Jump to content
MAINOS
 • Liitto ärähti: Kankaisia kasvomaskeja ei ole tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Envato

  Sairaanhoitajaliitto saa jäseniltään ympäri Suomea päivittäin viestejä vakavista laiminlyönneistä, joilla vaarannetaan sekä potilaiden että työntekijöiden turvallisuus puuttuvien suojainten tai niiden virheellisen käytön takia. Edelleen huolta aiheuttaa myös se, että hoitotyöntekijät eivät pääse riittävästi COVID-19 -testeihin, kertoo liitto tiedotteessaan.

  – Emme voi hyväksyä sitä, että hoitohenkilökunnan suojainten käyttöä koskeva ohjeistus on tällä hetkellä epäselvää ja ristiriitaista eikä se kaikilta osin perustu tutkimusnäyttöön, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

  Hahtelan mukaan ristiriitaisilla ohjeistuksilla vaarannetaan potilasturvallisuutta ja altistetaan sekä potilaat että hoitohenkilöstö koronavirukselle.

  – Hoitohenkilökunnalle on taattava turvalliset työolot ja hyvä työsuojelu, että epidemiasta ylipäätään selvitään.

  Puheenjohtaja Hahtela ei hyväksy hoitohenkilökuntaa eriarvoistavia ohjeistuksia. Tällä hetkellä erityisen villinä velloo keskustelu kankaisten kasvomaskien käytöstä.

  – Se, että kankaisten maskien käyttöä on suositeltu esimerkiksi kotihoitoon, on kestämätön ratkaisu. Ne eivät suojaa riittävästi potilasta tai hoitotyöntekijää koronavirustartunnalta. Myös oireettomat hoitajat ja potilaat voivat levittää virusta, joten ammattikäyttöön emme niitä suosittele, sanoo Hahtela.

  Sairaanhoitajaliiton mukaan kankaista maskia ei ole tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön, sillä sen suojateho on parhaimmassakin tapauksessa minimaalinen, ja sen väärinkäytöstä voi olla jopa merkittävää haittaa. Lisäksi kankaisia kasvomaskeja on hyvin erilaisia, jolloin myös niiden antama suojateho voi vaihdella merkittävästi.

  Hoitotyön tutkimussäätiön tutkija ja WHO:n hoitotyön yhteistyökeskuksen varajohtaja Heidi Parisod muistuttaa, että WHO (World Health Organization) ei suosittele kankaisten maskien käyttöä terveydenhuollossa.

  – Jos terveydenhuollon käyttöön tarkoitettujen suojainten saatavuudessa on ongelmia, voidaan WHOn mukaan joutua käyttämään myös kankaisia maskeja. Silloin niiden käyttöön liittyvät riskit on tunnistettava ja käyttöön liittyvien ohjeiden tulee olla kaikille selkeät, Parisod sanoo.

  Sairaanhoitajaliitto kannattaa terveydenhuoltoon soveltuvien suojatarvikkeiden valmistuksen nopeaa käynnistämistä Suomessa.

  Sairaanhoitajaliitto vaatii myös välittömiä toimia, jos sairaanhoitaja on mahdollisesti altistunut koronavirukselle tai hänellä on oireita, jotka viittaavat koronaviruksen mahdollisuuteen.

  – Sen, milloin mennään testeihin tai milloin jäädään kotiin sairastamaan sekä sen, milloin siirrytään karanteniin, on oltava yksiselitteisen selvää kaikille terveydenhuollossa toimiville. Haluamme painottaa tässä erityisesti työnantajien vastuuta, sanoo puheenjohtaja Hahtela.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments  Tässä hiljattain neuvottiin kotihoidon työntekijöitä käyttämään omia huivejaan ym. Villiä touhua kyllä on nyt. Onneksi oon jo päässyt eläkkeelle sairaanhoitajan työstäni 40 v. jälkeen 🙄

  Link to comment
  Share on other sites

  1 tunti sitten, Vanha konkari kirjoitti:

  Tässä hiljattain neuvottiin kotihoidon työntekijöitä käyttämään omia huivejaan ym. Villiä touhua kyllä on nyt. Onneksi oon jo päässyt eläkkeelle sairaanhoitajan työstäni 40 v. jälkeen 🙄

  Ei yllätä. Kotihoidossa ollaan muutenkin omissa vaatteissa, kenkiä myöten.

  Link to comment
  Share on other sites

  Kotihoidossa pitää itse ommella suojaimia  omalla kustannuksella mutta samalla sanotaan etteivät ne ole riittäviä suojaamaan. Kaulahuiviakin on kehoitettu käyttämään. Siirretään vastuu ja vastuuttomuus hoitajille. Työvaatteet ja ne suojaimet pitää pestä itse omakustanteisesti joka päivän jälkeen.

  Link to comment
  Share on other sites

  4 tuntia sitten, Vieras: Tanja kirjoitti:

  Ei yllätä. Kotihoidossa ollaan muutenkin omissa vaatteissa, kenkiä myöten.

  Meillä ainakin on kotihoidossa kunnon työvaatteet.

  Link to comment
  Share on other sites

  Ihan omilla kengillä ja omilla vaatteilla tehdään kotihoidossa hommat. Niin likaisia paikkoja osa. Ja samoissa kamppeissa siisteihin koteihin. Ei oo essuja edes clostridiumpositiivisen vaipanvaihtoihin ja hoitotoimiin. Saatikka muiden vaippahommien yhteyteen.  Pseudomonaspöpöisen haavanhoidon yhteyteen ei myöskään oltu varattu maskeja eikä essuja. Saatikka että tuo tieto ois kulkenu. Itse asiakas kertoi hoidon yhteydessä. Olipa kiva ylläri! 

  Jotenkin tuntuu, ettei oo ees ymmärrystä pöpöjen suhteen.

  Koronaepisodi ei oo tuottanut parempaa tulosta. Maskeja ei oo riittävästi ja hoitajat ei halua ees maskia käyttää epämukavuuden takia.

  Ja nuo vaatteet oli ilo viedä kotiin pesuun joja helvetin päivä.

  Onneks nykyisessä työssä on maskit ja vaatteet joka lähtöön. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Kotihoitoon ei olla tuhlattu ajatuksen pilkettäkään sen jälkeen kun laitokset ajettiin alas!

   

  Unohdettu ja laiminlyöty koko hygienian ja aseotiikan ohjeistus! Vuoden olen omassa kunnassa kyseenalaistanut hygienia tasoa kotihoidossa... Suojaimia ei ole käytetty asianmukaisesti. Ensimmäistä kertaa olen nähnyt nyt esim. Hihansuojia ja hihallisia suojatakkeja... Vaikka eritesuojaamiseen  on tarvetta joka viikko. Ja vatsataudit räjähtävät joka kerralla epidemiaksi saakka! Monessa tiimissä ei ole koskaan ollut ennen tätä käytössä desinfektioliinoja... Eli koskaan ei ole desinfioitu esim. Avaimia... Tai RR mittareita ym. Kodeista toiseen kuljetettavia tavaroita. Laiminlyönti on se kuvaavin sana kotihoidon hygieniasta! 

  Link to comment
  Share on other sites

  Ei meillä hoitokodeissakaan saa käyttää maskia, ihmetyttää suuresti, kun monisairaita vanhuksia pitäisi suojata.

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Ehkä valtiovallalla ja maailman päättäjillä onkin tarkoitus harventaa väestöä. Ei oo vaikea päätellä. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Juuripa kuulin että HUS avaa Kirurgisen sairaalan koronapotilaille ja siellä ei ole hoitohenkilökunnalle mitään suojia. Uhkailu ja pelottelu aseina kun hoitajat yrittävät vaatia suojia itselleen. Tehyn luottamusmies, työsuojelu ja ylin johto vaan levittelevät käsiään. Työterveyslääkäri sanoo että eivät auta tässä tilanteessa. Suunnitteleekohan ne siitä sairaalasta jotain koelaboratoriota että kuinka nopeasti hoitajat levittää koronaa??? Aivan luokatonta -sanon minä. Julkisuuteen kielletään kertomasta mitään uhailemalla. Veisivät edes ne Jylhän maskit sinne.

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...