Jump to content
MAINOS
 • Liitto: Pikakoulutetut rokottajat voivat olla riski potilasturvallisuudelle


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Envato

  Terveydenhoitajaliitto on huolissaan vallitsevasta trendistä pikakouluttaa koronarokottajia. Liitto kertoo tiedotteessaan saaneensa huolestuneita viestejä massarokotuksiin pikakoulutetuista rokottajista. 

  – Pikakoulutuksissa suuri vaara on osaamisen jääminen heikkotasoiseksi, jolloin osaamattomuus voi muodostaa riskin jopa potilasturvallisuudelle. Oletettavasti kunnat turvautuvat tällaisiin pikaratkaisuihin, koska ennaltaehkäisevien palveluiden, kuten neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon, tulisi kunnissa toimia koronapandemiasta huolimatta, ja juuri näissä palveluissa työskentelevät terveydenhoitajat ovat kunnissa rokottamisen asiantuntijoita, toteaa Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää.

  Rokotteilla vaikutetaan ihmisen immuunijärjestelmään siten, että ihminen tulee vastustuskykyiseksi taudinaiheuttajaa kohtaan. Rokottajalla on siis suuri vastuu. Terveydenhoitajaliiton mukaan puutteet rokotusosaamisessa näkyvät pitkällä aikavälillä mahdollisesti rokotuskattavuudessa ja saattavat vaikuttaa myös suhtautumiseen koronarokotteisiin ja sekä laajemmin muihinkin rokotteisiin. Mikäli asiakkaita ei osata informoida oikein rokottamiseen ja rokotteisiin liittyvistä asioista, syntyy helposti vääriä oletuksia, jotka johtavat rokotekriittisyyden lisääntymiseen.

  – Jos rokotustilanteessa rokotettavalta kysyttäisiin, haluaako hän rokotteen terveydenhoitajalta, joka on saanut asianmukaisen koulutuksen ja ylläpitää rokotustaitoaan työssään, vai pikakoulutuksen saaneelta henkilöltä, lienee vastaus aika selvä, Mäenpää toteaa liton tiedotteessa.

  MAINOS
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Haluaako terveydenhoitajaliitto tarkentaa millä tavoin im-injektion antaminen on erilaista, jos toimenpiteen suorittaa saikkari tai terkkari? Itse jotenkin ajattelisin, että suurin mahdollinen rokotusvolyymi olisi tässä tilanteessa kaikkien etu. Tämä kuulostaa aika väkisin keksityltä.

  • Tykkää 3
  Link to comment
  Share on other sites

  Käsittääkseni ketään ei pikakouluteta, vaan rokotuspisteisiin haetaan rokoteluvallisia sairaanhoitajia terveydenhoitajien lisäksi ja molemmilla tulee olla rokottaja kokemusta. 

  Jotta saadaan mahdollisimman moni suomalainen koronarokotettua kaikki rokoteoikeutetut pitää saada valjastettua rokottajiksi ja rokotusaikoja pitää olla ma-su aamu ja iltaaikoja.

  Jos terveydenhoitajat tekevät perinteisellä ma-pe 8-16 rokotuksia, kestää se laumasuojan saaminen ylite joulun. 

  Rokotekoulutetut sairaanhoitajat ovat myös rokottaneet kautta aikojen.

  Mielestäni käsittämätön ulostulo!

  Link to comment
  Share on other sites

  38 minutes ago, Tupe said:

  Rokotekoulutetut sairaanhoitajat ovat myös rokottaneet kautta aikojen.

  Eikä se ihan normaalimittainen rokotekoulutus mitenkään kauan kestänyt. En ihan hoksaa miten siitä edes saisi mitään pikaversiota aikaan.

  Link to comment
  Share on other sites

  Edesvastuutonta, epäasiallista propakandaa näinä aikoina.Tätä ei nyt todellakaan tarvita.

  Ei ole mitään pikakoulutuksia rokottamiseen. Kirjaamiskäytäntöjä kerrattu.

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...