Jump to content
MAINOS

Selvitys: Hoitoalalla julkisen sektorin palkat hivenen paremmat kuin yksityisen


Hoitajat.net
 Jaa

Kuvituskuva: Envato

KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen selvityksen mukaan terveys- ja sosiaalialalla vastaavissa ammateissa työskentelevien palkat ovat kuntasektorilla 0,4-2,3% prosenttia suuremmat kuin yksityisellä sektorilla. Tehyn ja SuPerin mukaan mukaan koko sote-ala on palkkakuopassa. 

Tuore selvitys keskittyy vain samalla alalla ja samalla nimikkeellä työskentelevien palkkaeroon kuntien ja yksityisen sektorin välillä. Hoitajajärjestöille ei tule yllätyksenä, että sote-alan sisällä yksityisen sektorin palkkataso jää kuntia alemmaksi. 

– Ei ole mikään varsinainen uutinen, että koko sote-ala on palkkakuopassa ihan sektorista riippumatta, toteaa Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi tiedotteessa.

Palkkatasa-arvon edistämisen kannalta paljon tärkeämpää olisi tutkia saman koulutustaustan omaavien mies- ja naisvaltaisten alojen palkkaeroja. Esimerkiksi sairaalainsinöörin palkka on yli 1 000 euroa suurempi kuin vastaavan koulutustaustan omaavan sairaanhoitajan. Naisten keskiansio on Tilastokeskuksen mukaan noin 600 euroa pienempi kuin miesten.

– Ilahduttavasti myös hallitusohjelmassa on tunnustettu miesten ja naisten välinen 16 prosenttiyksikön perusteeton palkkaero. Tehyn ja SuPerin esittämä palkkatasa-arvo-ohjelma kuroisi umpeen juuri tätä eroa, muistuttaa SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno tiedotteessa.

Samapalkkaisuusohjelman kolmikantainen valmistelu ajoi karille viime viikolla. Minkäänlaisia käytännön toimia ei päästy yhdessä sopimaan. Samapalkkaisuustavoite on vaarassa jäädä jälleen juhlapuheeksi. SuPerin ja Tehyn esittämä tasa-arvo-ohjelma on maltillinen käytännön toimi, joka johtaisi konkreettisiin tuloksiin. 

Tehyn ja SuPerin keskeiset palkkaan liittyvät tavoitteet liittokierroksella ovat vähintään vientialojen tasoiset palkankorotukset ja niiden lisäksi palkkatasa-arvon edistäminen erillisellä ohjelmalla. Myös työoloihin on järjestöjen mukaan saatava parannusta ja kiky-tunneista on päästävä eroon kustannuksitta. Lisäksi julkisella sektorilla tavoitteena on sote-sopimus.

Kunta-alan ja yksityisen sektorin välinen palkkaeroselvitys 2019

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Tämäkin ongelma taitaa olla liittojen omaa syytä. Ennen sairaalassa oli enemmän perushoitajia ja vähemmän sairaahoitajia suhteessa. Nykyään lähärit ei enää oikein yliopistosairaaloista paikkoja saa ja perustason pesuja teetätetään sairaanhoitajilla. 

Ei ne sairaalainsinooritkään varmaan siellä laikkarin hommia tee.  Tämä ongelman syy miksi sairaanhoitajat eivät tienaa enemmän. Liittojen pitäisi pitää saikkujen puolta ja jättää vaan IV- hoidot yms vaikeat työt heille. Sitten kun sairaanhoitajia tarvittaisiin vain muutama osastolla, palkat voisivat nousta helposti. Lähärit sitten kinastelisivat omista palkoistaan. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

On 2/22/2020 at 8:14 PM, Guest Sekava työnkuva said:

Tämäkin ongelma taitaa olla liittojen omaa syytä. Ennen sairaalassa oli enemmän perushoitajia ja vähemmän sairaahoitajia suhteessa. Nykyään lähärit ei enää oikein yliopistosairaaloista paikkoja saa ja perustason pesuja teetätetään sairaanhoitajilla. 

Mites lähihoitajien osuus ESH osastojen työvoimasta liittyykään yksityisen ja julkisen palkkaeroon samasta hommasta?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

On 2/23/2020 at 10:02 PM, jupet said:

Mites lähihoitajien osuus ESH osastojen työvoimasta liittyykään yksityisen ja julkisen palkkaeroon samasta hommasta?

"Palkkatasa-arvon edistämisen kannalta paljon tärkeämpää olisi tutkia saman koulutustaustan omaavien mies- ja naisvaltaisten alojen palkkaeroja. Esimerkiksi sairaalainsinöörin palkka on yli 1 000 euroa suurempi kuin vastaavan koulutustaustan omaavan sairaanhoitajan. Naisten keskiansio on Tilastokeskuksen mukaan noin 600 euroa pienempi kuin miesten."

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sama kysymys edelleen voimassa. Mites lähihoitajien osuus ESH osastojen työvoimasta liittyykään yksityisen ja julkisen palkkaeroon samasta hommasta?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vieras: Paikallinen sopiminen

Lähetetty

On 2/27/2020 at 12:45 AM, jupet said:

Sama kysymys edelleen voimassa. Mites lähihoitajien osuus ESH osastojen työvoimasta liittyykään yksityisen ja julkisen palkkaeroon samasta hommasta?

Jos työt organisoitu paremmin kuluissa voi säästää ja näin nostaa työntekijöiden ostovoimaa. Liitot usein unohtaa näissä palkka jutuissa mainita sen, että palkkauksen koostumus kuntapuolella ja yksityisellä on erilainen muutenkin.  Yksityisellä maksetaan helposti yli tessin palkkoja jos itsellä vaan sellainen maine työntekijänä että siitä halutaan kilpailla.  Palkoista puhuessa usein jää myös sanomatta henkilökunta edut, esim yksi suurista yksityisistä firmoista neuvotellut henkilökunnalleen halvemmat marginaalit asuntolainoihin. Jos on pariskunnalla ärhäkän kokoinen laina, kuten taitaa kaikilla etäsuomessa olla tämäkin näkyy kukkarossa.  Onhan niitä osakesäästö ohjelmiakin suunnattu henkilökunnalle, tulee keväisin sitten lisää palkkaa osinkojen muodossa.  Hoitoala on kaikan kaikkiaan ihan kiva työpaikkana. Paikallisen sopimisen kautta varmaan saa jatkossakin kohdennettuja korotuksia.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

  • Lisää ajankohtaisia

    • Suomen Lastenhoitoalan ammattilaiset SLaL ry on valinnut Marja-Leena Varhon Vuoden lastenhoitajaksi 2024.
      Varho on omistautunut ja luova lastenhoitaja, jolla on kyky luoda turvallinen ja lapsen huomioon ottava kasvuympäristö. Hänellä on myös vahva tahto parantaa varhaiskasvatusalan asioita.
      Työssään Varho kokee suurimmaksi rikkaudeksi lasten kasvun ja kehityksen seuraamisen. Hänen mielestään se, miten työssä viihtyy, on paljon kiinni omasta asenteesta. Positiivinen asenne ja huumori kantavat pitkälle!
      Marja-Leena Varho on erinomainen valinta Vuoden Lastenhoitajaksi. Hänen lämmin ja inhimillinen työote yhdistettynä hänen aktiiviseen osallistumiseensa niin työ- kuin yksityiselämässä tekee hänestä arvokkaan esikuvan lastenhoitoalalla.
      Lue lisää...
    • Hallituksen kaksipäiväinen kehysriihi alkaa tänään. Tehy vaatii sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen vahvistamista kehysriihessä. Lähes kaikki hyvinvointialueet ovat vakavasti alijäämäisiä ja yt-neuvotteluja käydään ympäri maata. Palveluista joudutaan leikkaamaan ja jopa henkilöstöä vähentämään.
      Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kritisoi puheita sote-alasta kulueränä ja rahareikänä. Hänen mukaansa terveydenhuolto on investointi, joka mahdollistaa suomalaisten osallistumisen työelämään ja yhteiskunnan toiminnan.
      – Jos Suomessa nyt merkittävässä määrin ajetaan alas julkinen terveydenhuolto, sitä on mahdotonta enää saada takaisin, muistuttaa Rytkönen Tehyn tiedotteessa.
      Tehy vaatii rehellisyyttä hyvinvointialueiden taloustilanteen taustoista ja varoittaa julkisen terveydenhuollon alasajamisen seurauksista.
      Tehyn vaatimuksia
      Sote-alan rahoituksen vahvistaminen pitkäjänteisesti Panostus peruspalveluihin, kuten hoitajavastaanottoihin, fysioterapeuttien suoravastaanottoihin ja lääkkeenmääräämisen erityispätevyyden omaavien hoitajien lisäämiseen Lasten ja nuorten psykiatristen ja mielenterveyspalvelujen rahoituksen turvaaminen Ikääntyneiden kuntoutuksen, kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen resurssien lisääminen Kela-korvausmallin vaikutusten arvioiminen huolella ennen sen käyttöönottoa Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kannustimien kehittäminen
      Lue lisää...
    • Hoitoalalla työskentelevien taloudelliset haasteet ovat tulleet näkyviin uudessa selvityksessä, joka paljastaa lähihoitajien hakevan kulutusluottoja huomattavasti useammin kuin muissa ammattikunnissa työskentelevät.
      Vertailussa kävi ilmi, että lähihoitajat ovat hakeneet luottoja yli 20 kertaa enemmän kuin opettajat ja neljä kertaa useammin kuin sairaanhoitajat. 
      Selvityksen mukaan sosiaali- ja terveysalan työntekijät sekä muut pienituloiset, fyysisesti raskasta työtä tekevät ammattilaiset hakevat suurimpia kulutusluottoja suhteessa palkkaansa. Esimerkiksi laitoshuoltajat hakevat keskimäärin yli viisinkertaisia kulutusluottosummia verrattuna kuukausipalkkaansa.
      Etua Oy:n selvitys Selvitys heijastaa hoitoalan työntekijöiden taloudellisia haasteita ja korostaa tarvetta ymmärtää paremmin alan ammattilaisten taloudellista tilannetta.
      Lisätietoja: https://www.etua.fi/kulutusluotot-ammattikunnittain
      Lue lisää...
    • Lapissa FinnHEMS 51 -lääkintähelikopterissa työskentelevä Tero Karvinen on saanut vuoden ensihoitaja 2024 -tunnustuksen. Rovaniemeläisen Karvisen työura lääkintä- ja pelastushelikoptereiden parissa on kestänyt jo yli kaksi vuosikymmentä. Hänen ammattitaitonsa ja sitoutumisensa ensihoidon alalle on nyt saanut ansaittua huomiota.
      Karvisen ura on ollut monipuolinen: hän on toiminut esihenkilönä, osallistunut pintapelastustehtäviin ja ollut mukana kehittämässä ensihoitotyötä niin Lapissa kuin kansainvälisestikin. FinnHEMS 51 -helikopteriyksikkö, jossa Karvinen työskentelee, on erityinen, sillä se on ainoa Suomen seitsemästä FinnHEMS-yksiköstä, jossa on kaksi ensihoitajaa ja kaksi lentäjää päivystämässä. Muissa yksiköissä toimii kolmen hengen tiimit, jotka koostuvat lääkäristä, lentäjästä sekä HEMS-ensihoitajasta tai HEMS-pelastajasta.
      Vuoden ensihoitaja valitaan laajapohjaisesti ensihoidon ammattilaisten ja järjestöjen edustajista koostuvan raadin toimesta. Palkinto myönnettiin Karviselle FinnEM-konferenssissa Oulussa 4.4.2024. Valintaraatiin kuuluivat alan asiantuntijat, kuten ensihoitolääkärit, ensihoidon opettajat sekä Suomen Ensihoitoalan liitto, Tehy ja Pelastustieto-lehti.
      Vuoden ensihoitajan titteli on avoin ehdotuksille kaikilta, mikä tekee Karvisen valinnasta entistä merkityksellisemmän.
      Vuoden ensihoitaja Tero Karvinen

      Lue lisää...
    • Itä-Suomen yliopistossa toteutettu tuore väitöskirjatutkimus tuo uutta tietoa sairaanhoitajien lääkehoidon osaamisesta ja sen kehittämisestä 3D-pelien avulla. Tutkimuksen mukaan pelillistäminen voi olla tehokas keino parantaa sairaanhoitajien lääkehoidon osaamista, mikä on olennaisen tärkeää potilasturvallisuuden kannalta.
      Väitöskirjassa tutkittiin sairaanhoitajien lääkehoidon osaamista sekä arvioitiin interaktiivisen 3D-pelin vaikutusta osaamisen kehittymiseen. Tulokset osoittavat, että pelillistäminen voi tarjota motivoivan ja tehokkaan tavan oppia lääkehoidon periaatteita ja käytäntöjä.
      – Sairaanhoitajilla on oleellinen rooli turvallisessa lääkehoidon prosessissa, joten on tärkeää, että sairaanhoitajien lääkehoidon osaaminen on ajan tasalla, sanoo terveystieteiden maisteri Sanna Luokkamäki väitöstiedotteessa.
      Tutkimus korostaa jatkuvan oppimisen merkitystä sairaanhoitajien ammatillisessa kehittymisessä. Säännöllinen osaamisen päivitys ja uusien oppimismenetelmien, kuten pelillistämisen, hyödyntäminen voivat olla avainasemassa potilasturvallisuuden edistämisessä.
      Väitöskirjatutkimuksen tulokset tarjoavat arvokasta tietoa sairaanhoitajien koulutuksen kehittäjille ja terveydenhuollon organisaatioille, jotka pyrkivät parantamaan lääkehoidon turvallisuutta ja tehokkuutta. Tutkimuksen myötä 3D-pelien käyttö sairaanhoitajien koulutuksessa saattaa yleistyä tulevaisuudessa, tarjoten uudenlaisia tapoja oppia ja vahvistyaa osaamista.
      Väitöskirja: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-61-5161-8
       
      Lue lisää...
×
×
  • Luo uusi...