Jump to content
MAINOS

Järjestöt: Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta säilytettävä sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa


Hoitajat.net
 Jaa

Tehy ja lääkärijärjestöt vastustavat hallituksen kaavailuja siirtää sosiaali- ja terveysalan valvonta pois sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalta valtiovarainministeriön alaiseen ”kaikkien alojen” valtakunnalliseen valvontavirastoon. Tehy edellyttää, että sote-ohjaus ja valvonta pysyy jatkossakin substanssiministeriön alaisuudessa.

Lisäksi nykyisten aluehallinto-viranomaisten sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaan liittyvät tehtävät tulee keskittää STM:n alaiselle sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaviranomaiselle Valviralle. Samalla kannalla ovat myös lääkärijärjestöt. 

- Sote-uudistus on tuomassa kokonaan uudet hallinto- ja palvelurakenteet, uusia organisaatioita ja valinnanvapauden myötä varmasti liudan uusia palveluntuottajia. Uudistuksen onnistumisen ehdoton edellytys on, että valvonnassa on laaja-alainen sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntemus, jota kyetään jatkuvasti myös kehittämään, sanoo Tehyn johtaja Kirsi Sillanpää.

Potilas- ja asiakasturvallisuus sekä ammattihenkilöiden oikeusturva ja luottamus edellyttävät myös valvonnalta vahvaa sote-alan osaamista. Suunnitelmat ihmetyttävät Tehyä myös siksi, että esimerkiksi Valviran ulkoisessa arvioinnissa viime vuodelta pidetään valtakunnallista sektorikohtaista keskusviraston mallia toimivana.

Nyt kaavailtu malli valvonta-asioiden keskittämisestä valtiovarainministeriön alaisuuteen on lääkärijärjestöjen mukaan kansainvälisesti myös täysin poikkeuksellinen.

– Laajoista monisektorisista virastoista on kansainvälisesti pääsääntöisesti kielteisiä kokemuksia ja valvonta-asiat onkin koottu substanssiministeriön suoraan ohjaukseen, toteaa Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti.

Lisää aiheesta: Lääkärijärjestöt vastustavat sosiaali- ja terveydenhuollon ohjauksen ja valvonnan siirtämistä yleiseen keskusvirastoon

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...