Jump to content
 •  

  Potilastietojärjestelmien riskit suuria varsinkin kriittisesti sairaiden potilaiden hoidossa

  Hoitajat.net

  Suuri joukko terveydenhuollon potilastietojärjestelmien käyttäjiä arvioi potilastietojärjestelmien riskit suuriksi erityisesti kriittisesti sairaiden potilaiden hoidossa teho-osastoilla, toimenpideyksiköissä, päivystysalueella ja leikkaussalitoiminnassa.Tieto käy ilmi tutkimuksesta, joka on julkaistu kansainvälisesti arvostetussa ja vertaisarvioidussa JMIR Medical Informatics -tiedejulkaisussa toukokuussa.

  Potilastietojärjestelmien käyttöönotto on lisännyt terveydenhuollon tietoteknologiasta johtuvia potilasturvallisuutta uhkaavia tapahtumia. Tutkimus selvitti, mitkä yleisesti tunnistetuista potilastietojärjestelmien virhetyypeistä arvioidaan aiheuttaneen merkittävän tai vakavan riskin sairaalaympäristössä, ja mitkä tekijät liittyvät potilasturvallisuusriskin arvioihin.

  Vuonna 2015 toteutettu kyselytutkimus osoitettiin potilastietojärjestelmiä käyttäville henkilöille erikoissairaanhoidon toimintaympäristössä. Kyselytutkimukseen vastasi 2 864 sairaaloiden potilastietojärjestelmiä säännöllisesti käyttävää henkilöä.

  Lähes puolet vastaajista arvioi potilastietojärjestelmän käyttökatkon olleen riskitasoltaan merkittävä tai vakava potilasturvallisuutta vaarantanut virhetyyppi. Tunnistetuista virhetyypeistä alhaisin potilasturvallisuusriski liittyi potilastietojärjestelmien käytettävyyden osa-alueeseen.

  Tutkimus osoitti, että vastaajan ammatti ja työyksikkö olivat selvimmät korkeata riskiarviota selittävät tekijät. Lääkärit arvioivat tunnistettujen virhetyyppien riskien todentumisen suuremmaksi kuin muut ammattiryhmät. Päivystyspoliklinikoilla, leikkaussaleissa ja toimenpideyksiköissä potilasturvallisuutta uhkaavien virhetyyppien riskitaso arvioitiin muita yksiköitä selkeästi korkeammiksi.

  Tutkimuksen mukaan terveydenhuollon organisaatioiden on syytä ottaa käyttöön ennakoivia ja järjestelmällisiä potilastietojärjestelmien riskienarviointikeinoja, jotta potilasturvallisuutta uhkaavia tapahtumia ja potilaille aiheutuvia haittoja pystytään ennaltaehkäisemään. Potilastietojärjestelmäkoulutusta suositellaan pakolliseksi kaikille järjestelmiä käyttäville, koska sen avulla pystytään paremmin hallitsemaan tietojärjestelmien potilasturvallisuutta vaarantavia tilanteita.

  Tutkimusartikkeli kokonaisuudessaan verkossa:

  http://medinform.jmir.org/2016/2/e13/

  Tutkimusartikkelin kirjoittajia ovat Itä-Suomen yliopiston sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksen väitöskirjatutkija Sari Palojokija professori Kaija Saranto sekä FCG Consulting Groupin aluepäällikkö Tuuli Pajunen ja professori, hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen Helsingin yliopistosta ja Helsingin yliopistollisesta sairaalasta.

  Lähde: Itä-Suomen yliopisto


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...