Jump to content
MAINOS

Koneellisella lääkejakelulla vapautetaan aikaa hoitotyöhön


Hoitajat.net
 Share

Tuoreen tutkimuksen mukaan lääkkeiden koneellinen annosjakelu helpottaa hoitajien työtä, vapauttaa hoitohenkilökunnan aikaa hoitotyöhön sekä parantaa lääkitysturvallisuutta. Toimintamallin nykyistä laajemmalle käyttöönotolle olisi selkeät perusteet, esittää annosjakeluun erikoistunut yritys Pharmac Finland.

Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä, johon vastasi 1108 lähi- ja perushoitajaa sekä 245 sairaanhoitajaa. Vastanneista yli 85 % kokee koneellisen lääkejakelun helpottavan työtään ja 80 %:n mielestä se vapauttaa aikaa hoitotyöhön. Yhtä moni ajattelee koneellisen annosjakelun parantavan lääkitysturvallisuutta ja vähentävän jakeluvirheitä.

- Asiaa ei ole aiemmin näin laajasti tutkittu. Annosjakelua käytetään Suomessa sen hyötyihin nähden vähän. Tällä hetkellä sen käyttäjiä on Suomessa noin 40 000, kun esimerkiksi Hollannissa vastaava luku on 550 000, toteaa tutkimuksen toteuttanut FaT Saija Leikola.

Koneellinen annosjakelu on palvelu, jossa potilaan säännöllisesti käyttämät lääkkeet pakataan koneellisesti kahden viikon ottoaikakohtaisiin annospusseihin. Apteekki huolehtii sekä lääkkeiden tilaamisen että reseptien uusinnat. Pusseissa on selkeästi asiakkaan nimi ja ottoaika sekä lääkkeiden nimet. Tutkimuksessa 80 % vastaajista koki, että annosjakelujakelu auttaa potilaita ottamaan lääkkeensä oikein.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Missä tutkimus on julkaistu? Näillä tiedoilla ei voi puhua tulosten luotettavuudesta tai yleistettävyydestä. Lisäksi on vähintään ihmeteltävää jos samaan artikkeliin, jossa kerrotaan tälläisistä tutkimustuloksista, laitetaan toimintaan erikoistuneen yrityksen kannanotto. He olisivat hölmöjä jos eivät haluaisi myydä palveluaan. Toivoisin parempaa uutisointia.

Link to comment
Share on other sites

Kyseessä ovat alustavat tulokset suuremmasta tutkimuksesta, jonka tulokset tullaan julkaisemaan tieteellisissä vertaisarvioiduissa lehdissä. Tulemme linkittämään artikkelit tänne  sitä mukaa, kun ne julkaistaan.

Link to comment
Share on other sites

Entä sitten jos lääkäri muuttaa lääkitystä, jos joku lääke lopetetaan kesken kaiken tms. 

Link to comment
Share on other sites

1 tunti sitten, vieras kirjoitti:

Entä sitten jos lääkäri muuttaa lääkitystä, jos joku lääke lopetetaan kesken kaiken tms. 

No sit lopetettava lääke otetaan pois pussista ennen kuin se potilaalle menee. Vielä kun sen muistaa päivittää apteekkiin niin seuraavaan toimitukseen ko. lääkettä ei tule. Meillä toimitus kerran viikossa. 

Kyllä tuo meillä on nopeuttanut ja selkeyttänyt, varmaan virheetkin vähentynyt. Oman tuntuman mukaan päivittäisten lääkkeiden jaosta tarjottimelle selviytyy n. puoli tuntia nopeammin eikä tarvi jaella lääkkeitä dosettiin ja tarkastella niitä. 

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...