Jump to content
MAINOS

Suositus: Hoitohenkilöstön osaaminen saattohoidossa varmistettava


Hoitajat.net
 Jaa

Riittävällä ja laadukkaalla täydennyskoulutuksella varmistetaan palliatiivista hoitoa antavien ammattihenkilöiden yleinen osaamistaso. Kuvituskuva: Shutterstock

Palliatiivisen hoitotyön ja lääketieteen opetusta on tarpeen kehittää ja lisätä tutkintoon johtavissa koulutuksissa, todetaan Sosiaali- ja terveysministeriön palliatiivisen hoidon ja saattohoidon suosituksessa. Nykyisin oireita lievittävä hoito ja saattohoito eivät sisälly riittävästi terveyden- ja sosiaalihuollon ammattihenkilöiden perusopetuksen ja jatkokoulutuksen opetussuunnitelmiin.

Uusissa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon suosituksissa annetaan osaamis- ja laatukriteerit sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän eri tasoille. Oireita lievittävän hoidon osaamista tarvitaan hoivayksiköistä erikoissairaanhoitoon, ja se kuuluu osaksi kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden perustaitoja.

Suosituksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden oireita lievittävän hoidon ja saattohoidon osaamista lisätään sen varmistamiseksi, että saatavilla oleva hoito on asianmukaisesti toteutettua ja laadukasta. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi uudet suositukset palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestämiseen joulukuussa.

Lue suositus: Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestäminen

  • Palliatiivisella eli oireita lievittävällä hoidolla tarkoitetaan parantumattomasti sairaan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa.
  • Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa, joka ajoittuu viimeisille elinviikoille tai päiville. Silloin potilaan toimintakyky on yleensä merkittävästi heikentynyt.
  • WHO:n arvion perusteella elämän loppuvaiheessa palliatiivista hoitoa tarvitsee Suomessa vuosittain ainakin 30 000 henkilöä. Arviolta joka toinen heistä tarvitsee erityistason konsultaatiotukea tai hoitoa.
 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Uusimaa lehdessä on artikkeli jonka otsikko on:  Haluatko auttaa, saattohoitoon etsitään vapaaehtoisia.

Se siitä suosituksesta...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vepaaehtoistyöntekijäthän eivät siis korvaa hoitajia saattohoidossa, ovat potilaan ja perheen tukena ja seurana, eivät osallistu hoitotoimenpiteisiin eivätkä vastaa potilaan hoidosta

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...