Jump to content
MAINOS

Terhokodille merkittävä tunnustus


Hoitajat.net
 Jaa

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela luovutti Ihmisen parhaaksi -kunniakirjan Terhokodin Sisko Liisa Anttoselle ja Miia Saloselle. Kuva: Messukeskus

Vuoden 2018 Ihmisen parhaaksi -palkinto luovutettiin tänään Terhokodille Sairaanhoitajapäivillä Messukeskuksessa Helsingissä. Terhokoti on kehittänyt merkittävällä tavalla saattohoitoa 30-vuotisen olemassaolonsa aikana sekä osallistunut aktiivisesti saattohoidosta käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun. 5000 euron arvoisen Ihmisen parhaaksi -palkinnon lahjoittavat Suomen Messusäätiö ja Suomen sairaanhoitajaliiton koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy.

Saattohoidon tärkein tehtävä on varmistaa kuolevalle potilaalle mahdollisimman arvokas, oireeton ja aktiivinen loppuelämä. Terhokodissa hoitoa suunnitellaan yhdessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa. Maallikon korvaan mahdollisesti pelottavaltakin kuulostavaan saattohoitoon kuuluu kivunlievitystä, mutta myös esimerkiksi keskustelua ja yhdessä olemista potilaan viimeisillä hetkillä.

– Saattohoitovaiheessa parantavaa hoitoa ei enää ole. Täällä voimme vaikuttaa potilaan loppuelämään ja tehdä siitä mahdollisimman hyvän ja arvokkaan. Saattohoito, kuten muukin hoitotyö, on kokonaisuus, jossa yhdistyvät fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen puoli, toteaa Terhokodin johtaja Mirja Sisko Anttonen.

Saattohoitopotilaan tarpeet ovat yksilöllisiä. Terhokodissa moniammatillinen tiimi käy potilaan kanssa näitä tarpeita ja toiveita läpi, ja potilaan toivomuksesta keskusteluun voivat osallistua myös omaiset ja läheiset. Lisäksitärkeä osa saattohoitoa on läheisen tukeminen.   

– Kuoleman hetki on aina yksilöllinen. Kaikista tärkeintä on potilaan hellä ja hyvä hoito lempeällä hoito-otteella, Anttonen sanoo.

Terho-säätiön ylläpitämä Terhokoti täyttää 30 vuotta tämän vuoden syyskuussa. Terhokodissa työskentelee 38 henkilöä ja hoitoa annetaan potilaan kotona, päiväsairaalassa ja osastolla. Terhokoti on ollut mukana nykyisten saattohoitosuositusten laatimisessa sekä saattohoitokoulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa Suomessa. Anttonen näkee saattohoidon valtakunnallisen kehittämisen tärkeänä jatkossakin.

– Lääke- ja hoitotieteiden tutkimuksellinen kiinnostus palliatiivista ja saattohoitoa kohtaan on lisääntynyt viime vuosina Suomessa alan kehittymisen myötä. Yksi tärkeä osaamisalue on esimerkiksi kivunhoidon kehittäminen, jonka tulisi olla kunnossa jokaisen kipua kokevan potilaan kohdalla, Anttonen pohtii. 

Saattohoitoa kuolevan potilaan ja läheisten parhaaksi

Ihmisen parhaaksi -raadin mukaan Terhokoti kantaa valtakunnallisesti huomattavaa vastuuta saattohoidon kehittämisestä ja laadusta sekä osallistuu aktiivisesti saattohoidosta käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Terhokodin koko henkilökunta on ollut mukana kehittämässä kokonaisvaltaista ja potilaslähtöistä, moniammatillista saattohoitotyötä. Saattohoito on kehittynyt Suomessa merkittävästi Terhokodin olemassaolon aikana.

Terhokodissa potilas huomioidaan kokonaisuutena elämän loppuun saakka. Hoidossa otetaan vahvasti huomioon myös potilaan omaiset ja läheiset, mikä tutkitusti ehkäisee psyykkistä ja fyysistä oireilua läheisen kuoleman jälkeen. Toiminnan tavoitteena on vastata kokonaisvaltaisesti kuolevan potilaan ja hänen läheistensä hoidon ja hyvinvoinnin tarpeisiin. Työssä tuodaan sinnikkäästi esiin myös eettistä vastuuta kuolemaa lähellä olevien hoitotyön kehittämisessä.

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...