Jump to content
MAINOS

Vain alle prosentti 75 vuotta täyttäneistä tarvitsee pitkäaikaista laitoshoitoa lääketieteellisillä perusteilla


Hoitajat.net
 Jaa

Kuvituskuva: Shutterstock

Laitoshoitoa ei pääsääntöisesti voida ennakoida yksittäisten diagnoosien perusteella, vaan laitoshoidon tarpeeseen vaikuttavat useammat asiat. Alle prosentti 75 vuotta täyttäneestä väestöstä tarvitsee pitkäaikaista laitoshoitoa lääketieteellisillä perusteilla. Näin todetaan työryhmäraportissa, jossa ehdotetaan yhdenmukaisia lääketieteellisiä perusteita iäkkäiden henkilöiden pitkäaikaiseen laitoshoitoon.

Vanhuspalvelulain mukaisesti laitoshoitoon voidaan sijoittaa ainoastaan lääketieteellisillä syillä ja niihin perustuvan yksilöllisen harkinnan mukaan. Ennen laitoshoitoon sijoittamista on aina selvitettävä muut vaihtoehdot sekä huolehdittava siitä, että potilaan lääketieteellinen tila on asianmukaisesti selvitetty ja potilas on saanut riittävän kuntoutuksen.

Ehdotuksen mukaan sairaudesta tai sairauksista johtuva laitoshoidon tarve voi olla peruste esimerkiksi silloin, kun henkilöllä on useita samanaikaisia sairauksia, jotka edellyttävät vaativia, usein toistuvia ja ennakoimattomia lääketieteellisiä hoitoja. Syynä voi olla myös vaikeasti järjestettävissä oleva tai erityisosaamista vaativa hoito ja/tai hoitovälineistö tai sairaan oman tai muiden ihmisten vakava terveyden tai turvallisuuden vaarantuminen. Laitoshoidon tulee pääasiassa olla määräaikaista.

Koko ikääntyneiden palvelujärjestelmää on muutettava, jotta laitoshoitoa voidaan onnistuneesti vähentää. Työryhmän mielestä palveluasumista on edelleen kehitettävä vastaamaan iäkkäiden tarpeita. Työryhmä piti erittäin tärkeänä vahvistaa kotona asumista ja palveluasumista tukevia tukipalveluja, kuten kuntoutusta, kotisairaalatoimintaa ja lääkäripalveluja. Omaisilla ja yhteisöillä on mahdollisuus vaikuttaa iäkkäiden elämänlaatuun.

Lisätietoa: Iäkkäiden pitkäaikaisen laitoshoidon perusteiden alatyöryhmän muistio. Iäkkäiden laitoshoidon perusteet

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Alle 75 vuotiaat ovat vielä nuorukaisia. Ei kai tuon ikäiset tarvitse laitoshoitoa kovinkaan usein. Tehdäänpä iäkkäistä juttuja, ei olla nuorisopuolella töissä. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...