Jump to content
MAINOS

Turhat puhelut hätäkeskuksiin vähenemässä


Hoitajat.net
 Jaa

Hätäkeskuslaitoksen tilastot osoittavat, että hätäkeskuksiin kuulumattomat puhelut ovat vähentyneet selkeästi viimeisten vuosien aikana. Tämän vuoden ensimmäiset kuusi kuukautta osoittavat, että kuulumattomien puheluiden määrä laski lähes 15 prosenttia vuoden 2014 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kuulumattomien puheluiden laskevaan trendiin on vaikuttanut pääosaltaan viraston ja muiden yhteistyötahojen aktiivinen viestintä sekä median runsas kirjoittelu hätänumeron 112 oikeasta käytöstä.

Hätäkeskustoiminnan siirryttyä kokonaisuudessaan valtiolle pystyttiin tilastollisesti paremmin seuraamaan toimintaa kokonaisuutena. Vuodesta 2006 lähtien on seurattu hätäkeskuksiin tulevia ns. kuulumattomia puheluita. Näillä puheluilla tarkoitetaan erilaisia virheellisiä ja tahattomasti hätänumeroon soitettuja puheluita sekä asiattomia ja ilkivaltaisia soittoja.

Jo toiminnan alkuvaiheessa havaittiin, että hätäkeskukset vastaanottavat vuosittain yhteensä yli miljoona sellaista puhelua, jotka eivät kuuluisi lainkaan hätäkeskusten hoidettavaksi.

- Kuulumattomien puheluiden suuri määrä on ollut esillä laajasti melko pitkään, sillä sen vaikutukset toimintaamme ovat merkittävät sekä avun saannin nopeuden että resursoinnin suhteen, toteaa Hätäkeskuslaitoksen johtaja Martti Kunnasvuori.

- Tästä syystä olemmekin tehneet pitkäjänteisesti ja aktiivisesti viestintää jo usean vuoden ajan hätänumeron oikeasta käytöstä yhteistyössä muiden viranomaisten sekä median kanssa. Tärkeää on ollut kertoa, millaisia vaikutuksia näillä kuulumattomilla puheluilla on hätäkeskusten toimintaan ja miten se näkyy suoraan hädässä olevien avun saantiin. Myös oikeudelliset toimet liittyen hätänumeron oikeaan käyttöön ovat osaltaan vaikuttaneet kehityksen myönteiseen suuntaan, Kunnasvuori pohtii.

Hätäkeskuslaitoksen tämän vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden tilastojen mukaan hätäilmoitusten määrä on laskenut noin viisi prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden. Vähennyksen selittää pääosin hätäkeskuksiin kuulumattomat puhelut, joiden määrä laski 57 000 eli noin 15 prosenttia.

- Kuulumattomat puhelut ovat analyysimme mukaan selkeästi vähentyneet vuodesta 2011 lähtien. Tuolloin kuulumattomien puheluiden osuus kaikista puheluista oli 33 prosenttia, kun tänä vuonna puolen vuoden tilastot osoittavat 25 prosenttia. Olemme erityisen tyytyväisiä tästä laskevasta trendistä ja voimme todeta, että ahkera tiedotustoiminta näkyy nyt melko selkeänä tilastoissamme. Viestinnän keinovalikoimamme on ollut laajaa monella eri tasolla. Olemme hyödyntäneet mm. vuosittaista hätänumeropäivän kampanjaa, messuja, sosiaalista mediaa, erilaisia seminaareja ja tilaisuuksia, säännöllisiä juhlapyhiin ja erityistilanteisiin liittyviä tiedotteita sekä 112-televisiosarjaa hätänumeron oikean käytön edistämistyöhön, Kunnasvuori luettelee tehtyjä toimenpiteitä.

- Olemme kiitollisia myös medialle siitä, että hätänumeron oikeasta käytöstä on kirjoitettu runsaasti viime vuosina. Seurantamme mukaan viime vuonna noin 400 artikkelia käsitteli tavalla tai toisella hätänumeroon soittamista. Tieto on tavoittanut melkoisen paljon ihmisiä, ja sillä on ollut vaikutusta ihmisten toimintaan ja käyttäytymiseen. Suuri osa kuulumattomista puheluista on analyysimme perusteella taskusoittoja ja myös näppäilyvirheitä, joihin monet ovat kiinnittäneet nyt käytännön tasolla huomiota, Kunnasvuori kiittelee.

Hätäkeskuslaitos uskoo ilkivaltaisten soittojen määrän edelleen vähentyvän, kun lakimuutoksen mahdollistama SIM-kortittomien puheluiden kierrättäminen lyhyen tiedotenauhan kautta saatiin toteutettua.

- Tavoitteenamme on saada näiden hätäkeskuksiin kuulumattomien puheluiden määrä vähenemään entisestään ja pyrkiä säilyttämään tämä vuosittain laskeva trendi. Tämä vaatii meiltä ja kaikilta yhteistyöviranomaisilta edelleen aktiivisia viestintätoimenpiteitä ja asian esillä pitämistä, Kunnasvuori muistuttaa.

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Puhelut ehkä vähentyneet mutta hätäkeskuksen seula on väljä. Kaikille 112 soittajille lähetetään ambulanssi. Oli sitten tarvetta tai ei. Pitäisikö myös häken koulutusta ja ohjeistusta tarkistaa. ?!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Puhelut ehkä vähentyneet mutta hätäkeskuksen seula on väljä. Kaikille 112 soittajille lähetetään ambulanssi. Oli sitten tarvetta tai ei. Pitäisikö myös häken koulutusta ja ohjeistusta tarkistaa. ?!

Öö... ei. Ei lähetetä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hälyttämiskynnys on käsittääkseni ihan tilastojen valossa alentumaan päin. Tämä väkisinkin laskee ei hälyttämiseen johtaneiden puhelujen osuutta, ilman että itse puheluissa tarvitsee tapahtua mitään muutosta.

Muokattu - jupet
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...