Jump to content
MAINOS

Etelä-Savon pelastuslaitoksella voidaan pahoin


Hoitajat.net
 Share

Etelä-Savon pelastuslaitoksella työhyvinvointi ja työssä jaksaminen ovat laskeneet merkittävästi viime keväästä lähtien, osoittaa operatiiviselle pelastushenkilöstölle suunnatun kyselyn tulos. Vastaajien mukaan myös pelastushenkilöstön työturvallisuus ja kansalaisten saamien pelastuspalvelujen taso on laskenut.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella siirryttiin viime keväänä kaksivuorojärjestelmään, jossa työvuoron pituus on 12 tuntia ja viikkotyöaika 40 tuntia. Aikaisemmin laitoksella oli yleisesti pelastuslaitoksissa käytössä oleva työaikajärjestelmä, jossa työvuoro kestää 24 tuntia ja viikkotyöaika on 42 tuntia.

Pelastusalan ammattilainen -lehden kyselyn mukaan merkittävä osa operatiivista pelastustyötä tekevistä kokee, että käyttöönotettu uusi työaikajärjestelmä on kuormittavampi ja stressaavampi eikä siinä jää riittävästi aikaa palautua. Miehistön tullessa töihin stressaantuneena ja väsyneenä, riski virheisiin kasvaa.

Useat vastaajat kertovat, että entistä kuormittavamman työaikajärjestelmän lisäksi työvuorojen miehistövahvuuksia on vähennetty, jonka johdosta he pelkäävät työturvallisuuden heikentyneen. Vahvuuksien heikentymisen vastaajat kokivat vaikuttavan suoraan kansalaisten saamien pelastuspalvelujen tasoon.

Kaikki vastanneet kokivat pelastuslaitoksen työilmapiirin huonontuneen työaikamuutoksen johdosta. Hälytystehtävät hoidetaan edelleen jämptisti, mutta muuten työmotivaatio oli saanut ison kolauksen. 87 prosenttia vastaajista ilmoitti harkinneensa työpaikan tai kokonaan alan vaihtamista.

– Ei ole enää työhyvinvointia. Jäljellä on vain työpahoinvointia. Motivaatio on jätkille tuntematon sana ja työnimu on muuttunut puhallukseksi poispäin, Savonlinnan Palomiesyhdistyksen SPAL ry:n luottamusmies Timo Suoninen kärjistää.

Pelastusalan ammattilainen -lehden tekemällä kyselyllä selvitettiin työaikamuutoksen vaikutuksia Etelä-Savon pelastuslaitoksella. Kysely lähetettiin Palomiesliiton jäsenyhdistysten jäsenille Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen alueella. Kyselyyn vastasi 45 henkilöä. Päätoimista operatiivista pelastushenkilöstöä Etelä-Savon pelastuslaitoksella on noin 80 henkilöä.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Tämähän johtuu pitkälti siitä, ettei nyt kerkeä niin paljo tekeen firistä = tulot tippuu. 

Työnmäärä ei luulis olevan minkäänlainen rasite, koska suurinosa fyysisesti hyvässä kunnossa.

Link to comment
Share on other sites

Guest läheltä nähtyä

Posted

Todennäköisesti edellinen kommentoija on päällystötehtävissä? Tekemässä näitä työnantajan yksipuolisia sortotoimenpiteitä? ;-) Mitäs Keski-Uudellamaalla Vänskä on kommentoinut? Entäs Oulu-Koillismaalla Helisten? Nämä taitaa olla ainoita jotka osaa olla myös työmiehen puolella... Muualla taitavat ajaa samaa kuin etelä savossa.. Suurin alaa oleva vastakkainasettelu taitaa olla palomiehet/vuorokausirytmi ja päällystö. Eniten aikaa vievä asia päällystössä lienee kuinka vuorokausirytmi saadaan ajettua alas.

Link to comment
Share on other sites

Hohhoijaa, ensin on ajettu hoitohenkilökunta ahtaalle.... nyt sitten palomiehet... ei hyvältä näytä... hoitovirheen hoitoalalla kasvussa, seurausta ahtaalle ajosta... kohta varmaan tulipalotkin saa roihuta tovin ennen kun siellä ketään paikalla. Lyhyt näköistä toimintaa päättäjiltä. Toivottavasti seuraava hoitovirhe sattuu jollekkin päättäjistä ja toivottavasti Seuraavaksi palaa jonkun päättäjän koti. Muuttuiskohan asenne ? Tsemppiä palomiehille työhön ja jaksamisia.

Link to comment
Share on other sites

Ei kannattaisi korjata toimivaa. Mikä ihmeen itseisarvo tuo nykyään on, että kaikkien pitäisi tehdä 8 tunnin päiviä? Kukaan vuorokausirytmiä vastustavista ei edes tee töitä siinä työaikamuodossa. Kautta maailman ensihoito ja pelastus tekevät enemmän tai vähemmän 24 h -vuoroja, mutta täällä on pakko koittaa keksiä pyörää uudelleen.

Link to comment
Share on other sites

Pahinta siis, kun suntiksia tulee vähemmän.

Raha on raha.

Moni muulla alalla oleva on sanonut, että kyllä kelpaisi olla väijyssä 24 h ja sen jälkeen kolme pvää vapaalla.

Link to comment
Share on other sites

Guest läheltä nähtyä

Posted

Manille: Mikseivät he tule alalle? Kaikilla taitaa olla mahdollisuus siihen, eihän siellä mitata kuin fyysistä ja psyykistä kuntoa erilaisin testein pääsykokeissa. Ja sit vain kerran vuodessa lekaa, lihaskuntoa ja polkupyörää. Ja se ei liene kuin itsestä kiinni?  Mutta niinkuin sanottua, suomalaisessa kulttuurissa suurinta osaa näyttelee kateus, viha ja taikausko! :-) Kysymys: Millä alalla löytyy tälläinen testausjärjestelmä? Ja vielä reilusti alle 2000 euron peruspalkalla? Varmaan ne palomiehetkin tekisi töitä vaikka vain arkisin jos palkkaus olisi edes jonkinlainen. Nythän "syrjäytynyt" tai pelkkää päivää tekevä saa sen 1500 euroa käteen. Loppuuko kiinnostus? Kyllä silloin yksi hyvä lisä palkkaan on vuorolisät. Sama koskee hoito alaa....

Link to comment
Share on other sites

2 tuntia sitten, Vieras: Mani kirjoitti:

Pahinta siis, kun suntiksia tulee vähemmän.

Raha on raha.

Moni muulla alalla oleva on sanonut, että kyllä kelpaisi olla väijyssä 24 h ja sen jälkeen kolme pvää vapaalla.

Mikseivät sitten tee niin? Sehän on ihan sovittavissa, jos työn luonne sen sallii ja avi-jumalan arpajaiskone on armollinen. Kyllähän monessa muussakin hommassa tehdään pitkiä vuoroja, jos työ ei ole aktiivista suorittamista kellon ympäri. Esimerkiksi kiinteistö- ym. päivystäjät, teollisuuden päivystäjät, taksikuskit, lääkärit, jne.

En tiedä mikä on suntis, mutta jos viittaat sunnuntailisiin niin niitähän saa tuommosessa työssä jokseenkin samanverran riippumatta työaikamuodosta. Toki tilipussi kasvaa mitä lyhyempiä pätkiä tehdään, koska jokainen vuoronvaihto on potentiaalinen riski ylityön muodostumiseen.

Kuten edellinen kommentoija kirjoitti, tätä keskustelua ohjaa lähinnä kateus. Vuorokausirytmi kohentaa työhyvinvointia, säästää verorahoja, on helppo hallinnollisesti ja ei ole kenenkään edun kanssa ristiriidassa. Mutta kun se kateus siitä että jollain ammattiryhmällä on asiat hyvin..

  • Tykkää 2
Link to comment
Share on other sites

Kateus... sitä se on. Ennen kun tuomitaan palomiehiä tai meitä hoitoalan henkilökuntaa niin kokeilkaa itse mitä on tehdä kolmivuorotyötä ykkösvapailla. Se on helvetin rankkaa. Tuon rankkuuden takia rupesin tekemään töitä rytmillä 7 yötä, 7 vapaata. Yksi vuoro 12 tuntia. Nyt koen saavani tarpeeksi aikaa palautumiseen. Tiedän työvuoroni pitkälle eteenpäin. Voin hyvin ja se näkyy työni laadussa.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...