Jump to content
MAINOS

Perheiden pahoinvointi näkyy terveydenhoitajan vastaanotolla


Hoitajat.net
 Share

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan joka neljäs lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon asiakas herättää terveydenhoitajan huolen. Elintapoihin liittyvien sekä sosiaalisten ja taloudellisten ongelmien lisäksi esiin nousevat runsas ruutuaika ja nettikiusaaminen.

Neuvolan ja kouluterveydenhuollon laajat terveystarkastukset mahdollistavat lasten, nuorten ja perheiden riskitekijöiden ja tuen tarpeen arvioinnin. Joka neljännessä tapauksessa terveydenhoitaja huolestuu lapsen, nuoren tai hänen perheensä tilanteesta.

Hannele Poutiaisen väitöstutkimuksen mukaan terveydenhoitajat ovat huolissaan erityisesti niiden lasten terveydestä ja kehityksestä, joiden perheissä ilmenee terveydellisiä, sosiaalisia tai taloudellisia ongelmia. Yhä useampi perhe on lastensuojelun asiakas.

– Tutkimuksessa huolen raportointi perustui hoitajien kokemukseen ja asiakkaiden tuntemukseen, Poutiainen kertoo.

Perherakenteiden muutosten, vanhempien työttömyyden, vanhempien ja lasten ylipainon, tupakoinnin sekä koulupoissaolojen lisäksi terveydenhoitajat ovat huolissaan lasten runsaasta ruutuajasta ja nettikiusaamisesta.

– Ruutuajan suositukset ylittyivät hyvin usein lapsilla ja netin käytön yleistyminen näkyi muun muassa nettikiusaamisen lisääntymisenä jo alakoululaisten keskuudessa, Puotiainen toteaa.

Terveydenhoitajat kokevat, että netin käyttöön liittyviin ongelmiin on vaikea puuttua, koska se ei varsinaisesti tapahdu kouluajalla.

Tutkimusaineisto kerättiin terveydenhoitajilta ja lasten vanhemmilta osana vuosien 2007–2009 Lasten terveysseurantatutkimusta (LATE) sekä peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilailta. Lisäksi tutkimukseen haastateltiin LATE-pilottitutkimukseen osallistuneita terveydenhoitajia.

Väitös: Mikä herättää terveydenhoitajan huolen? : Huolen tunnistamisen ja toimimisen haasteet lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...