Jump to content
Ajankohtaista

Tutkijat varoittavat lääkekaaoksesta – potilasvahingot mahdollisia


Hoitajat.net


Kuvituskuva: Shutterstock

Jos monet toimijat ovat osapuolina potilaan lääkehoidossa toisistaan tietämättä ja sopimatta työn- ja vastuunjaosta, syntyy lääkekaaos. Pahimmassa tapauksessa lääkekaaos voi johtaa potilasvahinkoihin sekä hallitsemattomiin lääkehoidon kustannuksiin. Näin todetaan tuoreessa KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa tutkimuksessa.

Lääkekaaos on saatava hallintaan. Tutkijat suosittavat kansallisen lääkehoitoa ja lääkitysturvallisuutta koordinoivan keskuksen perustamista sekä lääkkeiden käyttäjien osallistumista omahoitoon ja lääkehoidon seurantaan.

Sote-organisaatioiden tasolla lääkehoitojen toteutus tulee koordinoida organisaatiokohtaisesti. Koordinaation tulee ulottua hoitotiimeihin sekä potilas-ja asiakaskohtaisiin lääkehoitosuunnitelmiin.

Tutkijoiden mielestä potilas-ja asiakastasolla tulisi hyödyntää tehokkaammin tietokantoja ja teknologiaa, jotka auttavat potilaskohtaisesti lääkehoidon suunnittelussa ja hoitopäätöksissä. Lääkkeiden käyttäjien omaa osallistumista lääkehoitojen toteutukseen tulee lisätä.

Tutkimuksessa kuvataan lääkehoitoon liittyviä riskitekijöitä ja sitä, miten riskejä voitaisiin vähentää. Tutkimuksen ovat tehneet Helsingin yliopiston kliinisen farmasian tutkimusryhmä: proviisori Suvi Hakoinen, dosentti Pirjo Laitinen-Parkkonen ja professori Marja Airaksinen. 

Lue: Lääkekaaoksen hallinta sote-muutoksessa – nykytila, haasteet ja ratkaisuehdotukset


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Vieras: Vergerant

Lähetetty

Apuaa.. olen hoito ja huolenpido jaksossa. minun pitää tehdä hoitosuunnitelma potilaalle jolla on Diabetes. mulla ei ole ythään idea mitä minun pitäisi kirjoittaa... kuka voisi autaa mua

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kannattaisi varmaan perehtyä opiskelujakson kirjallisuuteen, eikä täällä kommentoida omia asioitaan hassuihin yhteyksiin.

ota kuitenkin koppi :

* mitä kannattaa huomioida potilaasta jolla on diabetes? Liitännäissairaudet ja niiden hoito? Hoitaako itse sairautta vai hoitohenkilökunta? Lääkitys, verensokerin mittausajankohdat? Mitä tulee potilaalle ohjata? Kuka arvioi hoitoa? 

tässä alkuun vähän vinkkiä.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×