Jump to content
 •  

  Koneellisella lääkejakelulla vapautetaan aikaa hoitotyöhön

  Hoitajat.net

  Tuoreen tutkimuksen mukaan lääkkeiden koneellinen annosjakelu helpottaa hoitajien työtä, vapauttaa hoitohenkilökunnan aikaa hoitotyöhön sekä parantaa lääkitysturvallisuutta. Toimintamallin nykyistä laajemmalle käyttöönotolle olisi selkeät perusteet, esittää annosjakeluun erikoistunut yritys Pharmac Finland.

  Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä, johon vastasi 1108 lähi- ja perushoitajaa sekä 245 sairaanhoitajaa. Vastanneista yli 85 % kokee koneellisen lääkejakelun helpottavan työtään ja 80 %:n mielestä se vapauttaa aikaa hoitotyöhön. Yhtä moni ajattelee koneellisen annosjakelun parantavan lääkitysturvallisuutta ja vähentävän jakeluvirheitä.

  - Asiaa ei ole aiemmin näin laajasti tutkittu. Annosjakelua käytetään Suomessa sen hyötyihin nähden vähän. Tällä hetkellä sen käyttäjiä on Suomessa noin 40 000, kun esimerkiksi Hollannissa vastaava luku on 550 000, toteaa tutkimuksen toteuttanut FaT Saija Leikola.

  Koneellinen annosjakelu on palvelu, jossa potilaan säännöllisesti käyttämät lääkkeet pakataan koneellisesti kahden viikon ottoaikakohtaisiin annospusseihin. Apteekki huolehtii sekä lääkkeiden tilaamisen että reseptien uusinnat. Pusseissa on selkeästi asiakkaan nimi ja ottoaika sekä lääkkeiden nimet. Tutkimuksessa 80 % vastaajista koki, että annosjakelujakelu auttaa potilaita ottamaan lääkkeensä oikein.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Missä tutkimus on julkaistu? Näillä tiedoilla ei voi puhua tulosten luotettavuudesta tai yleistettävyydestä. Lisäksi on vähintään ihmeteltävää jos samaan artikkeliin, jossa kerrotaan tälläisistä tutkimustuloksista, laitetaan toimintaan erikoistuneen yrityksen kannanotto. He olisivat hölmöjä jos eivät haluaisi myydä palveluaan. Toivoisin parempaa uutisointia.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Tutkijat

  Posted

  Kyseessä ovat alustavat tulokset suuremmasta tutkimuksesta, jonka tulokset tullaan julkaisemaan tieteellisissä vertaisarvioiduissa lehdissä. Tulemme linkittämään artikkelit tänne  sitä mukaa, kun ne julkaistaan.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest vieras

  Posted

  Entä sitten jos lääkäri muuttaa lääkitystä, jos joku lääke lopetetaan kesken kaiken tms. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  1 tunti sitten, vieras kirjoitti:

  Entä sitten jos lääkäri muuttaa lääkitystä, jos joku lääke lopetetaan kesken kaiken tms. 

  No sit lopetettava lääke otetaan pois pussista ennen kuin se potilaalle menee. Vielä kun sen muistaa päivittää apteekkiin niin seuraavaan toimitukseen ko. lääkettä ei tule. Meillä toimitus kerran viikossa. 

  Kyllä tuo meillä on nopeuttanut ja selkeyttänyt, varmaan virheetkin vähentynyt. Oman tuntuman mukaan päivittäisten lääkkeiden jaosta tarjottimelle selviytyy n. puoli tuntia nopeammin eikä tarvi jaella lääkkeitä dosettiin ja tarkastella niitä. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...