Jump to content
MAINOS

Potilaan valinnanvapaus on vielä heikoissa kantimissa


Hoitajat.net
 Jaa

Suomalaisten oikeus valita julkisen terveydenhuollon hoitopaikkansa laajentui vuoden 2014 alusta koko maata koskevaksi. Toistaiseksi noin 2,5 prosenttia kansalaisista on käyttänyt mahdollisuuttaan vaihtaa hoitopaikkaa.

- Valinnanvapaus on Suomessa edennyt muihin maihin verrattuna varovaisesti. Meidän on hankalaa hyödyntää muiden maiden malleja, sillä Suomen palvelujärjestelmä on koko ajan menossa ainutlaatuisempaan suuntaan. Esimerkiksi palvelujen integraatio lisääntyy ja henkilöstön työnjakomuutokset ovat pidemmällä kuin muualla. Kun palvelut ovat kehittymässä, tulisi myös muistaa, että valinnanvapaus ei saa estää palvelujen kehittämistä tai innovaatioita, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Timo Sinervo.

Valinnanvapauden toteuttamisessa tulee ottaa huomioon useat kriittiset tekijät.

- Valinnanvapaudella tavoiteltujen hyötyjen saavuttaminen ei ole itsestään selvää. Hyötyjen saavuttaminen vaatii suunnitelmallista otetta, joka perustuu yhteiseen ymmärrykseen valinnanvapauden tavoitteista ja siten koko sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen ja rahoitukseen uudistamisesta, sanoo THL:n johtava asiantuntija Maijaliisa Junnila.

Aidon valinnanvapauden laajentamiseksi tarvitaan

  • valtakunnallisesti yhtenäiset pelisäännöt siitä, miten valinnanvapautta edistetään nykyisestä
  • yhtenäiset menettelyt palvelujen tuottajien hyväksymiseksi
  • yhtenäiset korvausperiaatteet, miten raha seuraa asiakasta
  • kansallinen palvelujen tuottajien, laadun ja saatavuuden seurantajärjestelmä
  • järjestäjän ratkaisuvallan määrittely
  • kaikkien tuottajien kilpailuneutraalia kohtelua. 

Junnila myös muistuttaa, että valinnanvapaudessa on aivan liikaa korostettu asiakkaan pääsyä lääkäriin, kun valinnanvapauden tulisi koskea asiakkaan mahdollisuutta saada kaikkia sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palveluja.

Asiakas tarvitsee ymmärrettävää vertailutietoa, henkilöstö ohjeita

Asiakkaan ja ammattilaisen välinen keskustelu asiakkaan tarpeista on avain valinnanvapauden toteutumisessa. Henkilöstö tarvitsee lisää ohjeita, koulutusta ja toimintamalleja asiakkaan auttamiseksi.

- Asiakkaan on nyt vielä vaikea tehdä kunnollisia valintoja, koska luotettava vertailutieto julkisten ja yksityisen sote-palvelujen tuottajien laadusta, asiakkaiden kohtelusta ja palvelujen sujuvuudesta puuttuu, Junnila jatkaa.

Hallitus linjasi 7.11.2015, että osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, jonka perusteella asiakas voi itse valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottamien palvelujen välillä. Valinnanvapauden tarkoituksena on vahvistaa perustason palveluja ja turvata nykyistä nopeampi hoitoon pääsy. 

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...