Jump to content
 •  

  Valvira: DNR-päätös ei ole hoitosuunnitelma

  Hoitajat.net

  Eduskunnan oikeusasiamiehen Valviralle välittämän tiedon mukaan osa DNR-päätöksiä tekevistä hoitoyksiköistä olettaa, että DNR-päätös olisi laajempi kannanotto hoidon aktiivisuuteen kuin vain elvytyksestä pidättäytymiseen. Valvira muistuttaa, että DNR-päätös on lääkärin tekemä lääketieteellinen päätös pidättäytyä potilaan sydämen sähköisestä tahdistuksesta ja paineluelvytyksestä sydämen pysähtyessä. Päätöksen ei tule vaikuttaa potilaan muuhun hoitoon, vaan sitä jatketaan, kuten aikaisemminkin.

  Valvira korostaa, että DNR-päätös ei ole hoitosuunnitelma. Pitkäaikaishoidossa (ml. kotihoidossa) oleville potilaille on siten laadittava hoitosuunnitelma, vaikka potilaalle olisi tehty DNR-päätös. DNR-päätöstä tehtäessä lääkärin on keskusteltava aina ensisijaisesti potilaan kanssa. Omaisten kanssa DNR-päätöksestä keskustellaan potilaan salliessa tai tilanteen niin vaatiessa. Tiedot DNR-päätöksen lääketieteellisistä perusteluista sekä potilaan ja mahdollisten omaisten kanssa käydyistä keskusteluista on kirjattava asianmukaisesti potilasasiakirjoihin.

  Valviran mukaan hoitosuunnitelmien laatimisessa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito- ja hoivayksiköissä on ollut puutteita. Lisäksi eteen on tullut tilanteita, joissa hoitosuunnitelma on laadittu, mutta sitä ei ole kiiretilanteessa löydetty. Valvovien viranomaisten käsityksen mukaan joissakin yksiköissä henkilöstön koulutus, osaaminen ja henkilöstömitoitus ovat olleet riittämättömiä suhteessa hoidettavien määrään ja/tai toimintakykyyn, mikä lisännee tarvetta kutsua ambulanssi paikalle, vaikka tosiasiallista tarvetta sille ei olisikaan.  

  Lisätietoja: Hoitosuunnitelmat ja DNR-päätös pitkäaikaishoidossa sekä ensihoito 

  Edited by Hoitajat.net


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest lily

  Posted

  Isälleni oli lääkäri tehnyt  dnr päätöksen. Omaisten kanssa ei keskusteltu asiasta vaan tiedon sain yöhoitajalta kun isäni oli mennyt todella huonoon kuntoon ja vaadin siirtoa sairaalaan. Myöskään isäni papereihin ei oltu merkitty mitään että asiasta olisi keskusteltu edes isäni kanssa. (Sain isäni paperit itselle isäni suostumuksella ja valtakirjalla)

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Kunkku

  Posted (edited)

  http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/miksi-elvytyskielto-herattaa-niin-voimakkaita-tunteita/#.VXSHcs_tlBf

  Tämä juttu kannattaa lukaista tässä yhteydessä.

  "Ensimmäiset elvytyssuositukset tulivat aikana, jolloin Mad Men -sarjan päähenkilön tyyppiset tupakoivat ja muutenkin epäterveellistä elämää viettävät A-tyypin miehet kupsahtelivat sydäntapahtuman takia kesken mainossopimusneuvotteluiden. Kysymys oli äkillisestä sydämenpysähdyksestä, jonka aiheuttaja oli periaatteessa ohimenevä."

  "Ajat ovat muuttuneet Mad Menin ajoista hyvinkin paljon. Sydänsairauksia – kuten tietenkin muitakin sairauksia – voidaan hoitaa hyvinkin aggressiivisesti ja vieläpä samalla potilaalla moneen kertaan. Seurauksena joukossamme on yhä enemmän ihmisiä, joiden sydän pelaa enää varsin vaatimattomalla teholla, mutta jotka silti vielä viettävät tyydyttävää elämää.

  Kun tällainen perussairas potilas saa sydämenpysähdyksen, kysymys ei enää ole välttämättä mistään ohimenevästä tapahtumasta, vaan pitkän sairaushistorian päätepisteestä."

  "Jos kynttilän liekki sammuu tuulessa, sytytämme sen uudelleen, jos liekki on ollut keltainen ja kynttilää jäljellä. Jos kynttilä on lopussa ja liekki sininen, emme sytytä kynttilää uudelleen. Tämä vertaus sopii myös elvyttämisen filosofiaan ja elvyttämisen tarkoituksenmukaisuuteen."

  Edited by Kunkku

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Katapultti

  Posted

  6.6.2015 klo 15.09, Vieras: lily kirjoitti:

  Isälleni oli lääkäri tehnyt  dnr päätöksen. Omaisten kanssa ei keskusteltu asiasta vaan tiedon sain yöhoitajalta kun isäni oli mennyt todella huonoon kuntoon ja vaadin siirtoa sairaalaan. Myöskään isäni papereihin ei oltu merkitty mitään että asiasta olisi keskusteltu edes isäni kanssa. (Sain isäni paperit itselle isäni suostumuksella ja valtakirjalla)

  Meidän isä sai hoivakodista tervetuliaislahjaksi DNR-päätöksen. Lääkäri oli päättänyt asiasta keskustelematta isän aikuisten lasten kanssa. Isä on toki vaikeasti dementoitunut ja siksi en olisi ollut päätöstä vastaan, mutta olisin halunnut silti keskustella ensin kasvokkain. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Mistään yksittäisestä tapauksesta en tiedä, mutta:

  Omaisilla ei ole mitään suvereenia oikeutta keskustella potilaan asioista lääkärin kanssa. Toki vaikeasti dementoituneen henkilön tapauksessa usein on joku yksi lähiomainen joka on "valtuutettu" hoitamaan potilaan asioita. 

  Kohtalaisen vaikeastikin dementoituneen oma tahto voi joskus olla selvillä ennestään, tai hän voi tahtonsa ilmaista selkeämmällä hetkellä ja tällöin omaisilla ei periaatteessa ole asiaan nokan koputtamista.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...