Jump to content
MAINOS

Epävarmuus rassaa hoitoalan työntekijöitä


Hoitajat.net
 Jaa

Epävarmuuden tunne koettelee sote-alan työntekijöitä. He eivät koe pääsevänsä vaikuttamaan omaa työtään koskeviin muutoksiin riittävästi. Myös pelko työmäärän kasvusta on nousussa. Lähes 40 prosenttia sairaala- ja terveydenhuollon henkilöstöstä pelkää työmääränsä kasvavan yli sietokyvyn. Vuonna 2015 vastaava osuus oli 28 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksesta, johon osallistui yli 9000 työntekijää syksyllä 2017.

– Kuntasektoriin kohdistuu paljon muutospaineita. Tutkimuksestamme selvisi, että yhä useampi työntekijä kokee työssä tapahtuvien muutosten tulevan yllättäen ilman, että heillä on mahdollisuutta vaikuttaa niihin, kertoo tutkimusprofessori Mika Kivimäki Työterveyslaitoksesta.

Vuonna 2017 näin koki 45 prosenttia työntekijöistä. Kasvua vuoteen 2015 verrattuna oli 6 prosenttiyksikköä. 

– On selvää, että Sote-muutos ja siihen liittyvä työnantajan vaihtuminen voivat lisätä epävarmuuden tunnetta. Vastauksiin saattoi kuitenkin vaikuttaa myös sote-uudistuksesta riippumattomat muutokset työssä, sanoo Kivimäki.

Myös työntekijöiden uniongelmat lisääntyivät. Alle 50-vuotiaista joka neljäs raportoi uniongelmia, kun vuonna 2012 näin teki joka viides. Yli 50-vuotiailla muutokset olivat pienempiä – uniongelmia oli nyt 30 prosentilla ja viisi vuotta sitten 27 prosentilla.

– Työhön liittyvät kuormitustekijät tutkitusti lisäävät univaikeuksia, joskaan näistä kyselytuloksista ei voida vetää johtopäätöksiä suorasta syy-seuraussuhteesta, toteaa erikoistutkija Paula SaloTyöterveyslaitoksesta.

Kyselyssä ilmeni myös myönteisiä muutoksia. Esimerkiksi arviot johtamisen oikeudenmukaisuudesta paranivat 7 – 8 prosenttia kaikissa ikäryhmissä.

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Hoitajia pidetään itsestään selvyytenä. Työmäärä on lisääntynyt ja työstä on tullut haastavampaa kun käytösongelmaisten ihmisten määrä on lisääntynyt. Moni työpaikka teetättää töitä vajaalla henkilöstöllä ja kikkailee työvuoroilla. Hoitajilta ei kysytä mitään eikä heitä kuunnella. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Joo meillä ainakin lisää hoitajien kuormitusta se että on avustaja (ei hoitaja) työparina, ja ne avustajat alkaa sit sanomaan ettei hoitajat tee kaikkia hommia. Hoitajalla kuitenkin se isoin vastuu siinä. Töitä teetetään vajaalla henkilömääräällä, tunteja kikkaillaan. Työ koko ajan haastavampaa. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Minä vaan; Kirjotus pitää paikansa. Koskaan et  nykyisin tiedä kenen kanssa joudut työskentelemään., onko siistijä , kielitaidoton, koulumaton aina on epävarma olo.  Heille et voi sanoa mitään; tiuskimista, huutamista ym. saat vastaan.  Kääntävät asian, teissä on vika ja ette osaa mitään. Omistavat koko firman se asenne tulee ja olet p......a kun tiedät paremmin kun minä.  Osaavat tämän täydellisesti ja toinen menee halpaan. Arvostus on tätä luokkaa koulutettuja kohtaan, tällä vuosi sadalla.  Viedään loppu oma työnarvostus - ja ihmisarvo pois.

Jotkut vielä kehtaavat  valikoida itselle työparin  tai sopivat tehdään yhdessä.....samoin asiakkaat... Meneekö viesti perille, uskaltaako avata edes suuta auki työvuoron aikana tai vahdinko toista samalla? Lisäksi toinen voi vain häipyä pois paikalta, sanomatta mitään.  

Yksin työskentely on ihan  hermolepoa kuin huonon parin kanssa parityöskentely.  Toinen voi pärjätä paremmin kuin te, mutta ET SAA pärjätä, Se on itseltä pois vaan koulumaton on yhtä hyvä kun koulutettu, ammattilainen.   Sen , huomaa jo johtajien /lähiesimiesten puheesta.

 Vastuu tulee sitten esiin, kun päivänlehdet alkavat kirjoittamaan. Silloin vastuu on aina koulutetulla henkilöllä ja johtajat siirtävät vastuu muualle.  Sairasta kilpailua toisiamme ja ihmisyyttä kohtaan.  Vielä mieshoitaja parka, jos joudut näiden työntekijöiden väliin. Hirveätä katsella, sivusta. Parisuhteet huh, huh kiertäkää nämä työpaikat kaukaa oman itsenne takia.  Hoitavat kotiongelmat työpaikalla.

Osa syynä on nämä itsekkäät, oma ajatusmalli on jostakin toiselta planeetalta työntekijät, "lupaavat" aina hoitaa myös toisen vuoron.  Lisäksi koulu jo opettaa kaikki ovat JOHTAJIA. Toisia (keikkalaisia, sijaiset) eivät kuulu työporukkaa,  vaan ovat "lattiarättejä" toisten työntekijöiden mielestä ja heitä saa kohdella miten sattuu-asenteella.  Ovat aina  syypää jokaisen asiaa ja ei koskaan hyvää ideoita huomioida. Astuvat vielä vakituisten varpaalle, kun osaavat paremmin hoitaa.. pidä  ilme  kurissa, älä naura, älä puhu vaan heti tulkitaan asia omien asenteen mukaisesti.   Selitä miksi oli hauskaa eli olet tilivelvollinen toisille.... Kilpaillaan toisten työntekijöiden suosiosta ja asiakas on sivuseikka.  Jos, huomaat virheen, niin et uskalla kertoa siitä. Annetaan takaisin välittömästi ja kostetaan.

Tämä on liian yleistä nykyisin kaikki sallitaan, opiskelijoilta, vakituisilta ja keikkalaiset/ sijaiset ovat aina syypäitä ja myös firman huonoon työilmapiiriin.  Sijainen/ keikkalainen on helppo saalis työporukalta ja johtajilta.  Arvataan ei tule enää ja näin  pilataan toisen maine omalla " tyhmyydellä" ja johtaja on aina näiden puolella.  Koskaan ei tarkisteta asian oikeaa laitaan vaan sama meno jatkuu vuodesta vuoteen ja ilmapiiri kiristyy ja  kytätään suorastaan toisiamme työssä.

Uusi ilmiö mihin olen törmännyt viime vuosina; VARKAUS. Varastetaan työnantajan tavaroita kylmästi ja myös toisten työntekijöiden omia tavaroita häipyy. Työpaikka sallii tämän ja johtajat ovat  todella lepsyjä asioiden suhteen.  Oma vika, jos teiltä on varastettu. Työpaikka pesee kädet asiasta ja yksikään " työntekijä" ei koskaan tiedä mitään. Hävettää olla työssä, sellaisessa työpaikassa nykyaikana.  Näitä on todella paljon, mutta ei puhuta asiasta.  Jos asiakkaalta varastetaan, niin silloin herää työnantaja. Työntekijän puolta ei työnantja pidä ja vähintein keikkalaisen /sijaisen on pelkkä p---a työnantajalle. Mennään yleisavaimella toisten pukukaappi tai johtajien huoneeseen. Tämä sallitaan työyhteisössä ym. Lakaistaan kaikki maton alle ja keikkalainen on p....a kun ei katso vierestä varkautta ym.  Omatunto on vieras asia ja toisen omaisuus on yhteistä tämä asenne on tullut mukaan työyhteisöön.  Vaijetaan ja kärsitään mielessään kuka?

 Mennään johtajan luokse suorastaan juoruamaan toisista työntekijöitä ja johtaja uskoo tätä  maniloivaa työntekijää.  On hänen lellikki ja näin saa valheellisen kuvan työilmapiiristä. Näitä ilmestyy nykyisin usein työpaikkoihin ja osaavat naamioida itsensä täydelliseksi työntekijäksi.  Kaikki on yhtä massaa työpaikalla ja asiakas on sivuseikka. Onneksi keikkalaisille / sijaiset ovat valpaana ja luottavat omaan vaistoonsa. Eikä johtajien / lähiesimiehien puheisiin yhtään ja omat silmät/ kuulon ja senioreiden asenne sanoo paljon. Oppii älä luota johtajien /lähiesimiehien/ työpaikkailmoitusten mainoksiin vaan selvitä asia toista kautta.

Ollaan niin hyviä taas ja usein nämä istuvat, lorvivat yhden työvuoron / ollaan tekevinään työtä, kun lähiesimies ilmestyy paikalle ja heti käytös muuttuu, kun lähtevät ja rahakkaampi vuorossa voidaan vähän työskennellä. 

Sitten nämä ketkä asuvat " työpaikalla" ihan itsekäistä syistä. Ei ole muuta elämää vaan tullaan myös vapaa-ajalla norkkumaan   työpaikalle.  Jos, palaavat loppuun, syy löytyy omien korvien välistä. Aikuinen henkilö pitää osasta sanoa; EI, sovi tänään. Silloin myös esimies huomaa asian oikean laidan ja kaikki pitäisi olla yhtenä rintama. Nykyisin on niin muodissa; MINÄ VAIN ja selän takana sitten puukotetaan.  Vahditaan myös toisten työvuoroja, miksi te taas olette illassa, yössä ym. kateellisuus kukoistaa monessa työpaikoissa ja yhteistyö on sanan helinää. Ennen oli yhtenäinen rintama ja yhtenäiset työpelisäännöt ja odotettiin niitä jokainen noudattaa.  Johtaja/ lähiesimies puuttuivat asiaa välittömästi ja odotti työntekijät osaavat käytöstavat tulessa työhön.  Oli kunnon lähiesimiehiä ja heihin voi luottaa.  Kaikista ei ole lähiesimieheksi, ikävä kyllä. Siihen tarvitaan muutakin, kun " suosikki" työpaikalla. 

Siihen kasvataan ja osataan seistä sanojen takana. On selkärankaa seistä sanojen takana ja työntekijät luottivat häneen. On helppo lähestyä ja luotaa asiat hoidetaan.  Johtaja/ lähiesimies sitoutui asiaan, nykyisin vaihtuvuus on suuri. Opettele taas uusi systeemi ja olet koko ajan ristiriitatilanteessa, miten taas toimitaan.

Nykyisin moni hoitotyöpaikka on aikuisten ihmisten päiväkoti ja tapellaan kenen suosikki kukin on.  Kiusaaminen on jokaisen oikeus ja sallittu työyhteisössä. Johtaja / lähiesimiehellä ei ole mitään otetta näitä kiusaajia kohtaan vaan syy käännetään kiusatun niskaan.  Kiusattu on se pahan alku ja kiusaaja on hyvis.

Toisin sanoen mieliskellään, nuollaan esimiestä selän takana ja edessä sitten " haukutaan" kuinka taas joustetaan.. Sitten valitetaan, kuinka paljon taas on töitä tai ketään ei saatu vuoroon... Itse ovat syypää  johtaja/ lähiesimies ei palkkaa, kun on opittu tehdään vapaaehtoisesti pitkiä päiviä. Keikkalaiset sulkevat jo korvat näiltä täydellisyyttä hipovia työntekijöitä. Pilaavat monen hyvän työpaikan. Miltä asiakaista tuntuu, kun työilmapiiri on karsea, onko kukaan oikeasti miettinyt tätä näkökulmaa asiaa. Asiakkaat ovat siellä jatkuvasti ja näkevät paljon.

Suunnitellaan itsenäisesti omat työvuorot, ilman joustoa. Moni kun ei osaa edes organisoida omia töitä, että ne tulisi tehtyä työvuoron aikoihin. Juoruiluun, omien älypuhelimiin on aina aikaa, toisten hoitajien kustannuksilla. Metsään menty taas. Olen ollut mukana tässä ja  eräät valikoivat itselle rahakamat työvuorot ja mitä itse passaa. Sitten kaveri ja sen kaveri .. kun olit siinä häntäpäässä sait kaikista huonommat työvuorot ja taatusti ymmärrystä ei herunut toisilta.  Johtaja sai kiinni ja ihmetteli miksi näin toimitaan. Ei ole oikeudenmukaista ja selityksiä tuli näiltä tekijöiltä. Asianomaiselta ei kysytty koskaan mitään vaan johtaja puuttui asioihin.  Olit itsestään selvä tapaus, huomaamaton ja teille ei ole oikeutta sanoa mitään-asenne...

Viime kesätyöstä: KLo.07.30 alkoi työt ja eräät tulivat jatkuvasti istumaan taukotuvalle klo.10.00. Lähiesimies sai kiinni ja työt olivat tekemättä eli siirtyvät toisen kiltin hoitajan niskaan.  Kiltti hoitaja sai syyt niskaan, kun aikataulu ei pitänyt yhtään tämän takia, vaan hänelle oli asiakas tärkein ja tekemättömät työt piti hoitaa.  Johtaja huomautti asiasta, näille " itsekkäille työntekijöille" oli yhtä kanssa, sama toiminta jatkui tasaiseen tahtiin. Todettiin työt on tehty ja istuttiin klo.10.00- 14.00 kun leikkitiin omilla älypuhelimillaan. Olivat täydellisiä, hyviä hoitajia ja me ketkä teimme työt olimme niitä pahoja.  Tässä nähdään oikeudenmukaisuus työnantajalle oikeassa käytännössä. 

Tätä kuulee joka paikasta läpi Suomen maan ja sama toiminta jatkuu.... sallitaan siis johdon  siunauksella.  Tässä yksi syy, miksi ei mikään toimi hoitoalalla ja KIITOS JOHTAJAT / LÄHIESIMIEHILLE TÄSTÄ. Ottakaa vastuuta teosta ja toimikaa ei missään muulla alalla suosita tälläistä toimintaa työajalla, ikää katsomatta.

Miksi, yksikään koulutettu tekee tätä työtä, saa miettiä nykyisin väkisin. Ollaan menty ihan " pihalle" hyvästä hoidon ajatuksesta. 

Nykyisin  työpaikka on usein työntekijöiden  oma " sotatanner", heikon häviää, sairastuu vakavasti. Ketään ei oikeastaan kiinnosta ja vähinten työantajaa. Olet omillasi ja jokainen tulee joskus tämän eteen.

Myös  työpaikkakiusaajat ja johtajat huomaavat saavat " luusereita" töihin tulevaisuudessa.  Paljon on korjaamista hoitotyössä ja pahin on työasenne.

Hyvä työntekijä saa töitä aina ja oppii valikoimaan jyvät akanoista.

 

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...