Jump to content
 •  

  Tehy ja SuPer neljällä kärkitavoitteella työehtosopimusneuvotteluihin

  Hoitajat.net
  Kuvituskuva.

  Kunta-alan neuvottelukierros uudesta virka- ja työehtosopimuksesta käynnistyi tänään, kun palkansaajajärjestöt ja Kuntatyönantajat istuivat yhdessä neuvottelupöytään. Tehy ja SuPer käyvät neuvotteluihin neljällä päätavoitteella: palkankorotukset, tasa-arvo-ohjelma, kiky-tuntien poisto ja sote-sopimus.

  Järjestöt vaativat hoitoalalle vähintään vientialoja vastaavaa palkankorotusta. Lisäksi liittojen tavoitteena on tasa-arvo-ohjelma, joka nostaisi naisvaltaisen sote-alan palkkoja niin, että palkkaero miesvaltaisiin aloihin kuroutuisi umpeen. Tämä voitaisiin toteuttaa pitkällä ohjelmalla, joka takaisi hoitohenkilöstölle 1,8 prosenttiyksikköä miesaloja korkeammat palkankorotukset kymmenen vuoden ajan. Tasa-arvo-ohjelmaan haetaan rahaa valtiolta.

  Hoitajajärjestöt tavoittelevat kunta-alalle myös sote-alan työehtosopimusta, jonka myötä alan työehtoja ja -oloja voitaisiin edistää tehokkaammin kuin nykyisessä sopimusjärjestelmässä.

  Tehy ja SuPer katsovat, että kilpailukykysopimuksen tuoma palkaton työajan pidennys eli ns. kiky-tunnit poistuvat kustannuksitta virka- ja työehtosopimuksista. Talkoot ovat hoitajajärjestöjen mukaan yksiselitteisesti nyt ohi.

  Sote-alan houkuttelevuus on laskenut. Alalta siirrytään muihin tehtäviin enenevässä määrin. Myös alan koulutukseen hakeutuminen on vähentynyt. Yleisimmät syyt alan vaihtoon ovat työn vaativuuteen nähden liian matala palkka sekä kuormittavat työolot.

  – Alalta pako yhdistettynä väestön ikääntymiseen ja palvelutarpeen kasvuun on yhtälönä kestämätön.  Kello käy ja tällä kierroksella on viimeiset hetket lisätä alan vetovoimaa palkkausta ja työoloja parantamalla. Olen aidosti huolissani siitä, kuka meitä tulevaisuudessa hoitaa, sanoo sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen. 

  Tehyn ja SuPerin palkkatavoitteet ovat saaneet vankkaa tukea suomalaisilta. Esimerkiksi YLEn Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia kannatti lähes 80 prosenttia vastaajista.

  – Ymmärrämme kyllä senkin, että kuntatalouden tilanne ei ole hyvä. Heikoimmista eli sairaista, vanhuksista ja lapsista huolehtiminen on kuitenkin hyvinvointivaltion keskeinen tehtävä. Siksi viime kädessä vastuu sote-palveluista ja niiden rahoituksesta onkin valtiovallalla, muistuttaa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Esperin työntekijä

  Posted

  En ymmärrä miksi kunnallisella ja yksityisellä puolella on erilaiset TES? Kaikkihan ne tekee samaa hoitotyötä, mutta yksityinen puoli saa jopa 500€ vähemmän, peruspalkasta. Ja kuitenkin joka päivä joudutaan kuunnella haukutusta,  Nimitellyä, lyömistä ja puremista, sylkemistä ja niin pois päin! Vähän tasa-arvo!!!! Muuten ei mene kauvan että lähihoitajat loppuvat Suomesta!!!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Esperillä myös

  Posted

  Tilanne rupee olemaan se että yksityiselle ei tule enää ketään töihin, koska kvtes on niin paljon parempi. En ymmärrä ollenkaan. Tämä vaikuttaa jo laatuun ihan varmasti ja ihmetellään että missä kokeneet työntekijät...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Kunnan työntekijänä en voi kun ihmetellä Tehyv munatonta linjaa. Kiky hyväksyttiin pysyvästi viime sopimuksessa työsopimukseen nyt ei varmasti ole kanttia niitä vaatia pois. Meille ei tarjota kun heikennyksiä ja Tehy hyväksyy. Saas nähdä saadaanko edes palkankorotusta. Lähden Tehystä jos munaton nöyrisyely jatkuu.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  15.1.2020 klo 23.42, Vieras: Nita kirjoitti:

  . Lähden Tehystä jos munaton nöyrisyely jatkuu.

  Kyllä nyt tulee rahaa. Neuvottelijat puristavat siellä nyrkkiä kovempaa ja miettivät: " kyllä nyt puristetaan pari prossaa enemmän, ettei Nita eroa".

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...