Jump to content
MAINOS

Sairaanhoitajat vaativat tunnustusta työstään


Hoitajat.net
 Jaa

Kuvituskuva: Shutterstock

Uutisoinnissa usein syytetään Suomen kilpailukyvyn heikkenemisestä hoitajien 2007 palkakorotuksia. Sairaanhoitajaliitto vaatii tiedotteessaan, että syyllistämisen sijaan on nostettava keskusteluun sairaanhoitajien työ, jota he tekevät väestön terveyden edistämisessä ja ylläpitämisessä, sairauksien hoidossa ja ehkäisemisessä sekä kärsimyksen lievittämisessä.

Sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja Terhi Reunama toivoo, että päättäjät tunnistavat ja tunnustavat sairaanhoitajien laaja-alaisen osaamisen ja toiminnan vaikuttavuuden.

– Työn vaativuuden mukaisella palkkauksella ja työoloista huolehtimalla osoitetaan sitä mitä pidetään arvokkaana, onko sairaanhoitajan tekemä työ sitä? Nähdäänkö sairaanhoitajat yhteiskunnassamme sijoituksena vaiko kulueränä?

Sairaanhoitajista kohta pulaa - palkkaukseen tyytymättömiä etenkin nuoret

Sairaanhoitajaliiton mukaan yksi terveydenhuoltojärjestelmien haasteista maailmanlaajuisesti ja myös Suomessa on uhkaava työvoimapula koulutetuista, ammattitaitoisista sairaanhoitajista.  Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että sosiaali- ja terveydenhuollossa on vuoteen 2025 mennessä noin 20 000-60 000 työntekijän vaje.

Ruotsissa on ollut jo useamman vuoden ajan terveydenhuollon toimintaa lamauttava pula sairaanhoitajista. Ongelman taustalla on Sairaanhoitajaliiton mukaan palkkataso, työympäristö sekä työehdot. Suomalaisista sairaanhoitajista jopa 10 % haluaa vaihtaa ammattia pois hoitoalalta. Varsinkin nuorten vastavalmistuneiden sairaanhoitajien kohdalla tilanne on vakava. He ovat hälyttävässä määrin tyytymättömiä erityisesti palkkaukseen.

Julkisessa keskustelussa on tuotu esille myös aikomus alentaa hoitotyöntekijöiden pätevyyksiä.

– Sairaanhoitajien korkeatasoisesta osaamisesta tinkiminen säästöjen nimissä onkin hyvin lyhytnäköistä ja tavoiteltujen säästöjen sijaan aiheuttaa välittömiä ja välillisiä lisäkustannuksia pitkällä aikavälillä. Tutkimusnäyttö osoittaa kiistattomasti, että riittävä sairaanhoitajamitoitus ja -koulutustaso säästää niin rahaa kuin ihmishenkiä, toteaa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...