Jump to content
MAINOS
 • Tehy varoittaa kelpoisuuksien väljentämisestä


  Hoitajat.net
   Share

  Tehyn mukaan työnjakoa sosiaali- ja terveyspalveluissa on kyettävä uudistamaan. Lähtökohtana tulee olla asiakkaan palvelutarpeesta nouseva oikea osaamisen kohdentaminen.

  - Oikeat ammattilaiset etulinjassa on hyvä lähtökohta työnjaon uudistamiselle. Näin varmistetaan, että kansalaiset saavat viivytyksettä oikeaa ja asianmukaista hoitoa, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

  Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen esittelemän kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseen liittyvä toimenpideohjelman suurimmat säästöt, noin 240 miljoonaa euroa, kohdistuvat sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalle. Kuntien henkilöstön kelpoisuusehtojen väljentämisellä puolestaan tavoitellaan 90 miljoonan euron säästöjä.

  - Työnjaon uudistamisen ja kelpoisuusehtojen madaltamisen pääasiallisena motiivina ei saa olla säästötavoite. Silloin ollaan potilasturvallisuuden kannalta väärällä tiellä ja myös kustannukset voivat kasvaa, kun esimerkiksi hoitoon pääsy viivästyy. Kansalaisten pitää voida luottaa sosiaali- ja terveyspalveluiden korkeaan tasoon. Säästöjen henkilöstöön kohdistuvat riskit ja vaikutukset tulee tunnistaa, korostaa Vesivalo.

  Tehy on jo aiemmin varoittanut esimerkiksi hoiva-avustajien määrän lisäämisestä. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattien säätely ei ole tuulesta temmattua, vaan sille on vahvat potilasturvallisuudesta lähtevät perusteet. Potilaan, asiakkaan tai omaisen ei pidä itse joutua arvuuttelemaan hoitavan henkilön koulutusta ja ammattitaitoa.

  - Nyt on väärä hetki tinkiä osaamisesta ja suunnitelmat kelpoisuuksien madaltamisesta ovat suorastaan pelottavia. Meillä ei ole varaa menettää laadukasta palvelujärjestelmäämme ja työhönsä sitoutunutta henkilöstöä.

  - Kelpoisuusehtojen madaltamisen innossa pitää myös muistaa, että tulevaisuudessa työtehtävät sosiaali- ja terveydenhuollossa edellyttävät kokonaan uutta osaamista ja uusimman teknologian hyödyntämistä, sanoo Vesivalo.

  Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnon alalle esitetään toimenpideohjelmassa lisäksi mm. valtiovallan laatimien ohjeiden ja suositusten purkamista. Näitä ovat esimerkiksi Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi sekä Päihdepalveluiden laatusuositus. Suosituksilla viranomainen on pyrkinyt ohjaamaan vähimmäistason täyttymistä, jotta potilas-/asiakasturvallisuus voitaisiin taata. Tilalle suunnitellaan omavalvontaa. Tehy on huolestunut omavalvonnan riittävyydestä sekä siitä, mikä taho jatkossa määrittelee hoidon riittävän laadun vai haetaanko tulkinnat jatkossa käräjäoikeudesta.

  Kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimista koskevat esitykset kohdistuvat raskaasti juuri sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan.

  - Sote-uudistukselle on asetettu mittavat säästötavoitteet, joita ei valitulla mallilla ilmeisesti saadakaan nyt puristettua rakenteista. Näyttää siltä, että toivottuja säästöjä kaivetaan myös palveluiden laadun kustannuksella, kysyy Vesivalo.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments  Niin ihmetellä saattaa miksi hoiva-avustajia syrjitään kyllä nekin osaavat kantaa kortensa kekoon ja välillä jopa paremmin kuin lähihoitaja...meille ei kuulu lääkehoito mutta aika paljon samoja töitä teemme ja millä palkalla.??  Ja vastuun mekin kannamme samalla tavalla kuin muutki hoitajat...onha meissäki myös niitä luusereita kuin myös lähihoitajissakin se täytyy muistaa...jote ei kannata kaikkia syyllistää...ja lähihoitaja muista emme vie sun työpaikkaasi vaan olemme tukemassa lisänä käsiparia....

  Link to comment
  Share on other sites

  Eihän tarkoitus olekaan vähätellä mitään ammattirhmää tai epäillä kenenkään vastuunkantoa mutta kyllä riskejä on  mikäli lähihoitajan tehtäviä siirretään hoiva-avustajalle tai fysioterapeutin tehtäviä lähihoitajalle. Ja lääkärin tehtäviä sairaanhoitajalle... Kaikilla ammattiryhmillä on omat koulutuksensa ja ammattitaito koulutustaan vastaava. Mikäli jollekin henkilöstöryhmälle siirretään työtehtäviä oman koulutuksen "ulkopuolelta" ei osaaminen millään muotoa voi pysyä samalla tasolla. Ainakin vaaditaan todella hyvä ja laadukas lisäkoulutus ja  perehdyttäminen, sen saaminen terveydenhuoltoalalla ei todellakaan ole itsestään selvyys.

  Hoitoalalla työ ei ole vain teknistä suorittamista vaan huomattavasti laajempi kokonaisuus.

  Link to comment
  Share on other sites

  Kyllä kelpoisuusehtojen väljentämisestä seurais hyvääkin, etenkin potillaille. Esim. periferian terveyskeskuksissa ja aluesairaaloissa makaa röntgenlaitteet melko lailla turhanpanttina ja pienellä koulutuksella vois hoitajat ottaa esim. raajakuvat ja thoraxit.
  Näinhän toimittiin 90-luvulle asti ja potilaat oli tyytyväisiä kun eivät joutuneet matkustamaan jopa satoja kilometrejä keskussairaalaan kuvia varten. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Tunti sitten, holbs kirjoitti:

  Epäilen, että Ode ei oo kuitenkaan valmis maksamaan lisää palkkaa noista uusista tehtävistä.

  En tiedä Odesta mutta minä ainakin sain takavuosina ihan mukavat lisät näistä töistä jotka eivät liittyneet varsinaiseen perusduuniin.  

  Toki jos talouden sakkaaminen jatkuu edelleen niin kaukana ei ole se aika jolloin työntekijä voi valita että toteuttaako sitä toimenkuvaa jota työnantaja tarjoaa vai onko täysin vailla työpaikkaa..

  Link to comment
  Share on other sites

  Aikamoinen arvostus röntgenhoitajan työn vaativuutta kohtaan huokuu täällä. :D Työnantaja ei päätä kuka saa säteilyttää potilaita, se on luojan kiitos lakisääteistä.

  Lainaa

  Röntgenhoitaja voi tehdä itsenäisesti lähetteen mukaisen röntgenkuvauksen. Muu terveydenhuollon ammattihenkilö voi toimenpidevastuussa olevan lääkärin valvonnassa avustaa sellaisen röntgenlaitteen käytössä, jonka käyttöön hänet on asianmukaisesti koulutettu.

  Takavuosina parturit toimivat kirurgeina, onneksi maailma kehittyy.

  Link to comment
  Share on other sites

  Tunti sitten, Osku kirjoitti:

  Aikamoinen arvostus röntgenhoitajan työn vaativuutta kohtaan huokuu täällä. :D

  Ei tässä tietenkään kenenkään työtä vähätellä. Harva duuni tai toimenkuva hoitoalalla on sellaista rakettitedettä että tiettyjä rajattuja osa-alueita ei pystyttäis laadukkaalla lisäkoulutuksella opettamaan fiksuille hoitoalan ammattilaisille, oli kyse sitten kuvantamisesta, analytiikasta, lääkehoidosta, lääkkeen määräämisestä tai jopa lapsen/vanhuksen ulkoiluttamisesta..

  Lainaa

  Takavuosina parturit toimivat kirurgeina, onneksi maailma kehittyy.

  Tänä päivänä lisäkoulutetut hoitajat tekevät lääkärin toimenkuvaan kuuluvia töitä. Onneks maailma kehittyy...:nauraa:

  Link to comment
  Share on other sites

  Laadukas lisäkoulutus tossa onkin se avainsana. Omat kokemukset takahikiän TK:n toimipaikkakoulutetuista röntgenkuvaajista ei täytä niitä kriteerejä. 

  25 minuuttia sitten, dino kirjoitti:

  Tänä päivänä lisäkoulutetut hoitajat tekevät lääkärin toimenkuvaan kuuluvia töitä. Onneks maailma kehittyy...:nauraa:

  Kyllä, esim reseptihoitajat saavat siihen vuoden kestävän, laadukkaan lisäkoulutuksen ja asia on Valviran valvonnassa. Täysin eri asia kuin "pienellä koulutuksella thoraxeja ottamaan"

  Edited by Osku
  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...