Jump to content
MAINOS

Potilaan oikeuksien rajaaminen päivystyksessä


Hoitajat.net
 Jaa

Terveydenhuollossa ja koko yhteiskunnassa väkivalta- ja uhkatilanteet ovat yleistyneet, ja monet hoitajat kohtaavat uhkaavasti ja aggressiivisesti käyttäytyviä potilaita. Hämeen ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutuksen opinnäytetyössä Saara Alfthan ja Ilkka Järventausta ovat tutkineet, missä tapauksissa ja millä tavalla agressiivisesti käyttäytyvän potilaan perustuslaillisia oikeuksia, yksityisyyttä ja vapautta, voidaan rajoittaa.

Hoitajilla ei ole lakiin perustuvia oikeuksia rajoittaa potilaan oikeuksia. Oikeutta potilaan oikeuksien rajoittamiseen perustellaan rikoslain hätävarjelulla ja pakkotilalla. Alfthanin ja Järventaustan tutkimuksen tavoitteeksi tuli selvittää, minkälaisissa tilanteissa potilaan oikeuksia voidaan rajoittaa, jotta hänen ja muiden potilaiden hoito turvattaisiin. Tärkeäksi kysymykseksi muodostui myös hoitohenkilöstön turvallisuus.

Suurin ongelma agressiivisen potilaan hoidon turvaamisessa on puuttuva lainsäädäntö. Käytäntöihin joudutaan hakemaan tietoa monista eri kohteista ja soveltamaan näitä eri tilanteisiin. Hoitajat kokevat olevansa lain edessä turvattomia rajoittaessaan potilaiden oikeuksia. Monissa tapauksissa myös hoitajien turvallisuus on uhattuna. Tämän vuoksi ajan tasalla olevat ohjeet on hyvä olla olemassa. Opinnäytetyö sisältää ohjeistuksen potilaan eristämiseen ja liikkumisen rajoittamiseen.

Vastuukysymykset oikeuksia rajoittaessa ovat oleellinen osa turvallisuutta. Kuka päättää, kuinka oikeuksia rajoittetaan, kuinka pitkäksi aikaa ja koska potilaan tilannetta tarkastellaan uudestaan tai mitkä kaikki asiat tulee kirjata potilasasiakirjoihin.

Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että hoitajien perehdytys on tärkeää, jotta voidaan taata hoitohenkilöstön oikeusturva ja ennen kaikkea potilaiden turvallinen hoito. Tiedon ja taidon ylläpitäminen ja päivittäminen takaa hoidon ja turvallisuuden onnistumisen.

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...