavuuden heikentyneen ja 66 % laadun laskeneen. Mielestäni tämä on suoraan seurausta siitä, että hoitajilla ei ole aikaa tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat.
      Mitä nyt pitäisi tehdä?
      Hallituksen ajamat säästötoimet ja määräaikaisuuksien heikennykset eivät ole ratkaisu, päinvastoin, ne voivat pahentaa tilannetta entisestään. Tarvitsemme lisää resursseja, enemmän hoitajia ja ennen kaikkea työrauhaa. Hoitotyö ei ole vain kuluerä budjetissa, vaan investointi kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin.
      Hoitajana haluan uskoa, että tilanne voi vielä muuttua paremmaksi. Mutta se ei tapahdu itsestään. Päättäjien on kuunneltava meitä kentällä työskenteleviä ja tehtävä päätöksiä, jotka turvaavat sekä hoitajien jaksamisen että potilaiden oikeuden laadukkaaseen hoitoon.
      – Tuntematon sairaanhoitaja

      ---
      Tehy teetti selvityksen syksyllä 2024 hyvinvointialueilla työskentelevien tehyläisten parissa. Selvityksen toteutti Aula Research Oy. Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisesti 19.9.–22.10.2024. Kyselyyn vastasi yhteensä 5 157 tehyläistä, ja otanta oli 19 999. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 26 %. 
      Lue lisää...
×
×
  • Create New...