Jump to content
MAINOS

Hoitajat oireilevat - ammattiliitto vaatii sisäilmaryhmiä työpaikoille


Hoitajat.net
 Jaa

Kuvituskuva: Dreamstime

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy vaatii sisäilmaryhmiä työpaikoille. Sisäilmaryhmän tehtävänä olisi puuttua työntekijöiden oireiluun ja etsiä pitkäjänteisiä ratkaisuja sisäilmaongelmien selvittämiseksi. Kiinteistön omistajien ja työnantajan taholta esiintyy yhä edelleen ongelman vähättelyä, joskus jopa työterveyshuollon ja työsuojeluviranomaisen taholta.

- Tällä hetkellä sisäilmaongelmia yritetään ratkaista niin, että työpaikoilla siirellään oireilevia työntekijöitä työpisteestä toiseen tai etsitään muita ratkaisuja. Nyt näihin ongelmiin ollaan heräämässä ja uskon, että jatkossa ymmärretään miten paljon voidaan vähentää sairauslomia, jopa työkyvyttömyyttä mikäli asioihin puututaan rivakasti, Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä sanoo.

Sisäilmaryhmän jäseninä työsuojeluvaltuutetut pystyvät tekemään esityksiä sisäilmaongelmien hallintaan, mikäli työsuojeluorganisaation käytössä on sisäilmatutkimuksiin liittyvä tieto kuten suunnitelmat, selvitykset ja raportit. Nyt pääasiallinen terveystiedon keruu on työterveyshuollon tekemä haastattelu, jolloin henkilöstön terveystilanteestakaan ei saada kirjallista yhteenvetoa.

- Etenkin korjaussuunnittelusta ja mittaustuloksista ei saada tarpeeksi tietoja. Jos tällaiset tiedot olisivat sisäilmaryhmien käytössä, pystyttäisiin laajemmin tarttumaan ongelmien ehkäisyyn, Ojanperä sanoo.

Tehy julkisti lokakuussa Turun yliopiston tekemän laajan tutkimuksen sosiaali- ja terveysalan toimipisteiden sisäilmasta. 

- Ongelmat ovat yleisiä, sillä tutkimuksen mukaan jopa 80 %  kyselyyn vastanneista työsuojeluvaltuutetuista ilmoitti sisäilmaongelmista ja joka neljännellä työpaikalla on ollut epäilyjä niihin liittyvistä sairauksista. Silti valtaosalla työpaikoista ei ole säännöllisesti kokoontuvaa sisäilmaryhmää eikä työterveyshuolto tee työpaikkakäyntejä tai pidä työpaikkaneuvotteluja, sanoo Ojanperä.

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Tämä tutkimustulos hipoo vain jäävuoren huippua.Se mitä hoitajat joutuvat kokemaan näiden asioiden vuoksi on huimaa.Työntekijöitä pidetään tyhminä pelinappuloina ja kohtelu on vähättelevää ja ala-arvoista.Ihmiset ovat sairaina töissä ja huolissaan terveydestään ja toimeentulostaan.Ei ihme,että sairaslomia on paljon.Ei ole kenkiä suutarinlapsilla.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sisäilmaongelmien hoitaminen on todella ala-arvoisella tasolla! Sairastunut jätetään yksin ja  pahimmassa tapauksessa työntekijä sairastuu sisäilmaongelmaisessa työympäristössä vakavasti, menettää jopa kokonaan tai ainakin osittain työkykynsä, joutuu muuttamaan  ehkä useastikin työpaikkaa ja perehtymään aina uusiin työyhteisöihin, niiden käytänteisiin ja työtehtäviin, olemaan sairaslomilla ja kärsii huomattavista ansionmenetyksistä, lisäksi tietenkin kaikki tämä on henkisesti kuormittavaa ja ylipäänsä epäinhimillistä ja vastoin hoitotyön etiikkaa! On uskomatonta, että hoitoalan työntekijä, joka antaa usein tunnollisesti kaikkensa työn ja potilaan hyvinvoinnin eteen, ei itse sairastuessaan saakaan tarvitsemaansa, oikea-aikaista ja oikeanlaista apua ja tukea! Lopulta tällainen voi johtaa työkyvyttömyyteen ja ennenaikaiseen (ja turhaan)eläköitymiseen ja jopa syrjäytymiseen voimien loppuessa. Ja jos tahtotila ja asenne sekä toimintatavat olisivat oikeanlaiset kaikki edellä mainittu olisi vältettävissä ja toisi myös huomattavia säästöjä yhteiskunnalle saati säästäisi sairastunutta niin fyysisesti, psyykkisesti kuin taloudellisestikin. Tämänhetkiset järjestelmät sisäilmaongelmaisen auttamiseksi on lähinnä "lumetoimintaa", ts. asiat saadaan näyttämään siltä, kuin jotain sairastuneen auttamiseksi tehtäisiin, mutta toimintatavat ovat vääriä, eivätkä käsittääkseni useinkaan johda inhimillisesti katsottuna toivotutunlaisiin lopputuloksiin! Asia olisi saatava viedyksi mahdollisimman korkean tason päätäntäelimiin, kyseessä on kuitenkin myös valtavat rahasummat, jotka hukataan vääränlaisella toiminnalla! Asioiden korjaamisessa olisi kuultava sairastuneita ja heidän kokemuksiaan, otettava niistä opiksi, korjata väärät käytänteet ja muokata sairastuneille OIKEASTI sopiva työnkuva, sillä moni pystyy työskentelemään, kunhan työtehtävät ja toimitilat ovat oikeanlaiset. Nyt yhteiskunnan välinpitämättömyys maksatetaan yksilöllä erittäin epäinhimillisellä ja epäoikeudenmukaisella tavalla. Voitaneen kuvata näitä sairastuneiden läpikäymiä prosesseja jopa oikeusmurhaksi!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...