Jump to content
 •  

  Valvira: Kunnan vanhemmille antama informaatio sikiöseulonnoista ei ole ollut riittävää

  Hoitajat.net
  Tutkimuksilla seulotaan sikiön rakenteellisia kehityshäiriöitä sekä määritellään raskauden kesto ja sikiöiden lukumäärä kohdussa. Kuvituskuva: Shutterstock.

  Valvira kehottaa kuntia varmistamaan, että vanhempia informoidaan sikiöseulontojen tarkoituksesta, vaikuttavuudesta, tuloksista ja merkityksestä sekä tarvittaessa tarkentamaan vanhemmille ja henkilökunnalle antamaansa sikiöseulontoja koskevaa ohjeistusta. Valviran käsittelemän kanteluasian yhteydessä kävi ilmi, alkuraskaudessa tehdyssä yhdistelmäseulatutkimuksessa ei sinänsä tapahtunut virheellisyyksiä, mutta kunnan vanhemmille antama informaatio sikiöseulonnoista ei ole ollut riittävää.

  Valvira katsoo, että vanhempia tulisi suullisesti ja kirjallisesti informoida siitä, että sikiön kromosomiseulonnassa lasketaan kehitysvammaisuutta aiheuttavan trisomia 21 -riskin lisäksi myös trisomia 18 -riski. Tieto sekä trisomia 21 -riskistä että trisomia 18 -riskistä tulisi ilmoittaa potilaalle kirjallisesti.

  Seulontatutkimuksissa potilaalle ilmoitetaan yleensä tutkimuksen tulokset vain yleisellä tasolla. Potilaalla on kuitenkin oikeus saada halutessaan tietoonsa tarkat riskiluvut. Potilasta tulee informoida tästä mahdollisuudesta ja siitä, miten hän voi halutessaan saada riskiluvut tietoonsa.

  Vanhemmille annettavassa suullisessa ja kirjallisessa informaatiossa tulee riittävän selvästi tuoda esille, että seulontatutkimukset eivät löydä kaikkia kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksia: on mahdollista, että lapsella todetaan vaikea kromosomi- tai rakennepoikkeavuus vasta syntymän jälkeen.  

  Lue myös: Vanhempia ei informoitu riittävästi sikiöseulonnoista

  Lähde: Valvira


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...