Jump to content
 •  

  THL: Kotihoidon henkilöstöllä heikko kivunhoidon ja saattohoidon osaaminen

  Hoitajat.net
  Kotihoitoon tarvitaan lisää palliatiivisen ja saattohoidon osaamista. Kuvituskuva: Envato

  Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

  – Asiakkaat pitäisi hoitaa paremmin. Siinä vaiheessa, kun kuolemaa ei voi välttää, iäkäs ihminen tarvitsee riittävän ja osaavan hoidon sinne missä hän asuu. Kun sairaalassa ei ole enää mitään tehtävissä, siirto aiheuttaa ylimääräistä rasitusta sekä kuolevalle itselleen että hänen läheisilleen, sanoo THL:n vieraileva tutkimusprofessori Harriet Finne-Soveri.

  Nyt julkaistiin alustavia tietoja palliatiivisen hoidon tilasta. Selvitys on osa sosiaali- ja terveysministeriön palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittämishanketta, jossa THL on mukana. Hankkeen tavoitteena on yhtenäistää palliatiivisen hoidon ja saattohoidon käytäntöjä. Loppuraportti valmistuu vuoden lopulla. 

  Kotihoito tarvitsee tukea saattohoitotilanteisiin

  Asiantuntijaryhmä arvioi kotihoidon lukuisten akuuttikäyntien johtuvan henkilöstön heikosta saattohoidon osaamisesta, vähäisestä kotisairaalan tuesta sekä sairaanhoidollisen osaamisen puutteesta.

  Vanhuspalvelujen tila –tutkimuksen mukaan (2018) yli 40 prosentilla kotihoidon henkilöstöstä oli heikko kivunhoidon ja saattohoidon osaaminen. Kotihoidon yksiköistä 72 prosenttia sai tukea kotisairaalalta, ja vain 36 prosentilla oli tukenaan saattohoitotiimi.

  – Kotihoitoon tarvitaan lisää palliatiivisen ja saattohoidon osaamista, ja kotisairaalan tukea on syytä vahvistaa, tiivistää Finne-Soveri tuloksia.  

  Kotisairaala tarjoaa sairaalamaista hoitoa potilaan kotona tai hoivakodissa tilanteessa, jossa sairaalassa oleminen ei ole välttämätöntä. 

  Palliatiivisen ja saattohoidon laatua vahvistettava koko maassa

  Ympärivuorokautisessa hoidossa asiakkaiden sairaalaan tai päivystykseen lähettämisen käytännöt vaihtelivat voimakkaasti, erot olivat maakunnittain tarkasteltuna jopa kuusinkertaiset.

  Pelkkä henkilöstömitoituksen nosto ei takaa palliatiivisen ja saattohoidon laatua.

  – Parempi henkilöstömitoitus ei takaa kivunhoidon, lääkehoidon ja saattohoidon osaamista. Avain parempaan elämän loppuvaiheen hoitoon on lisätä sairaanhoitajien osuutta henkilöstöstä ja kouluttaa koko henkilöstö saattohoidon perusteisiin, sanoo Harriet Finne-Soveri.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Tinttarella

  Posted

  En täysin tunne kotihoidon "hoitorinkiä", mutta e. Palvelutalossa juuri mahdollisuus hoitohenkilökunnan välisiiin jokapäiväisiin keskusteluihin ja raportit asukkaan arjen arvioinnista ja seurannasta takaavat jatkuvaa havainnointia ja näin helpottaa kipulääkityksen määrityksessä.

  Vielä on tarpeen parantaa saattohoitoa kokonaisvaltaiseksi: resursseja vastata asukkaan muihinkin tarpeisiin/oikeuksiin, ei vain lääkehoitoon. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Olisin kyllä mennyt

  Posted

  Olisiko syynä se, että koulutukset järjestetään pääsääntöisesti sairaanhoitajille ei lähihoitajille. Sekä ne ovat esim Taysissa vain henkilökunnalle. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Olisi oma äitikin joutunut kotihoidon toimesta sairaalaan vaikka oli saattohoidossa kotona. Ellei oltais omaisten kanssa taisteltu asiasta, olis ollu viimeiset hetket siellä. Kirjasivat vielä että tytär kieltäytyy sairaalasiirrosta. Ikävä kyllä oli huomattavissa juurikin tämä osaamisen ja tiedon puute. Parhaansa tekevät ja todella arvostan sitä työtä mutta koulutusta tarvitaan lisää kun nämä "kotikuolemat" lisääntyvät jatkossa.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...