Jump to content
MAINOS

Tehy hallitukselle: Jättäkää hoitohenkilöstö ja vanhukset rauhaan


Hoitajat.net
 Share

Tehy kritisoi hallituksen säästöesityksiä, joilla heikennetään vanhuspalveluita. Vanhuspalvelulain osaamisvaatimuksista tingitään ja mitoitus on laatusuosituksen muuttamisen myötä laskemassa alle kipurajan. Ikäihmisten hoidosta ei enää tingitä tippaakaan, toteaa Tehy tiedotteessaan. 

- Hallitus saisi kääntää katseensa vaihteeksi vaikka yritystukien leikkaamiseen ja jättää ikäihmiset ja hoitohenkilöstön rauhaan, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo sanoo.

Tehy vastustaa vanhuspalvelulain ja sosiaalihuoltolain muutoksia, joiden vaikutuksena vanhuspalveluissa tarvittava erityisosaaminen heikentyisi tuntuvasti. Tehy vaatii, että vanhuspalvelulain mukaisesti palvelujen järjestäjällä on ikääntyvien hoidossa jatkossakin erityisasiantuntemusta ainakin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, gerontologisen hoito- ja sosiaalityön, geriatrian, lääkehoidon, ravitsemuksen, monialaisen kuntoutuksen sekä suunterveydenhuollon alalta.

Tehy kritisoi myös ikäihmisten laatusuosituksen mitoituksen madaltamista. Mitoituksen pitää perustua aina asiakkaan palvelutarpeeseen ja henkilöstön osaamiseen. Liiton mukaan suosituksen lukuja ollaan viemässä niin alas, että yhtälö on kestämätön sekä ikäihmisten hoidon että hoitohenkilöstön jaksamisen kannalta. 

Tehyn mukaan laatusuosituksen mukainen vähimmäismitoitusluku (0,50 - 0,70) ei nytkään yksin riitä takaamaan riittävää henkilöstömitoitusta. Tarvittavaan henkilöstömäärään vaikuttavat oleellisesti asiakkaiden terveydentila ja palvelutarve sekä henkilöstön osaaminen. Henkilöstöllä on oltava riittävä osaaminen esimerkiksi ikääntyvien fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn arvioimiseen.

Lisäksi henkilöstömitoituksessa huomioon otettavan työpanoksen tulee aina tarkoittaa hoitohenkilöstön todellisia asiakastyöhön kohdistuneita työtunteja eikä esimerkiksi varastointiin, pyykkihuoltoon tai potilashuoneiden puhtaudesta huolehtimiseen.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...