Jump to content
MAINOS

Mepit huolissaan rokotusvastaisuuden seurauksista EU:ssa


Hoitajat.net
 Jaa

Kuvituskuva: Shutterstock

Euroopan parlamentin jäsenet totesivat torstaina, että heikentyvällä luottamuksella rokotteita kohtaan on jo terveysvaikutuksia. Tiedot jäsenvaltioiden nykyisestä rokotustilanteesta osoittavat, että rokotusten ottamisessa on merkittäviä puutteita ja että rokotuskattavuusasteet eivät takaa yleistä suojaa rokotettavia sairauksia vastaan.

Rokotukset ehkäisevät vuosittain arviolta 2,5 miljoonaa kuolemantapausta eri puolilla maailmaa ja vähentävät tautikohtaisesta hoidosta, myös mikrobilääkehoidosta, aiheutuvia kuluja. Vuosina 2008–2015 Euroopassa oli 215 000 rokotteilla ehkäistävissä olevaa tautitapausta influenssaa lukuun ottamatta.

Rokotuskattavuuden lasku Euroopassa on aiheuttanut esimerkiksi tuhkarokon leviämistä ja niihin liittyviä kuolemia useissa maissa Euroopassa. Mepit huomauttivat, että rokotteet testataan erittäin tarkkaan monivaiheisissa kokeissa ja niitä arvioidaan säännöllisesti uudelleen.

Lisäksi mepit kehottavat vahvistamaan rokotuskattavuuden oikeusperustaa EU:ssa ja vaativat komissiota toimimaan yhtenäisemmän ja paremmin yhteen sovitetun rokotusaikataulun puolesta EU:ssa.

Luottamuksen palauttaminen avoimuuden avulla

Luottamuksen palauttamiseksi rokotuksia kohtaan mepit vaativat lisää avoimuutta rokotteiden ja niiden vahvistusaineiden arviointiprosessien, tutkimusohjelmien sekä rokotteiden mahdollisten sivuvaikutusten suhteen.

Tutkijoiden olisi ilmoitettava mahdolliset eturistiriidat. Eturistiriidassa olevilta tutkijoilta pitäisi evätä oikeus toimia arviointilautakunnan jäseninä. Euroopan lääkeviraston (EMA) käsittelyjen luottamuksellisuudesta tulisi luopua ja tieteelliset ja kliiniset tiedot pitäisi julkistaa.

Mepit kehottivat lisäksi lisäämään kansalaisyhteiskunnan kanssa käytävää tosiseikkoihin ja tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa vuoropuhelua epäluotettavan, harhaanjohtavan ja epätieteellisen rokotuksia koskevan tiedon torjumiseksi.

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...