Jump to content
 • Ajankohtaista

  Vanhustenhuollon omavalvontasuunnitelmissa puutteita


  Hoitajat.net


  Shutterstock

  Valvira otti vanhusten kaltoinkohteluselvityksen (2016) perusteella valvontaansa 40 ympärivuorokautisen vanhustenhuollon toimintayksikköä. Valvira on käsitellyt yli puolet valvontatapauksista, eikä minkään toimintayksikön osalta ole ilmennyt tarvetta kaltoinkohteluun liittyviin jatkotoimenpiteisiin. Kaikissa yksiköissä on puututtu havaittuun kaltoinkohteluun. Valvira on kuitenkin velvoittanut lähes kaikkia valvontaan otettuja yksiköitä täydentämään omavalvontasuunnitelmiaan.

  Toimintayksiköitä on pyydetty tarkentamaan mm. työntekijän ilmoitusvelvollisuutta ja asukkaisiin kohdistuvia rajoitustoimenpiteitä koskevaa ohjeistustaan. Valvira on kiinnittänyt huomiota myös siihen, ettei henkilökuntaa aina ole osallistettu omavalvontasuunnitelman laatimiseen riittävällä tasolla.

  Työntekijän ilmoitusvelvollisuutta koskevissa ohjeissa havaittiin monenlaisia puutteita. Suurella osalla toimintayksiköistä ilmoitusvelvollisuuden toteuttamista koskeva ohjeistus oli liian yleisellä tasolla tai puuttui kokonaan. Työntekijän ilmoitusvelvollisuuden toteuttamista koskevat menettelyohjeet on sisällytettävä toimintayksikön omavalvontasuunnitelmaan. Ohjeiden on myös oltava riittävän yksityiskohtaiset.

  - Erityisen tärkeää on huomata, että työntekijän on voitava ilmoittaa epäkohdista seuraamuksia pelkäämättä, korostaa Valvira tiedotteessaan.

  Valvonnassa kävi ilmi, että asukkaiden keskinäistä väkivaltaa ei usein tunnisteta kaltoinkohteluksi. Kaltoinkohtelija voi kuitenkin olla paitsi yksikön työntekijä myös toinen asukas tai vanhuksen omainen. Toimintayksiköissä tarvitaan yhteinen näkemys siitä, mitä kaltoinkohtelulla tarkoitetaan. Lisäksi tarvitaan ohjeet kaltoinkohtelun riskin ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi.

  Lue lisää:

  Kaltoinkohtelu ympärivuorokautisissa vanhustenhuollon yksiköissä työntekijöiden havainnoimana -loppuraportti (pdf)


  OSALLISTU KESKUSTELUUN

  Keskustelu

  Recommended Comments

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut.  Vieras
  Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
  Lisää kommentti

  ×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

    Only 75 emoticons maximum are allowed.

  ×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Ajankohtaista


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.