Jump to content
MAINOS

Pitemmät vuorovälit parantavat sairaanhoitajien työstä palautumista


Sairaanhoitajat palautuvat vuorotyöstä paremmin, kun nopeita siirtymiä työvuorojen välillä vähennetään, osoitti juuri julkaistu tutkimus. Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten pitempien lepo- ja palautumisaikojen turvaaminen työvuorojen välille vaikutti palautumisesta kertovaan sykevälivaihteluun.

Vuorotyön tekeminen voi lisätä monien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien riskiä. Riskiin vaikuttaa osaltaan riittämätön työstä palautuminen, joka häiritsee muun muassa sydäntä ja verenpainetta säätelevän tahdosta riippumattoman hermoston normaalia toimintaa. Levolle ja palautumiselle jää liian vähän aikaa erityisesti taaksepäin kiertävässä vuorotyöjärjestelmässä, jossa siirrytään iltavuorosta aamuvuoroon alle 11 tunnin levon jälkeen.

Tutkimukseen osallistui 39 vuorotyötä tekevää sairaanhoitajanaista, joiden keski-ikä oli 45 vuotta. Tutkimuksen alussa heidän työvuorojaan muutettiin ergonomisemmiksi siten, että nopeita alle 11 tunnin siirtymiä työvuorojen välillä oli puolet harvemmin kuin ennen. Hoitajien työstä palautumista selvitettiin ennen työvuorojen muutosta ja vuoden kuluttua muutoksesta kyselyllä ja rekisteröimällä tahdosta riippumattoman eli autonomisen hermoston toimintaa kuvaavaa sykevälivaihtelua. Mittaukset toteutettiin työssä, vapaa-aikana ja yöunen aikana.

Tulosten perusteella työvuorojen muuttaminen ergonomisemmiksi paransi hoitajien palautumista työstään. Palautumisesta kertoo erityisesti hoitajien autonomisen hermoston suurempi parasympaattinen ja pienempi sympaattinen aktiivisuus ensimmäisten unenaikaisten tuntien aikana. Nämä positiiviset unenaikaiset muutokset heijastavat elimistön toimintojen palautumista stressistä lepotilaan. Unenaikaista sykevälivaihtelua ei ole aikaisemmin juuri tutkittu vuorotyöstä palautumista koskevissa tutkimuksissa, vaikka se on keskeinen palautumisen mittari.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että sairaanhoitajien jaksamisen, työkyvyn ja terveyden edistämiseksi hoitotyössä kannattaa suosia eteenpäin kiertävää vuorotyöjärjestelmää, jossa vuoroa seuraa aina myöhemmin alkava vuoro, kuten aamuvuoroa iltavuoro. Vuorojen väliin jää näin riittävästi aikaa levolle ja palautumiselle.

Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston, Työterveyslaitoksen ja Helsingin kaupungin yhteistyönä.

Tutkimusartikkeli:

Susanna Järvelin-Pasanen, Tarja Hakola, Harri Lindholm, Veikko Louhevaara, Marja Paukkonen, Sampsa Puttonen, Annina Ropponen, Mika Tarvainen, Tiina Pohjonen. Effects of a reduction in the number of short intervals between work shifts on heart rate variability: A prospective field study of female nurses. Clinical Nursing Studies 2015, Vol.3, No. 3. http://dx.doi.org/10.5430/cns.v3n3p118

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Katja

Posted

Tottahan tämä varmaan on. Yhtenä aamuna olin ennen töihin lähtöä menossa koiran kanssa aamulenkille. Kymmenen minuuttia aikaisemmin olin herännyt ja sykemittaria päälle pukiessa ilmoitti tämä lukemaksi 125, ajattelin että rikki se on. Etteihän se voi niin paljoa olla ko just heräsin. Mutta totta se vain oli. Edellinen päivä oli tosiaan ollu iltavuoro.

Yllättävän moni kuitenkin meidänkin työpaikassa vastustaa ergonomista kiertoa, perustellen ettei halua esim. jäädä illasta vapaalle. Pikkuhiljaa onneksi alkaa olemaan listoissa yhä enemmän ergonomiaa ja meidän os.hoitaja muistaa myös väliin pitkät neljän päivän vapaat. Nämä on vuorotyön luksusta. Arkivapaat.

Gila

Posted

Itseäni ei nyt niin paljoa haittaa jäädä illasta vapaalle, mutta kovastikin haittaa tulla aamuun vapaiden jälkeen. Silloin kun täytyy tulla aamuun, niin alan jo edellisenä iltana stressaamaan, että nyt täytyy herätä aikaisin, joka ei varmaan sekään pahemmin edistä palautumista. Sitten pahimmilaan käy niin, että pääsen nukkumaan joskus yhdeltä ja neljän tunnin unien jälkeen raahaudun töihin. Itse olen siis iltavirkku ja aamuheräämiset aina olleet yhtä tuskaa. Jos itse saan valita, laitan vuorot usein tyyliin "ilta aamu aamu ilta ilta" tai vaikka " ilta aamu ilta yö yö" eli siis listan loppupäässä pyrin ergonomisempiin vuoroihin, mutta aloitan aina illasta.

Guest 25 v hoitotyötä

Posted

Työaikaergonomia ja kolmen viikon listat ovat tappava yhdistelmä. Illasta vapaalle, ja taas aamuun, yksittäisiä vapaita paljon. Mitään et voi harrastaa, kun ei ole työaika-autonomiaa. Eli ei nouse syke kun ei ehdi urheilla. Unilääkkeitä kuluu, kun on rytmi sekaisin kun pe yöllä saa mökille ajaa...ja ma aamuun takaisin. 3 viikon listassa kahta vuoroa tekevillä on 6 vapaata...ja vuorovälien pidentäminen yksittäisillä vapailla tuhoaa kyllä muun elämän. Ehkä se on tarkoituskin.

Guest vertigo

Posted

Tästä asiasta on puhuttu jo kolkytvuotta sitten hoitajien keskuudessa , ei tämä.mitään uutta ole.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...