Jump to content
 •  

  Apulaisoikeuskansleri: Kotisairaanhoito tulee toteuttaa lääkärin määräysten mukaisesti

  Hoitajat.net
  Apulaisoikeuskanslerin mukaan verensokereiden mittaus ei kaikilta osin toteutunut lääkärin määräämällä tavalla. Kuva: Envato

  Helsingin kaupungin kotihoitoyksikön asiakkaan omainen teki kantelun, jonka mukaan henkilökunnan riittämättömyyden vuoksi kotisairaanhoidossa ei kyetä noudattamaan lääkärin antamaa hoitosuunnitelmaa. Apulaisoikeuskanslerin tuoreessa päätöksessä muistutetaan, että  kotisairaanhoito tulee toteuttaa lääkärin määräysten mukaisesti.

  "Kantelijan isän veren sokeri tulisi mitata päivittäin klo 8, 12 ja 17, mutta käytännössä kyseisiä aikoja ei noudateta. Kantelun mukaan esimerkiksi iltahoitaja tulee klo 15.30 ja mittaa verensokerin puolitoista tuntia liian aikaisin sekä antaa päivän viimeisen ruuan. Seuraava ruokailu on 14-15 tunnin päästä, mikä on diabeetikolle liian pitkä aika. Lisäksi kantelussa arvostellaan henkilökunnan jatkuvaa vaihtuvuutta."

  Apulaisoikeuskansleri esitti huolensa hoitajien suuresta vaihtuvuudesta ja sen vaikutuksista hoidon kokonaisuuden seurantaan, sen vaikuttavuuden arviointiin ja ennen kaikkea kotisairaanhoidon asiakkaan kokemukseen hoidon laadusta. Hänen näkemyksensä mukaan Helsingin kaupungin tulisi pyrkiä etsimään ratkaisuja vaihtuvuuden vähentämiseksi.

  – Pidän erittäin huolestuttavana tietoa siitä, että kotisairaanhoidon hoitajien vaihtuvuus on suurta, kuten kantelijan isän sairaanhoidosta annetusta selvityksestä ilmenee. Hoitohenkilökunnan suuri vaihtuvuus voi vaikuttaa hoidon kokonaisuuden seurantaan ja sen vaikuttavuuden arviointiin ja ennen kaikkea kotisairaanhoidon asiakkaan kokemukseen hoidon laadusta. Näkemykseni mukaan asiaan tulisi kiinnittää huomiota ja pyrkiä etsimään ratkaisuja vaihtuvuuden vähentämiseksi, toteaa apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen lausunnossaan.

  Apulaisoikeuskanslerin mukaan kotisairaanhoito ei ollut toteutunut kaikilta osin lääkärin määräämällä tavalla. Kotisairaanhoidon asiakasasiakirjoihin tekemät kirjaukset olivat myös epätäsmällisiä ja puutteellisia. Kantelijan isän kotona oli kahden kuukauden aikana käynyt 25 eri hoitajaa.

  Apulaisoikeuskansleri totesi, että potilaslain mukaan potilaalla on oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon. Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain mukaan lääkäri päättää potilaan hoidosta. Lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilön on otettava huomioon, mitä potilaan oikeuksista säädetään.

  Päätös 10.10.2018: Kotisairaanhoidon toteuttaminen lääkärin määräysten mukaisesti


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Piri Saatila

  Posted

  Kuinka kauan tulee jatkumaan tämä ristiriitainen tilanne, jossa valtio / kaupungit säästävät  ja samaan aikaan , vastoin kaikkia niitä lakeja vastaan, joka kohdistuu oikeuteen potilaan / asiakkaan hyvään hoitoon ?

  Kukaan ei kyseenalaista , mennäänkö niiden lakien ja ohjeistusten mukaisesti vaan tärkeintä on budjettien laadinnoissa se, mistä kiristetään keinolla millä hyvällä.

  Mielestäni jos säästämään lähdetään vanhustenhuollossa, lasten sekä nuortenhullossa, ( tai missään muuallakaan taholla) ei tule toimia vasten niitä lakeja sekä toimintaohjeita, joita yhteiskunta on säätänyt.

  Ennen säästöjä tulee siis  tehdä myös lakeihin muutokset siten ,joka selkeästi kertoo totuuden, miten tämä yhteiskunta haluaa säästää priorisoiden sen, mihin halutaan panostaa nyt. esim. vanhustenhuollossa ja mihin panostusta ei enää tarvita.

  Kenellä meidän eduskunnalla on kanttia ottaa se luu kauniiseen käteen ja kertoa , mitä se todellisuus on. Itse henkilökohtaisesti olen ylen kyllästynyt siihen, että asioita kierrellään ja kaarrellaan ja oletetaan että kansa  nielee kaiken ilman purematta. Tähän asti on, jostakin kumman syystä, mutta kun kuppi menee nurin, ei voi olettaa muuta kuin lakkoja ja ehkä jopa suurempaakin?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Sh monessa yksikössä

  Posted

  Joo ihan naurettavaa! Siinä kun päättäjistä yksikään tulisi seuraamaan vierestä yhtäkin lh tai sh joka tekee kolmivuorotyö, niin saattaisi huomata miksi hlökunnan vaihtuvuus on niin tiheää.Työ on todella rankkaa.  Ja vielä kun hoitolaitokset yms. Lafkat ei pyöri vain yhden htj turvin vaan siirtää tarvitaan joka vuoroon monta htj. Niin kyllähän sitä vaihtelua tulee. Semmosta se on kuulkaa tämä päivänä. Ja kun meidät rutistetaan kuiviksi kuin sokeriruoko puristimen läpi, onko ihme jos palaa loppuun ja taas on otettava sijaisia ja taas hlökunta vaihtuu. 

  Koittakaa vaan tottua. Ja olla onnellisia että meillä vielä edes on ylipäätään yhtään ketään hoitotyössä. Itse oon ollu aivan liian kauan. Vaikka kuinka rakastaa työtään ja asiakkaita, meidät vedetään niin tiukille että hyvä että jaksaa kotiin raahautua töistä. Puhumattakaan mistään elämästä työn ulkopuolella. 

  Päättäjinä pitäisi olla semmosia myllyn läpikäyneitä hoitajia joilla olisi raaka kokemus oikeasta hoitotyöstä. Ei mitään hienohelma hoitotieteilijöitä jotka eivät koskisi tikullakaan oikeaan työhön. Ja joilta puuttuu täysin ruohonjuuritason näkemys ja kokemus!!!!sieltä korkeelta kun ei näe kun omat varpaan päät. Eli juurikin omanapalähinnapa! 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...