Jump to content
MAINOS
 •  

  Terveystalossa koronaa testataan myös kurlaamalla - miellyttävämpi näytteenottotapa valtakunnallisesti käyttöön

  Hoitajat.net
  Kuva: Terveystalo

  Terveystalo on talven aikana kerännyt koronanäytteitä sekä kurlaamalla että nenänielusta, ja verrannut näiden näytteenottotapojen tuloksia toisiinsa. Terveystalon testissä jokainen annettu kurlausnäyte antoi saman tuloksen kuin nenänielusta otettu näyte. Kurlausnäytteenotolla on viranomaisten hyväksyntä ja näytteenottotapa on otettu viikolla 11 käyttöön.

  Kurlaus on nopea ja luotettava näytteenottotapa, joka soveltuu miellyttävyytensä ansiosta hyvin oireettomien henkilöiden testaukseen. Näyte analysoidaan PCR-menetelmällä ja tulokset valmistuvat noin vuorokauden sisällä näytteenotosta.  

  – Lähityö on monelle työnantajalle ja elinkeinoelämälle välttämättömyys. Testaamalla oireettomia henkilöitä aktiivisesti voidaan varmistaa turvallinen tapa tehdä lähityötä, Terveystalon laboratoriodiagnostiikasta vastaava johtaja Piia Aarnisalo toteaa.  

  Näytteenotto kurlaamalla toimii parhaiten esimerkiksi silloin, kun on tarve kartoittaa koko työyhteisön tilannetta tai muodostaa rajatulle ryhmälle oma koronakupla. Maaliskuussa voimaan tulleen THL:n ohjeistuksen mukaan koronatestiin tulisi hakeutua myös Koronavilkun hälytystilanteissa. 

  – Mahdollisten altistumistilanteiden sekä työyhteisöiden testauksen lisäksi jokainen voi ennen välttämättömiä lähipiirin, sukulaisten ja ystävien tapaamisia tai matkustusta varmistaa kurlausnäytteellä, ettei kanna tartuntaa oireettomana, Aarnisalo jatkaa. 

  Oireettoman henkilön koronatodistus esimerkiksi matkustustarpeisiin tehdään Terveystalossa aina kohdemaan vaatimusten mukaisesti.  

  Miellyttävämpi näytteenottotapa madaltaa näytteenottokynnystä ja sopii myös lapsille 

  Jotta epidemia saadaan pidettyä hallinnassa, kynnys testaukseen on oltava matala. Aktiivisella testaamisella myös kaikki vähäoireiset kantajat saadaan tunnistettua ja epidemian leviämistä hillittyä.  

  – Kurlaus on näytteenottotapana huomattavasti nenänielunäytettä miellyttävämpi, joten kenenkään ei enää tulisi jättää käymättä koronanäytteenotossa sen epämukavuuteen vedoten, sanoo Aarnisalo.

  Nenänielunäyte on vakiintunut ensisijainen näytteenottotapa oireisten henkilöiden testaamiseen, mutta miellyttävämpää koronakurlausta voidaan hyödyntää tilanteissa, joissa nenänielunäyte ei onnistu. 

  – Esimerkiksi ne, joilla on alttius nenäverenvuotoon, tai nenänielunäytteenottoa pelkäävät henkilöt voivat saada lähetteen suoraan kurlausnäytteenottoon. Kurlaus sopii myös lapsille, jotka osaavat kurlata, kertoo Aarnisalo.

  Fakta kurlausnäytteestä 

  • Kurlausnäyte on viranomaisen hyväksymä nenänielunäytteelle vaihtoehtoinen tapa ottaa koronanäyte. 
  • Testaustavan luotettavuus todennettiin Terveystalon ja SYNLAB:in yhteisessä menetelmävalidoinnissa. Testissä oli mukana kattavasti sekä oireisten että oireettomien henkilöiden näytteitä.  
  • Kurlausnäyte analysoidaan PCR-menetelmällä ja tulokset valmistuvat noin vuorokaudessa 
  • Näytteen voi antaa jokaisessa Terveystalon testauspisteessä, sekä näytteenottoa voidaan myös tehdä Terveystalon toimesta asiakkaan tiloissa esimerkiksi koko työyhteisöä
  • Oireettomat yksityisasiakkaat saavat lähetteen kurlaustestiin Oma Terveys -sovelluksen Kurlaustestilähete-palvelusta 22.3. alkaen. Palvelu ei ole Kela-korvattava.  
  • Oireiset henkilöt voivat saada lähetteen kurlausnäytteenottoon lääkärin arvion perusteella. 

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...