Jump to content
MAINOS

Monikulttuurisuus tuo hyvinvointia hoitoalalle ja uusia menetelmiä koulutukseen


Hoitajat.net
 Share

Hoitoala työllistää Suomessa monia maahanmuuttajia, mikä on otettu huomioon myös alan koulutuksessa. Koulutuskeskus Salpaus hallinnoi hanketta, jonka tavoitteena on kehittää hoitotyön koulutukseen toimintamalleja, jotka tukevat maahanmuuttajaopiskelijoiden kielellisten ja työelämävalmiuksien vahvistumista. Opetuksen ja oppimisen monipuolisuutta ja havainnollisuutta lisäävistä menetelmistä hyötyvät samalla kaikki opiskelijat.

Spiraali – monikulttuurisuudesta hyvinvointia hoitotyöhön -hankkeen toiminnallista päätöstapahtumaa vietettiin Salpauksen tiloissa Lahdessa keskiviikkona 18.11. Tapahtumaan osallistui hoitotyön opiskelijoita, opettajia ja työelämän edustajia. Opetushallituksen rahoittama hanke on toteutettu Omnia aikuisopiston, Stadin aikuisopiston ja Koulutuskeskus Salpauksen aikuiskoulutuksen yhteistyönä, minkä lisäksi kehittämistyössä on ollut mukana työelämän edustajia.

- Aikuiskoulutuksessa kaikkien alojen perustutkinnoista näyttötutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuneista jo 11 % on maahanmuuttajataustaisia, perusteli tilaisuudessa puhunut opetusneuvos Sanna PenttinenOpetushallituksesta hankkeen ajankohtaisuutta.

Simulaatioharjoituksista ja uudenlaisesta kirjaamiskoulutuksesta tukea oppimiseen

Spiraali-hankkeessa mukana olevissa oppilaitoksissa on kehitetty erilaisia monikulttuurisen hoitotyön ja koulutuksen toimintatapoja ja menetelmiä, joita esiteltiin päätöstapahtumassa.

Yksi esitellyistä toimintatavoista oli Stadin aikuisopiston käyttämä simulaatioharjoitus.

- Opiskeltuaan perustietoja oppikirjoista opettajan johdolla, opiskelijat saavat potilaasta epikriisin, jonka avulla he tutustuvat potilaaseen ja asioihin, joihin heidän tulisi hoidossa kiinnittää huomiota. Hoidon suunnitelman tekoa harjoitellaan parin kanssa, minkä jälkeen opittua käytetään simuloidussa tilanteessa, joka videoidaan. Purkutilanteessa voidaan kiinnittää huomiota myös vuorovaikutukseen ja asiakkaan kohtaamiseen, jotka ovat merkittävä osa hyvää hoitoa, Stadin aikuisopistosta kerrottiin.

Omnian aikuisopistossa on kehitetty monikulttuurisen mielenterveystyön opetusta järjestämällä esimerkiksi työpaikkaohjaajakoulutuksia ja pyrkimällä houkuttelemaan maahanmuuttajaopiskelijoita mielenterveystyön pariin.

Koulutuskeskus Salpauksessa taas on kiinnitetty huomiota kirjaamiskoulutukseen, sillä juuri hoitotyön kirjaaminen koetaan lähihoitajakoulutuksessa usein haasteelliseksi. Kehitetyssä mallissa kielen, hoitotyön ja sen kirjaamisen oppiminen tapahtuvat rinnakkain. Salpauksessa on kokeiltu myös pelillisyyden hyödyntämistä opetuksessa.

- Opiskelijat ovat innostuneet peleistä ja palaute on ollut erinomaista. Myös opettajat ovat innostuneet uuden oppimisesta, kertoi hoitotyön opettaja Hanna Lokka Salpauksesta.

Työelämän kokemuksia monikulttuurisuudesta hoitotyössä esittelivät Lehtiojan palvelukeskuksen palveluesimies sekä evakkotaustainen asukas. Tilaisuudessa tutustuttiin myös tanskalaisen hoivakoti Betaniahjemmetin toimintamalliin, jossa korostetaan kohtaamista ja yhdessä tekemistä.

Spiraali-hanke päättyy vuoden 2015 lopussa.

Lisätietoa hankkeesta: spiraalihanke.wordpress.com

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Että suomessa jaksetaan jankuttaa maahanmuuttajista? Tuntuu, että tavalliset suomalaiset veronmaksajat, eläkeläiset ja vanhukset jäävät jalkoihin. On se jotenkin kummallinen ajatuksen juoksu, että muualta tulleille pitää antaa luksus palvelut ja meidän muiden pitää selvitä omillamme? Eikö heille ole luksusta jo se, että pääsee sodan jaloista pois ja saa katon pään päälle? Kai siitä pitäisi olla kiitollinen jne. Karmea määrä rahaa menee henkilökohtaiseen tukemiseen ja sen seurauksena suomessa syntyneet eivät saa kuin tylyä kohtelua viranomaisilta, kokemusta on. Itsekin kun olin työtön niin Helsingin TE-toimistoon kun soitti niin siellä elämäänsä kyllästynyt virkailija kysyi vain "haluut sä niin kuin töitä vai". Ei ole ihme, että tämä maahanmuuttajien hyysääminen panee vihaksi. HUSissakin on eräällä osastolla maahanmuuttaja josta kai tehdään väkisin hieno esimerkki johonkin propagandaan. Tyyppi on opetettu suomalaisessa opistossa englannin kielellä, joten hän ei osaa suomea ja toimii erikoissairaanhoidossa. Voitte vain kuvitella miten potilasturvallisuus vaarantuu näissä tapauksissa. Hullun hommaa, en muuta sano................

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...