Jump to content
MAINOS

Tehy: Ilman palkankorotuksia pako hoitoalalta kiihtyy


Hoitajat.net
 Share

Moni hoitotyön ammattilainen pohtii alanvaihtoa. Kuva: Envato

Tehyn mukaan ilman palkankorotuksia pako hoitoalalta kiihtyy. Vanhenevan väestön ja työikäisten määrän vähenemisen muodostama yhtälö käy entistä vaikeammaksi hallita, muistuttaa liitto tiedotteessaan.

Tehy ja SuPer ovat esittäneet naisvaltaiselle hoitoalalle kymmenen vuoden palkkaohjelmaa. Palkkaohjelma nostaisi naisalojen palkkoja 1,8 prosenttiyksikköä miesaloja enemmän. Sen vuosikustannukset ovat liiton mukaan 100–150 miljoonaa euroa.
 
Tehy vaatii, että valtion tulee kantaa vastuu palkkaohjelman kustannuksista, koska kunnilla ei tarvittavia rahoja ole.
 
– Poliittisten päättäjien on kannettava vastuu kansalaisten perustuslain takaamasta oikeudesta riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.
 
Tehyn mukaan hallitusohjelmassa on useita vahvoja kirjauksia, jotka tukevat liittojen  vaatimuksia palkkatasa-arvon edistämisestä.
 
Hallituksen on esimerkiksi aikeissa lisätä hoiva-alan houkuttelevuutta sekä henkilökunnan saatavuutta ja osaamista. Hallitus lupaa ohjelmassaan myös puuttua nykyistä tiukemmin naisten ja miesten palkkaeroihin.
 
Hoitoalalle on koulutettu 320 000 ammattilaista, joista 40 000 työskentelee täysin toisella alalla. Osa heistä on valmis palaamaan, jos palkka ja työolot kohenevat.
 
Hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin edellyttää arviolta 4000 hoitajaa lisää.  Tehyn mukaan veto- ja pitovoiman eli palkkojen ja työolojen on merkittävästi parannuttava, jotta mitoitus voidaan käytännössä toteuttaa.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Pelkällä palkan nostolla alaa ei houkuttelevammaksi saa ainakaan lähihoitajien kannalta vaan yhtä tärkeä ellei tärkeämpi on tällä hetkellä hoitajamitoitus, siihen huomioitava työ sekä henkilökunta. Useissa paikoissa mitoitus 0,5-0,6 mutta lähihoitajille siirretty pyykkihuolto, keittiötyöt, apteekkikäynnit , siivousta, apuvälineiden pesu, roskasäkkien  vientiä ulos jne. Näihin tehtäviin menevä aika on pois siitä varsinaisesta hoitotyössä mutta  se ei tunnu oikeasti kiinnostavan mitään tahoa. 

Link to comment
Share on other sites

Katotaan nyt tämä taisto. Jos tulos on paska niin yli 20v sh ura saa jäädä taa. Vastuu iso ja saman palkan saa lyhyellä koulutuksekla muualtakin.

Link to comment
Share on other sites

Kun ne palkat ei nouse tarpeeksi, samaa paskaa jauhetaan vuodesta toiseen. Aion hakeutua muulle alalle, joudun tekemään sen eteen töitä, opiskelut työn ohessa, mutta jaksan, koska haluan pois tältä riistoalalta, nyt riittää!!

Link to comment
Share on other sites

Täällä myös reilu 20 vuotta näitä parannuksia odoteltu. Työni olen pyrkinyt hoitamaan mahdollisimman hyvin kehitysvammaisten asumisyksikössä, ja tästä kiitos on ollut jatkuvat kiristykset, tehtävien ja vastuualueiden lisäykset sekä säästö painostus  kunnan taholta koska rahaa ei ole. Alkaa olla oikeasti ihan mahdotonta tehdä työtä inhimillisesti ja itsemääräämis oikeutta ja yleensäkin hyvän hoidon ja ohjauksen oikeutta näillekin ihmisille toteuttaen näillä hoitaja mitoituksilla. Vaarantuu niin asukkaan että henkilökunnan terveys ja hyvinvointi ainakin meidän alalla ihan liian tiuhaan. Nipistetään hoitajista, kyllä kahdella pitää pärjätä. Silloinkin kun yksi aikuinen mies autisti vaatisi kolme kiinni pitäjää raivokohtauksen tullessa. Näissä tilanteissa kestää aikansa ja samaan aikaan loput 13 asukasta(osa pyörätuolissa, osa vuoteissa, osa vaeltelemassa ympäriinsä) odottaa ruokaa,vaipanvaihtoa, lääkkeitä tai hyvinkin usein sitä kiinnipitäjää ja rauhoittajaa ettei lyö päätään halki betoni seinään huomion, ruuan tms. puutteessa... tätä on kehitysvammaisten asumisyksikön arki. niitä haiprojakin pitäisi tehdä, mutta ylitöitä ei saa syntyä!  HUH HUH!  Vielä tämän kauden tuloksia odotan ja ellei niitä synny on alan vaihto väistämätön. Ei anna enää sydän ja luonto periksi tehdä työtä "puoli hyvin"  ja jatkuvasti kamppailla oman perheen ja asiakkaidemme hyvinvoinnin kustannuksella. 

TERVETULOA PÄÄTTÄJÄT JA RAHAKIRSTUN VARTIJAT TUTUSTUMAAN YHDEKSI KOLMEN VIIKON LISTAN AJAKSI SIIHEN ALAAN JONKA LUULETTE PYÖRIVÄN "TEETTE ARVOKASTA TYÖTÄ" YM LIIBALAABA JUTUILLA.

Link to comment
Share on other sites

Olen ehdottomasti palkankorotusten kannalla, mutta pakko todeta, että en näe mitään vikaa siinä, että esim. lähihoitajille kuuluu monissa paikoissa mm. pyykkihuolto, keittiötyöt, apteekkikäynnit , siivousta, apuvälineiden pesu, roskasäkkien  vientiä ulos jne. Ihan normihommia myös kotioloissa ja siten sujuvat muun työn ohella. Kone pesee pyykit ja vaatteet voi viikata asiakkaiden kanssa/seurassa. Keittiötyöt? Joku muu hoitaa yleensä varsinaisen ruoanlaiton ja oma työ on ruoan tarjoaminen ja ruokailussa avustaminen -me olemme töissä auttaaksemme niitä, jotka eivät selviä tästä itse. Asiakas kävisi varmasti itse apteekissa, jos pystyisi. Kun ei pysty, niin me autamme. Perussiivous ei ole koskaan kuulunut työhöni, mutta toki pyyhin pinnat ja korjaan näkemäni muut sotkut. Käytettyäni apuvälineitä/huomatessani niissä sotkua puhdistan ne, koska niiden tulee olla puhtaita. Joskus teen tämän asiakkaiden kanssa samalla jutellen, mutta esim. suihkulaverin puhdistus vie pari minuuttia ja asiakas ymmärtää, että olen hetken poissa. Roskasäkkien vienti sujuu samalla, kun lähden työvuorosta eikä minun tarvitse viedä valtavaa määrää jätesäkkejä joka päivä. Jokainen hoitaja ottaa lähtiessään osan ja roskalaatikot sattuvat löytymään pukuhuoneiden läheisyydestä. Ei siis tunnu missään, mutta aina joku jaksaa pahoittaa mielensä näistä perushommista. Sorry, en tajua!

Link to comment
Share on other sites

11 tuntia sitten, Vieras: Mieshoitaja-73 kirjoitti:

Katotaan nyt tämä taisto. Jos tulos on paska niin yli 20v sh ura saa jäädä taa. Vastuu iso ja saman palkan saa lyhyellä koulutuksekla muualtakin.

Taistoon on sitten (lähes) jokaisen oltava valmis, sitä ei muutama palkkasoturi voi parinsadan tuhannen puolesta (vai paljonko meitä hoitoalan ammattilaisia nyt onkaan). Eli ei riitä että neuvottelijat ja liiton toimisto tekevät kaikkensa. Millaisiin riskinottoihin, panostuksiin ja uhrauksiin olemme valmiit kolleegoiden ja itsemme puolesta?

Link to comment
Share on other sites

No omassa paikassa saan tehdä kyllä ihan kokkihommia ja siivoukset välillä että nimim. hoitsu, sinullahan on hyvin asiat. Tarkoitus ei varmasti ole ollut nuo perusasiat vaan juurikin enemmän. En minäkään noista töistä valita mutta nämä koko talon ja joka kämpän siivoukset ja koko talolle kokkailut ja yksin selviäminen samalla lääkehoidosta sekä iltatoimista pistää jo koville. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Tokkopa muuttuu mikään...

Posted

Työtaistelun eväät on aika heikot koska työnantaja vetoaa hätä työhön silloinkin kun kyse ei oikeasti siitä ole. Jos siitä kieltäydyt niinkuin  todellakin pitäisi niin kyllä se tulee näkymään jatkossa.  Pitkään hoitotyötä tehneenä tuntuu ettei enää jaksa tätä jatkuvaa muutosta ja vaatimusten lisääntymistä. Se ei näy palkassa mitenkään sen enempää kuin  lisäkoulutus tai kokemus. 

Link to comment
Share on other sites

Lapsen lapset kuulevat päivästä toisen selityksiä:Raha ei ole eikä tulee....ei ne enää hae tämmöisiin hommiin..

 

Link to comment
Share on other sites

Alalle ei kannata jäädä, jos palkat ei nouse. Sairaanhoitajilla opistotason palkat, vaikka koulutus vaativa. Luen illat ja aamut, että pääsen kevyempiin töihin paremmalla palkalla. Suunta ylöspäin. Sellaista kutsumusta ei ole, mikä tällä hinnalla tehdään. Lapset huutaa kuorossa,  ettei tämän alan töitä kannata tehdä kenenkään. 

 .

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Lisää ajankohtaisia

  • Hoitajaliitot SuPer ja Tehy ovat julistaneet lakot varhaiskasvatuksessa ympäri Suomea. Lakko alkaa tiistaina 13.2.2024 klo 00:01 ja päättyy keskiviikkona 14.2.2024 klo 23:59. Viranhaltijat on rajattu työtaistelun ulkopuolelle.
   Lakkoon menevät Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen, Jyväskylän, Kuopion, Oulun, Joensuun, Porin, Rovaniemen, Kauniaisten ja Vaasan kaupunkien sekä Mustasaaren kunnan kaikkien varhaiskasvatuksen yksiköiden hoitajat sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.
   Poliittisella lakolla vastustetaan hallitusohjelman työelämää koskevia heikennyksiä.
   – Hallituksen suunnitelma sementoida hoitajien palkkakuoppa lainsäädäntöön on ennennäkemättömän törkeä. Se ei käy meille, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen liiton tiedotteessa.
   – Nyt tulisi etsiä yhteinen tahtotila ja neuvotella aidosti. Työmarkkinamalliin tulee löytää ratkaisu, jonka avulla jatkossakin alakohtaisia epäkohtia voidaan korjata myös palkkauksen avulla. Muutoin koulutetun henkilöstön saatavuus sosiaali- ja terveydenhuollossa ja varhaiskasvatuksessa heikkenee yhä edelleen. Näiden sektoreiden työntekijät ovat avainasemassa tuottamassa keskeisiä lakisääteisiä palveluita. He mahdollistavat myös muiden suomalaisten työssäkäynnin ja yhteiskunnan toiminnan, muistuttaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.

   Lisätietoja liittojen lakkosivuilla:

   Tehy: https://www.tehy.fi/eikäy
   SuPer: https://www.superliitto.fi/viestinta/super-ei-hallitusohjelmalle/
   Lue lisää...
  • Vanhuspalvelulain mukaiseen henkilöstömitoitukseen yltää jo 95 prosenttia ympärivuorokautisen hoivan toimintayksiköistä. Tieto käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurannasta, joka tehtiin lokakuussa 2023.
   Seurantahetkellä lakisääteinen henkilöstömitoitus oli 0,65 välitöntä asiakastyötä tekevää työntekijää asiakasta kohti. Myös 0,7 mitoitukseen yltäneiden toimintayksiköiden osuus on jatkanut kasvuaan.
   Iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa oli THL:n seurantatietojen mukaan lokakuussa 2023 keskimäärin 51 900 asiakasta 1 786 toimintayksikössä. Määrä nousi hieman toukokuun seurannasta, jolloin oli keskimäärin 51 500 asiakasta 1 798 toimintayksikössä.
   – Vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus nousi huhtikuussa 2023 0,65 työntekijään asiakasta kohden, ja tilanne näyttää lokakuun seurantatietojen osalta hyvältä. Yksiköihin on seurantatiedosta päätellen saatu palkattua lisää henkilöstöä, ja kokonaisuudessaan henkilöstömäärä on noussut 1 200 työntekijällä. Asiakasmäärissä seurannan mukaan on vakaa tilanne, sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo.
   Ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden henkilöstömitoitus vuosina 2020–2023. Lakisääteinen henkilöstömitoituksen nousu on tapahtunut asteittain. Vuonna 2020 se oli 0,5 ja vuonna 2021 vähintään 0,55 ja vuonna 2022 vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden. Vuoden 2023 huhtikuusta lähtien mitoitus oli 0,65 työntekijää asiakasta kohti.
   THL seuraa lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista puolivuosittain erilliskyselyllä. Seurannassa yksiköt tallentavat itse työtuntitietonsa ja asiakasmäärän THL:n tietokantaan. Yksiköt vastaavat annettujen tietojen oikeellisuudesta. THL laskee tallennetuista työaikatiedoista mitoituksen vanhuspalvelulain edellyttämällä tavalla kaikille toimintayksiköille. 

   Ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden henkilöstömitoitus vuosina 2020–2023. Lakisääteinen henkilöstömitoituksen nousu on tapahtunut asteittain. Vuonna 2020 se oli 0,5 ja vuonna 2021 vähintään 0,55 ja vuonna 2022 vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden. Vuoden 2023 huhtikuusta lähtien mitoitus oli 0,65 työntekijää asiakasta kohti.
   Lue lisää...
  • Keski-Suomen hyvinvointialueen sisäisessä selvityksessä on käynyt ilmi tietoturvaloukkaus, jossa yksittäinen työntekijä on tarkastellut potilastietoja perusteetta ajalla 13.4.2022 – 31.8.2023. Loukkaus koskee lähes 150 hyvinvointialueen asiakasta.
   Selvityksen mukaan työntekijä on katsonut työhönsä liittyvien tietojen lisäksi perusteettomasti myös muita tietoja potilastietojärjestelmästä. Tietojen katselu on kohdistunut yleisiin henkilötietoihin (nimi, syntymäaika, henkilötunnus) ja terveystietoihin. Perusteeton käsittely on kohdistunut henkilöihin, joihin työntekijällä ei ole ollut tietojen katselun hetkellä hoitosuhdetta eikä muuta työtehtäviin liittyvää velvollisuutta.
   - Henkilöstömme on koulutettu ja ohjeistettu asianmukaisilla toimintaohjeilla tietoturva- ja tietosuoja-asioissa. Työntekijöiden käyttöoikeudet tietojärjestelmiin myönnetään siinä laajuudessa kuin heidän työtehtävänsä edellyttävät. Tässä tapauksessa epäillään, että työntekijä ei ole noudattanut organisaation ohjeita ja on käyttänyt hänelle annettuja käyttöoikeuksia väärin, Keski-Suomen hyvinvointialue toteaa tiedotteessaan.
   Hyvinvointialueelle ei ole tullut tietoa siitä, että perusteettomasti käsiteltyjä henkilötietoja olisi luovutettu eteenpäin tai käytetty muilla tavoin väärin.
   Työntekijän työsuhde on päättynyt, eikä hänellä näin ole enää pääsyä hyvinvointialueen henkilörekistereihin tai tietojärjestelmiin.
   Keski-Suomen hyvinvointialue on tehnyt tietoturvaloukkauksesta ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle ja tutkintapyynnön poliisille. Tapauksen käsittely etenee poliisin johdolla, eikä vaadi loukkauksen kohteilta välttämättömiä toimenpiteitä. Hyvinvointialue informoi kirjeitse loukkauksen kohteena olevia henkilöitä lähipäivien aikana.
   Lisää aiheesta Tehyn lehdessä: Saako potilastietoja lukea mielenkiinnosta?
   Lue lisää...
  • Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) antoi tammikuussa HUS-yhtymälle huomautuksen siitä, että lasten sydänkirurgisiin leikkauksiin pääsy ei ole toteutunut lainmukaisesti. AVIn mukaan lasten tehohoidon palvelut tulee järjestää niin, että ne vastaavat alueellista ja kansallista lasten tehohoidon palveluntarvetta.
   Etelä-Suomen aluehallintovirasto alkoi 2022 tammikussa selvittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Uuden lastensairaalan teho-osaston alueellisen ja kansallisen palvelutason riittävyyttä. Valvonnan aikana vuoden 2022 toukokuussa aluehallintovirasto sai useita epäkohtailmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta Uuden lastensairaalan teho-osastolla puutteellisten henkilöstöresurssien vuoksi.
   Etelä-Suomen aluehallintovirastoon saapui myös lokakuussa 2022 HUS-yhtymän Uuden lastensairaalan teho-osaston toimintaa koskeva omavalvontailmoitus. Sen mukaan hoitajavajeen seurauksena HUS-yhtymän Uuden lastensairaalan tehohoidon kapasiteetti ei riitä kattamaan akuutin tehohoidon tarvetta ja hoitamaan sydänleikkauksia yhtäaikaisesti lain edellyttämällä tavalla.
   Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki huhtikuussa 2023 Uuden lastensairaalan lasten teho-osastolle ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin.
   HUS on ryhtynyt toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi – hoitoon pääsy ei edelleenkään toteudu
   HUS-yhtymä on saanut lasten sydänkirurgian leikkausjonoa purettua painottamalla leikkauksia niihin potilaisiin, joiden oletettu tehohoidon tarve on lyhyt. Jonon purkautumista on vuonna 2023 lisäksi edistänyt muun muassa muun lasten tehohoidon vähäinen tarve, vähäinen syntyvyys sekä muut satunnaisvaihtelutekijät. Tehohoidon saatavuuden hetkellisestä parantumisesta ja leikkausmäärän kasvamisesta huolimatta toukokuussa 2023 hoitojonossa on ollut 69 sydänleikkausta odottavaa lasta, joista 19 (27 %) on odottanut leikkausta yli kuusi kuukautta.
   Sydänsairaat lapset ovat erittäin haavoittuvassa asemassa oleva potilasryhmä. AVIN mukaan jonon purkamisen painottaminen ei saa johtaa siihen, että jonossa olevien pidempää tehohoitojaksoa tai oletettavasti ECMO-hoitoa vaativien potilaiden leikkausajankohta siirtyy ja jonotusaika pitenee. ECMO-hoidossa huonosti happeutunut veri pumpataan mekaanisesti kehon ulkopuolella olevan ECMO-laitteiston läpi ja johdetaan hyvin happeutettuna takaisin potilaan verenkiertoon.
   Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan on olemassa riski siihen, että yli kuusi kuukautta leikkausta jonottavien potilaiden määrä kasvaa, jos muu lasten tehohoidon tarve palaa tavanomaiselle tasolle. Lisäksi aiempaa vastaavaa mahdollisuutta leikattavien potilaiden painottamiselle ei enää ole.
   HUS-yhtymän antaman selvityksen perusteella Uuden lastensairaalan lasten teho-osastolla on tehty kehittämistoimia tarkastamalla, tehostamalla ja sujuvoittamalla sekä lasten teho-osaston että tehovalvonnan hoitopolkua. Lisäksi potilaita on ohjattu pienissä määrin HUS-yhtymän aikuisten teho-osastoille.
   Lasten tehohoitopaikkoja on ollut käytettävissä liian vähän
   HUS-yhtymän toimenpiteet ovat aluehallintoviraston näkemyksen mukaan oikean suuntaisia. Lasten teho-osastolla ei kuitenkaan ole valvontajakson aikana ollut riittävästi osaavaa hoitohenkilökuntaa, jotta alueellinen ja kansallinen lasten tehohoidon palveluntarpeen mukainen kapasiteetti olisi täyttynyt. Lasten teho-osaston hoitajista on puuttunut 25 %, eikä hoitajatilanne ole tehdyistä toimista huolimatta parantunut olennaisesti.
   HUS-yhtymä on määritellyt lasten alueellisen ja kansallisen tehohoidon tarpeeksi 12 tehohoitopaikkaa Uudessa lastensairaalassa. Aluehallintoviraston valvontajaksolla tehohoitopaikkoja on ollut ajankohdasta riippuen käytettävissä 6–9.
   Aluehallintoviraston päätöksen mukaan HUS-yhtymän on suunniteltava ja toteutettava terveydenhuolto sisällöltään, laajuudeltaan ja laadultaan sellaisena kuin potilaiden tarve edellyttää.
   Lisätietoja: ESAVI/3275/2022, ESAVI/39663/2022
   Lue lisää...
  • Ammattiliitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet poliittisesta lakosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa. Kaksipäiväinen työnseisaus alkaa keskiviikkona 31. tammikuuta, ja se koskee sekä julkista että yksityistä varhaiskasvatusta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.
   SuPerin lakko koskee kaikkia työvuoroja, jotka alkavat keskiviikon 31.1.2024 klo 05:59 ja torstain 1.2.2024 klo 20:59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun.  SuPerin lakko ei koske viranhaltijoita, muita rajauksia ei ole.

   Tehyn lakko alkaa keskiviikkona 31.1.2024 klo 06.00 ja päättyy 1.2.2024 klo 21.00, jonka jälkeen palataan töihin. Vain viranhaltijat ovat rajattu Tehyn työtaistelun ulkopuolelle.
   Poliittisilla lakoilla vastustetaan hallituksen työelämäheikennyksiä.

   Lue järjestöjen tiedotteet:  SuPer, Tehy

   Muokkaus 23.1.2024 klo 13:45: SuPer poistanut rajauksia lakostaan, ks korjattu tiedote.
   Lue lisää...
×
×
 • Create New...