Jump to content
 • Ajankohtaista

  Väsyttääkö vuorotyö? Syy voi olla geeneissä


  Hoitajat.net


  Perimä ei selitä kokonaan sitä, miksi toiset kokevat uupumusta vuorotyössä ja toiset eivät. Kuva: Dreamstime

  Osa hoitajista sopeutuu hyvin vuorotyöhön, mutta kaikille jatkuva vuorokausirytmin vaihtuminen ei sovi. Vuorotyö häiritsee usein vuorokausirytmiä, mikä aiheuttaa joillakin ihmisillä univaikeuksia ja päiväaikaista väsymystä. Suomalaistutkijat havaitsivat, että melatoniinireseptorigeenin toiminta vaikuttaa vuorotyön sietoon, kertoo THL.

  Sleep-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa heikkoon vuorotyön sietoon vaikuttavia perimän tekijöitä. Koko perimän kattavassa tutkimuksessa havaittiin, että melatoniireseptori-geenin yhteydessä esiintyvä perimän variaatio vaikuttaa vuorotyöntekijöiden kokemaan uupumukseen.

  Tutkimukseen osallistui vuorotyöntekijöitä eri ammattiryhmistä

  Työntekijöiden työuupumuskyselyssä raportoimia eroja verrattiin geneettisiin eroihin koko perimän alueella. Yhteys melatoniinireseptorigeeniin havaittiin 176 vuorotyöläisen ryhmässä kansallisessa Terveys 2000 -tutkimusaineistossa. Yhteys havaittiin myös Terveys 2011 -aineistossa sekä hoito- ja lentotyötä tekeviä vuorotyöläisiä käsittelevässä 577 työntekijän aineistossa. 

  - Nyt löydetty geneettinen riskivariantti selittää vain pienen osan yksilöiden välisestä vaihtelusta, eikä sillä voi ennustaa henkilön vuorotyön sietoa, tutkimusta johtanut professori Tiina Paunio toteaa.

  Tutkimus toteutettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella yhteistyössä Helsingin yliopiston, Työterveyslaitoksen ja Finnairin työterveyshuollon kanssa.


  OSALLISTU KESKUSTELUUN

  Keskustelu

  Recommended Comments

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut.  Vieras
  Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
  Lisää kommentti

  ×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

    Only 75 emoticons maximum are allowed.

  ×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Ajankohtaista


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.