Jump to content
 •  

  Tehyllä kovat piipussa – kantelee hoitajien varallaolosta EU-komissiolle

  Hoitajat.net
  Tehy on ajanut valmisteilla olevaan työaikalakiin muutosta, jossa varallaolo laskettaisiin työajaksi. Kuvituskuva: Shutterstock

  Helsingin Sanomat uutisoi Meilahden sairaalan hoitajien jaksamisesta (10.1.2018). Leikkausosaston hoitajat joutuvat usein vuorokauden mittaisiin työputkiin tai olemaan töissä ilman vapaapäiviä kolmekin viikkoa. Hoitajilla on varallaolovelvollisuus ja Tehyn mukaan hoitajien täytyy usein lähteä vapaa-aikana töihin. Liitto aikoo kannella varallaolosääntelystä EU-komissiolle.

  Tilanne on johtanut henkilöstön uupumiseen, lisääntyneisiin sairauslomiin ja siihen, että hoitajia on lähtenyt töihin muille aloille.

  – Työnantajalla on lain mukainen velvollisuus huolehtia työturvallisuudesta. Työvuorolistat ovat kuormittavia ja tämän lisäksi tulee usein vielä vapaa-ajalta lähtö töihin, ei ole ihme että hoitajat uupuvat. Tarvittaessa teemme asian johdosta aluehallintovirastoon tarkastuspyynnön, Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi sanoo liiton tiedotteessa.

  Tehy on ajanut valmisteilla olevaan työaikalakiin muutosta, jossa varallaolo laskettaisiin työajaksi. Tehyn näkemystä ei ole huomioitu ja lakiesityksessä varallaoloa ei lueta edelleenkään työajaksi, vaikka se vaikuttaa työntekijän vapaa-aikaan merkittävästi. Liitto valmistelee parhaillaan kantelua varallaolosääntelystä Euroopan komissiolle.

  – Työaikadirektiivi edellyttää korvaavan lepoajan antamista välittömästi, mutta voimassa oleva työaikalaki tai edes valmisteilla oleva lakiesitys eivät tuo tähän parannusta. Lakiesityksen mukaan lepoajan voisi antaa vasta seuraavan tai tulevien vuorokausilepojen yhteydessä. Näin ei tietenkään edistetä työturvallisuutta ja hoitajien jaksamista.


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...