Jump to content
Ajankohtaista

Suomalainen innovaatio lyhentää flunssan kestoa


Hoitajat.net
  • <span class="stikkeri">ILMOITUS</span>

Tutkimuksien mukaan viruksen aiheuttaman flunssan kestoa voidaan lyhentää ja oireita
helpottaa paikallisesti annosteltavalla sinkkiasetaatilla.

Flunssa on yleisin lyhyen sairausloman syy Suomessa. Aikuiset sairastavat keskimäärin 1-5 flunssaa vuodessa. Hoito perustuu lepoon ja oireiden lievittämiseen lääkkeillä. Kotimaiset ja kansainväliset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että flunssan kestoa voidaan lyhentää. Tämän tutkimustiedon pohjalta on kehitetty tuote, jolla flunssan kestoa pystytään lyhentämään ja oireita lievittämään.

Suomessa sairastetaan vuosittain 10–20 miljoonaa hengitystieinfektiota. On arvioitu, että sairauspoissaoloista kertyy miljardiluokan kustannukset työnantajille ja yhteiskunnalle. Jos flunssan kesto lyhenee muutamalla päivällä ja sairauspäivät vähenisivät, koituisi siitä miljoonien säästöt. 

Sinkkiasetaatti

Tutkimusten mukaan paikallisesti nieluun annosteltu sinkkiasetaatti lyhentää merkittävästi flunssan kestoa. Kanadassa julkaistussa raportissa (Science 2012) oli yhdistetty tulokset kolmesta satunnaistetusta lumekontrolloidusta tutkimuksesta. Flunssan kesto lyheni keskimäärin 42 %. 

Helsingin ja Sydneyn yliopistojen yhteistyönä tekemässä raportissa arvioitiin puolestaan paikallisesti vaikuttavan sinkkiasetaatin vaikutusta flunssan oireisiin (Hemilä 2015). Sinkkiasetaatti lyhensi flunssaan liittyvän nuhan kestoa 34 %, nenän tukkoisuutta 37 %, kurkun karheutta 33 %, käheyttä 43 % ja yskää 46 %. 

- Julkaistujen tieteellisten tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että suurella annoksella paikallisesti vaikuttavaa sinkkiä on voitu osoittaa flunssan oireiden keston merkittävää lyhenemistä, toteaa kliinisen farmakologian dosentti ja erikoislääkäri Kimmo Malminiemi Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Nopea annostelu

Sinkkiasetaatti on antiviraalinen aine, joka estää virusten lisääntymisen. Lisäksi se käynnistää paikallisesti elimistön puolustusreaktion. Virusten määrä nielussa on suurin flunssan oireiden ilmetessä. Tästä syystä paras teho saavutetaan, kun sinkkiasetaatin käyttö aloitetaan 24 tunnin sisällä oireiden ilmaantumisesta ja sitä jatketaan koko sairauden ajan. Päiväannostuksen on oltava vähintään 75 mg.  

Suomalainen innovaatio

Suomalainen Pharmia Oy on kehittänyt sinkkiasetaatista nieluun suihkautettavan sinkkiasetaattivalmisteen, joka vaikuttaa paikallisesti viruksiin. Valmisteen koostumus tukee aktiiviaineiden pysymistä nielun limakalvoilla, mikä tehostaa vaikutusta. 

- Valmisteessa on sinkkiasetaatin lisäksi sorbitolia ja glyserolia, jotka vähentävät nielun turvotusta, kosteuttavat kurkkua ja lievittävät oireita. B5-vitamiini hoitaa virusinfektion aiheuttamia limakalvovaurioita, tuotteen kehityksestä vastannut tuotteistuspäällikkö Merja Vainio Pharmia Oy:stä sanoo. 

Valmistetta myydään apteekeissa nimellä FluAcute Zinc+

Lähteet ja lisätietoa: 

  • Hemilä H, Chalker E.  The Effectiveness of High Dose Zinc Acetate Lozenges on Various Common Cold Symptoms: A Meta-analysis.  BioMed Central Family Practice. 2015; 16: 24-34.
  • Science M, Johnstone J, Roth DE, Guyatt G, Loeb M.  Zinc for the Treatment of the Common Cold: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials.  Canadian Medical Association Journal 184 (10): E551–E561.
  • Shrivastava R. A Pilot Clinical Trial to Evaluate the Efficacy of a Topical Antiviral Osmotically Active Hypertonic Solution for the Treatment of Influenza Virus Induced Sore Throat. J Clinic Trials 2011;1(1):1-7
  • Nuhakuume, flunssa, Lääkärikirja Duodecim, 2012, infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio
  • Nielurisatulehdus (”angiina”), Lääkärikirja Duodecim, 2014, lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko ja infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Recommended Comments

7 tuntia sitten, dino kirjoitti:

Ei tuo kovin uusi juttu ole, ainakin poppatohtori Tolonen on myynyt sinkkiä flunssaoireisiin jo vuosia..:)

Oisko se paikallinen annostelu sumutteena se uus juttu. :)

Makuun saisivat panostaa. Toi on koeajossa nyt, kauheen makuista.

  • Tykkää 2

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Ihmettelijä1965

Lähetetty

Yliopiston apteekissa kerrottiin, etteivät saa myydä tätä tuotetta? Eli voiko olla totta, että jokin vain apteekeissa myytäväksi rajattu tuote ei ole kaikkien apteekkien tilattavissa? Eikö tämä ole koko apteekkisääntelyn periaatteiden vastaista?

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Ihmettelijä1965

Lähetetty

Kyllä sitä lähempääkin saa. Mutta ihmettelen, voiko joku lääketukkurikin ilmoittaa, että myyn lääkettä vain muille kuin Karjaan apteekille.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Ajankohtaista

Blogi

×