Jump to content
Ajankohtaista

Tehy hallitukselle: Jättäkää hoitohenkilöstö ja vanhukset rauhaan


Hoitajat.net


Tehy kritisoi hallituksen säästöesityksiä, joilla heikennetään vanhuspalveluita. Vanhuspalvelulain osaamisvaatimuksista tingitään ja mitoitus on laatusuosituksen muuttamisen myötä laskemassa alle kipurajan. Ikäihmisten hoidosta ei enää tingitä tippaakaan, toteaa Tehy tiedotteessaan. 

- Hallitus saisi kääntää katseensa vaihteeksi vaikka yritystukien leikkaamiseen ja jättää ikäihmiset ja hoitohenkilöstön rauhaan, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo sanoo.

Tehy vastustaa vanhuspalvelulain ja sosiaalihuoltolain muutoksia, joiden vaikutuksena vanhuspalveluissa tarvittava erityisosaaminen heikentyisi tuntuvasti. Tehy vaatii, että vanhuspalvelulain mukaisesti palvelujen järjestäjällä on ikääntyvien hoidossa jatkossakin erityisasiantuntemusta ainakin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, gerontologisen hoito- ja sosiaalityön, geriatrian, lääkehoidon, ravitsemuksen, monialaisen kuntoutuksen sekä suunterveydenhuollon alalta.

Tehy kritisoi myös ikäihmisten laatusuosituksen mitoituksen madaltamista. Mitoituksen pitää perustua aina asiakkaan palvelutarpeeseen ja henkilöstön osaamiseen. Liiton mukaan suosituksen lukuja ollaan viemässä niin alas, että yhtälö on kestämätön sekä ikäihmisten hoidon että hoitohenkilöstön jaksamisen kannalta. 

Tehyn mukaan laatusuosituksen mukainen vähimmäismitoitusluku (0,50 - 0,70) ei nytkään yksin riitä takaamaan riittävää henkilöstömitoitusta. Tarvittavaan henkilöstömäärään vaikuttavat oleellisesti asiakkaiden terveydentila ja palvelutarve sekä henkilöstön osaaminen. Henkilöstöllä on oltava riittävä osaaminen esimerkiksi ikääntyvien fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn arvioimiseen.

Lisäksi henkilöstömitoituksessa huomioon otettavan työpanoksen tulee aina tarkoittaa hoitohenkilöstön todellisia asiakastyöhön kohdistuneita työtunteja eikä esimerkiksi varastointiin, pyykkihuoltoon tai potilashuoneiden puhtaudesta huolehtimiseen.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Ajankohtaista

Blogi

×