Jump to content
MAINOS
 • Tehy: Ilman palkankorotuksia pako hoitoalalta kiihtyy


  Hoitajat.net
   Share

  Moni hoitotyön ammattilainen pohtii alanvaihtoa. Kuva: Envato

  Tehyn mukaan ilman palkankorotuksia pako hoitoalalta kiihtyy. Vanhenevan väestön ja työikäisten määrän vähenemisen muodostama yhtälö käy entistä vaikeammaksi hallita, muistuttaa liitto tiedotteessaan.

  Tehy ja SuPer ovat esittäneet naisvaltaiselle hoitoalalle kymmenen vuoden palkkaohjelmaa. Palkkaohjelma nostaisi naisalojen palkkoja 1,8 prosenttiyksikköä miesaloja enemmän. Sen vuosikustannukset ovat liiton mukaan 100–150 miljoonaa euroa.
   
  Tehy vaatii, että valtion tulee kantaa vastuu palkkaohjelman kustannuksista, koska kunnilla ei tarvittavia rahoja ole.
   
  – Poliittisten päättäjien on kannettava vastuu kansalaisten perustuslain takaamasta oikeudesta riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.
   
  Tehyn mukaan hallitusohjelmassa on useita vahvoja kirjauksia, jotka tukevat liittojen  vaatimuksia palkkatasa-arvon edistämisestä.
   
  Hallituksen on esimerkiksi aikeissa lisätä hoiva-alan houkuttelevuutta sekä henkilökunnan saatavuutta ja osaamista. Hallitus lupaa ohjelmassaan myös puuttua nykyistä tiukemmin naisten ja miesten palkkaeroihin.
   
  Hoitoalalle on koulutettu 320 000 ammattilaista, joista 40 000 työskentelee täysin toisella alalla. Osa heistä on valmis palaamaan, jos palkka ja työolot kohenevat.
   
  Hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin edellyttää arviolta 4000 hoitajaa lisää.  Tehyn mukaan veto- ja pitovoiman eli palkkojen ja työolojen on merkittävästi parannuttava, jotta mitoitus voidaan käytännössä toteuttaa.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Pelkällä palkan nostolla alaa ei houkuttelevammaksi saa ainakaan lähihoitajien kannalta vaan yhtä tärkeä ellei tärkeämpi on tällä hetkellä hoitajamitoitus, siihen huomioitava työ sekä henkilökunta. Useissa paikoissa mitoitus 0,5-0,6 mutta lähihoitajille siirretty pyykkihuolto, keittiötyöt, apteekkikäynnit , siivousta, apuvälineiden pesu, roskasäkkien  vientiä ulos jne. Näihin tehtäviin menevä aika on pois siitä varsinaisesta hoitotyössä mutta  se ei tunnu oikeasti kiinnostavan mitään tahoa. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Katotaan nyt tämä taisto. Jos tulos on paska niin yli 20v sh ura saa jäädä taa. Vastuu iso ja saman palkan saa lyhyellä koulutuksekla muualtakin.

  Link to comment
  Share on other sites

  Kun ne palkat ei nouse tarpeeksi, samaa paskaa jauhetaan vuodesta toiseen. Aion hakeutua muulle alalle, joudun tekemään sen eteen töitä, opiskelut työn ohessa, mutta jaksan, koska haluan pois tältä riistoalalta, nyt riittää!!

  Link to comment
  Share on other sites

  Täällä myös reilu 20 vuotta näitä parannuksia odoteltu. Työni olen pyrkinyt hoitamaan mahdollisimman hyvin kehitysvammaisten asumisyksikössä, ja tästä kiitos on ollut jatkuvat kiristykset, tehtävien ja vastuualueiden lisäykset sekä säästö painostus  kunnan taholta koska rahaa ei ole. Alkaa olla oikeasti ihan mahdotonta tehdä työtä inhimillisesti ja itsemääräämis oikeutta ja yleensäkin hyvän hoidon ja ohjauksen oikeutta näillekin ihmisille toteuttaen näillä hoitaja mitoituksilla. Vaarantuu niin asukkaan että henkilökunnan terveys ja hyvinvointi ainakin meidän alalla ihan liian tiuhaan. Nipistetään hoitajista, kyllä kahdella pitää pärjätä. Silloinkin kun yksi aikuinen mies autisti vaatisi kolme kiinni pitäjää raivokohtauksen tullessa. Näissä tilanteissa kestää aikansa ja samaan aikaan loput 13 asukasta(osa pyörätuolissa, osa vuoteissa, osa vaeltelemassa ympäriinsä) odottaa ruokaa,vaipanvaihtoa, lääkkeitä tai hyvinkin usein sitä kiinnipitäjää ja rauhoittajaa ettei lyö päätään halki betoni seinään huomion, ruuan tms. puutteessa... tätä on kehitysvammaisten asumisyksikön arki. niitä haiprojakin pitäisi tehdä, mutta ylitöitä ei saa syntyä!  HUH HUH!  Vielä tämän kauden tuloksia odotan ja ellei niitä synny on alan vaihto väistämätön. Ei anna enää sydän ja luonto periksi tehdä työtä "puoli hyvin"  ja jatkuvasti kamppailla oman perheen ja asiakkaidemme hyvinvoinnin kustannuksella. 

  TERVETULOA PÄÄTTÄJÄT JA RAHAKIRSTUN VARTIJAT TUTUSTUMAAN YHDEKSI KOLMEN VIIKON LISTAN AJAKSI SIIHEN ALAAN JONKA LUULETTE PYÖRIVÄN "TEETTE ARVOKASTA TYÖTÄ" YM LIIBALAABA JUTUILLA.

  Link to comment
  Share on other sites

  Olen ehdottomasti palkankorotusten kannalla, mutta pakko todeta, että en näe mitään vikaa siinä, että esim. lähihoitajille kuuluu monissa paikoissa mm. pyykkihuolto, keittiötyöt, apteekkikäynnit , siivousta, apuvälineiden pesu, roskasäkkien  vientiä ulos jne. Ihan normihommia myös kotioloissa ja siten sujuvat muun työn ohella. Kone pesee pyykit ja vaatteet voi viikata asiakkaiden kanssa/seurassa. Keittiötyöt? Joku muu hoitaa yleensä varsinaisen ruoanlaiton ja oma työ on ruoan tarjoaminen ja ruokailussa avustaminen -me olemme töissä auttaaksemme niitä, jotka eivät selviä tästä itse. Asiakas kävisi varmasti itse apteekissa, jos pystyisi. Kun ei pysty, niin me autamme. Perussiivous ei ole koskaan kuulunut työhöni, mutta toki pyyhin pinnat ja korjaan näkemäni muut sotkut. Käytettyäni apuvälineitä/huomatessani niissä sotkua puhdistan ne, koska niiden tulee olla puhtaita. Joskus teen tämän asiakkaiden kanssa samalla jutellen, mutta esim. suihkulaverin puhdistus vie pari minuuttia ja asiakas ymmärtää, että olen hetken poissa. Roskasäkkien vienti sujuu samalla, kun lähden työvuorosta eikä minun tarvitse viedä valtavaa määrää jätesäkkejä joka päivä. Jokainen hoitaja ottaa lähtiessään osan ja roskalaatikot sattuvat löytymään pukuhuoneiden läheisyydestä. Ei siis tunnu missään, mutta aina joku jaksaa pahoittaa mielensä näistä perushommista. Sorry, en tajua!

  Link to comment
  Share on other sites

  11 tuntia sitten, Vieras: Mieshoitaja-73 kirjoitti:

  Katotaan nyt tämä taisto. Jos tulos on paska niin yli 20v sh ura saa jäädä taa. Vastuu iso ja saman palkan saa lyhyellä koulutuksekla muualtakin.

  Taistoon on sitten (lähes) jokaisen oltava valmis, sitä ei muutama palkkasoturi voi parinsadan tuhannen puolesta (vai paljonko meitä hoitoalan ammattilaisia nyt onkaan). Eli ei riitä että neuvottelijat ja liiton toimisto tekevät kaikkensa. Millaisiin riskinottoihin, panostuksiin ja uhrauksiin olemme valmiit kolleegoiden ja itsemme puolesta?

  Link to comment
  Share on other sites

  No omassa paikassa saan tehdä kyllä ihan kokkihommia ja siivoukset välillä että nimim. hoitsu, sinullahan on hyvin asiat. Tarkoitus ei varmasti ole ollut nuo perusasiat vaan juurikin enemmän. En minäkään noista töistä valita mutta nämä koko talon ja joka kämpän siivoukset ja koko talolle kokkailut ja yksin selviäminen samalla lääkehoidosta sekä iltatoimista pistää jo koville. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest Tokkopa muuttuu mikään...

  Posted

  Työtaistelun eväät on aika heikot koska työnantaja vetoaa hätä työhön silloinkin kun kyse ei oikeasti siitä ole. Jos siitä kieltäydyt niinkuin  todellakin pitäisi niin kyllä se tulee näkymään jatkossa.  Pitkään hoitotyötä tehneenä tuntuu ettei enää jaksa tätä jatkuvaa muutosta ja vaatimusten lisääntymistä. Se ei näy palkassa mitenkään sen enempää kuin  lisäkoulutus tai kokemus. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Lapsen lapset kuulevat päivästä toisen selityksiä:Raha ei ole eikä tulee....ei ne enää hae tämmöisiin hommiin..

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Alalle ei kannata jäädä, jos palkat ei nouse. Sairaanhoitajilla opistotason palkat, vaikka koulutus vaativa. Luen illat ja aamut, että pääsen kevyempiin töihin paremmalla palkalla. Suunta ylöspäin. Sellaista kutsumusta ei ole, mikä tällä hinnalla tehdään. Lapset huutaa kuorossa,  ettei tämän alan töitä kannata tehdä kenenkään. 

   .

  Link to comment
  Share on other sites



  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • Vantaan ammattiopisto Varia ja palveluyhtiö Barona ovat solmineet yhteistyösopimuksen kansainvälisen hoivahenkilöstön koulutuksista. Varia kouluttaa Baronan Filippiineiltä rekrytoimat sairaanhoitajat lähihoitajiksi.
   Koulutus kestää noin yhdeksän kuukautta opiskelijan oman henkilökohtaisen kehittämissuunnitelman mukaisesti. Ensimmäinen yhteistyössä toteutettu koulutus käynnistyy verkko-opetuksena tammikuussa 2022. Barona rekrytoi lähivuosina ulkomailta useita satoja hoitajia sekä yksityiselle että julkiselle sektorille.
   Lue lisää...
  • Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Siun sote -kuntayhtymä houkuttelee uusia hoitotyön osaajia maakuntaan tarjoamalla määräaikaista rekrytointilisää organisaation ulkopuolelta tuleville hoitajille.
   YLEn mukaan sairaanhoitajille lisä on reilut 500 euroa ja lähihoitajille yli 450 euroa kuukaudessa. Lisää maksetaan tehtävästä riippuen joko kolmen kuukauden tai puolen vuoden ajalta.
   Rekrytointilisä otetaan ensivaiheessa käyttöön ikäihmisten toimialueella asumispalvelujen, terveyskeskussairaaloiden sekä 24/7-palvelualueen eli muun muassa yhteispäivystyksen rekrytoinneissa. Tavoitteena on helpottaa osastojen ruuhkautumista ja saada hoitoketjut rullaamaan. Palkanlisän toivotaan saavan myös hoitotyöstä muihin tehtäviin siirtyneet henkilöt harkitsemaan alalle palaamista.
   Lue lisää...
  • THL suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia ryhdytään antamaan kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle ja asukkaille sekä muuta kiireellistä hoitoa antavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle. 
   THL ehdotti aikaisemmin marraskuussa, että kolmansia koronarokoteannoksia ryhdyttäisiin antamaan riskiryhmiin kuuluvia hoitaville sekä paikallisen harkinnan mukaan muulle sote-henkilöstölle. Nyt annetulla suosituksella halutaan entistä paremmin turvata terveydenhuollon kantokyky.
   Suositus koskee alkuperäisen rokotusjärjestyksen ensimmäistä ryhmää. Ryhmään kuuluvat muun muassa teho-osastojen, todettuja tai epäiltyjä koronaviruspotilaita hoitavien vuode- ja päivystysosastojen, infektiovastaanottojen, koronanäytteenottojen sekä ensihoidon henkilökunta. Lisäksi ryhmään kuuluvat koronavirusdiagnostiikkaa hoitava laboratoriohenkilökunta.
   Kolmansia annoksia voidaan antaa myös muuta kiireellistä hoitoa antavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle niissä toiminnoissa, jotka ovat alueiden oman arvion mukaan kiireellisiä ja kriittisiä. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi akuutin psykiatrian yksiköiden, lastensuojelun päivystyksellisen toiminnan sekä synnytyksiä hoitavien osastojen henkilökunta. Näillä toiminnoilla turvataan potilaan lakisääteinen oikeus päästä kiireelliseen hoitoon.
   Kolmas koronarokoteannos kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen
   THL:n suositus kolmannen koronarokoteannoksen antamisesta kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen koskee kaikkia tällä hetkellä määriteltyjä kolmanteen annoksiin oikeutettuja ryhmiä, lukuun ottamatta immuunipuutteisia henkilöitä. 
   THL suosittelee kuuden kuukauden rokotusväliä paremman immunologisen vasteen sekä todennäköisesti paremman pidempiaikaisen suojan takia. Kuuden kuukauden aikana ei ole myöskään tutkimuksissa havaittu suurta laskua suojassa vakavaa tautia vastaan. Myös Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) suosittelee kuuden kuukauden väliä toisen ja kolmannen rokotteen välillä. 
   Rokotusjärjestys ja COVID-19-taudin riskiryhmä
   Muiden alle 60-vuotiaiden tarpeesta kolmansiin rokoteannoksiin keskustellaan Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän keskiviikkona 1.12.2021 pidettävässä kokouksessa, jonka jälkeen THL tiedottaa aiheesta erikseen.
   Pfizerin Comirnaty-rokote alle 30-vuotiaille miehille
   Suositus kolmansista annoksista koskee myös ryhmään kuuluvia alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. 
   Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei aikaisemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia alle 30-vuotiaille miehille, lukuun ottamatta henkilöitä, jotka kuuluvat lääketieteelliseen riskiryhmään tai ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.
   Varovaisuusperiaatteen vuoksi alle 30-vuotiaille miehille ei edelleenkään suositella Modernan Spikevax-rokotetta siihen liittyvän harvinaisen sydänlihas- ja sydänpussitulehdusriskin vuoksi. Myös Biontech-Pfizerin Comirnaty -rokotteeseen liittyy tämä harvinainen riski, mutta se on merkittävästi pienempi pohjoismaisen selvityksen perusteella.
   Myös lyhyellä annosvälillä rokotetuille sekä laitoksissa ja hoivakodeissa asuville alle 30-vuotiaille miehille voidaan nyt antaa kolmantena rokoteannoksena Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. 
   Lue lisää...
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi uuden avoimen datan aineiston koronarokotusten vaikuttavuudesta Suomessa. Uuden aineiston avulla käyttäjä voi tarkastella iän, sukupuolen ja rokotussuojan mukaan:
   erikoissairaanhoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuutta tehohoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuutta koronatartunnan yhteydessä tapahtuneiden kuolemien ilmaantuvuutta koronatartuntojen ilmaantuvuutta. Aineistossa kuvataan ilmaantuvuutta alttiissa väestössä, jolla tarkoitetaan henkilöitä, jotka eivät ole saaneet vielä koronavirustartuntaa.
   Rokotussuojan suhteen väestö jakautuu kolmeen ryhmään eli henkilöihin, joilla ei ole vielä rokotussuojaa sekä henkilöihin, joilla on osittainen tai täysi rokotussuoja. Esimerkiksi täysi rokotussuoja tarkoittaa, että henkilö on saanut vähintään kaksi koronarokoteannosta ja viimeisestä rokotuksesta on kulunut vähintään seitsemän päivää.
   Aineisto päivittyy kerran kuukaudessa, jolloin tarkasteltavaksi tulevat edellisen kuukauden tiedot. Tietoja voi tarkastella epidemian alusta alkaen neljän kuukauden ajanjaksoilla ikäryhmittäin tai koko rokotusten kohdeväestö eli yli 12-vuotiaat mukaan lukien. Aineistoissa käytetyt tiedot tartunnoista ja koronavirustautiin liittyvistä kuolemista on yksityisuuden suojan takaamiseksi sijoitettu kunkin henkilön kohdalla tartuntapäivälle.
   Uusi avoin data: Koronarokotusten vaikuttavuus Suomessa
   Lue lisää...
  • Lähihoitaja Jenni Hirvonen sekä sairaanhoitaja Mari Matikainen työskentelevät kumpikin Siilaisen akuuttikuntoutusosastolla. Heidän lisäkseen akuuttikuntoutusosastolla työskentelee noin 50 lähi- tai sairaanhoitajaa, lääkäreitä sekä ylilääkäri. Siilaiselle on keskitetty monenlaista kuntoutusosaamista, yhteistyötä tehdään myös puhe- ja toimintaterapeuttien kanssa, geriatrian ja neurologian erikoisammattilaisten kanssa.
   Nyt osastolla on auki henkilöstöhaku, sillä osastolle etsitään uusia hoitajia – työkavereita Marille ja Jennille. Siun soten kaikki avoimet työpaikat löytyvät täältä Siun sote - avoimet työpaikat
   – Lähihoitajalle Siilaisen akuuttikuntoutusosasto on kuin unelma – harvemmassa paikassa lähihoitaja saa tehdä niin monipuolista työtä. Lisäksi osastolla ei ole hierarkiaa lääkäreiden eikä myöskään sairaan- ja lähihoitajien välillä, vaan me olemme kaikki samalla viivalla ja tehdään samoja hommia lukuun ottamatta sairaanhoitajien lupaa suonensisäiseen lääkitykseen, toteaa Jenni Hirvonen.
   Toisen auttaminen avainasemassa
   Akuuttikuntoutusosastolla on käytössä uniikki työjärjestelmä: Siun pari -malli. Siinä hoitaja saa työvuoronsa alussa tietää työparin, jonka kanssa työskentelee työvuoron. Koskaan ei siis tarvitse jännittää yksin päivää, ei vasta saapuneen eikä kokeneemmankaan hoitajan. Aina on mukana uudelle työntekijälle kokeneempi, tietäväisempi hoitaja, joka osaa ohjata ja neuvoa. He voivat suunnitella yhdessä päivänsä toiminnat sekä jakaa hommia tasaisemmin.
   Usein kuulee kritiikkiä siitä, kuinka kuormittavaa hoitajan työ on varsinkin, kun kaikkialla Suomen mittakaavassa on pulaa hoitajista. Jenni Hirvonen ja Mari Matikainen uskovat, että heidän osastollaan hoitajien hyvään oloon on vaikuttanut vahvasti läheinen työyhteisö, mutta myös hyvät esimiehet. Heidän esimiehensä perehtyvät osaston asioihin ennen päätöksiä ja varmistavat, että ne ovat mahdollisimman järkeviä osaston hyvinvoinnin kannalta. Esimerkiksi korona-ajan alussa heidän toimintansa sai osaston laskeutumaan rauhassa vaikeaan aikaan. Esimiehet varmistivat, että osaston henkilöstö sai hoitaa asiakkaita rauhassa, kun he suunnittelivat uudet järjestelyt erikoisaikaan.
   'Vanhanaikainen vuodeosasto pitkäaikaispaikkoineen' tulee monelle mieleen Siilaisesta. Siilaisen akuuttikuntoutusosasto on kuitenkin kaukana siitä. Todellisuudessa Siilainen tarjoaa parhaat resurssit kuntoutukseen koko Pohjois-Karjalan alueella. Työskentely akuuttikuntoutusosastolla on moniammatillista asijantuntijatyötä uusissa ja moderneissa tiloissa.
   Siilaisella sijaitseva akuuttikuntoutusosasto on erikoistunut kuntouttamaan akuutisti tai infektioon sairastuneita, usein myös tapaturmapotilaita. Osastoa voidaan kutsua myös infektio-osastoksi, henkilöstöllä on erikoisosaamista erilaisten tarttuvien infektioiden hoitoon osasto olosuhteissa. Siksipä Siilaisella hoidetaan esimerkiksi keuhkokuumepotilaita sekä korona-aikana valmius hoitaa Covid-19-potilaita.
   Lue lisää...
  MAINOS
×
×
 • Create New...