Jump to content
MAINOS

Simulaatio-oppimismenetelmä soveltuu hyvin lääkehoidon täydennyskoulutukseen


Hoitajat.net
 Jaa

Kuvituskuva: Shutterstck

Hoitotyön ammattilaisten lääkehoito-osaamisen varmistaminen edellyttää näyttöön perustuvien oppimis- ja opetusmenetelmien hyödyntämistä koulutuksissa. Simulaatio-oppimismenetelmä soveltuu hyvin lääkehoidon täydennyskoulutukseen, ilmenee terveystieteiden maisteri Suvi Auran väitöstutkimuksen tuloksista.

Potilasturvallisuus ja erityisesti lääkehoidon turvallisuus ovat olleet viime aikoina maailmanlaajuisen huomion kohteena. Lääkehoidon vaara- ja haittatapahtumat ovat yleisiä sairaaloissa.

- On välttämätöntä, että lääkehoito toteutetaan oikein ja näin ollen sekä osaamisen arviointi että opetus- ja oppimismenetelmien arviointi ja kehittäminen ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Viime vuosina teknologia ja hoitomenetelmät ovat kehittyneet nopeasti ja muun muassa erilaiset kuvantamistutkimukset ja -toimenpiteet ovat lisääntyneet runsaasti. Tästä johtuen radiologian yksiköissä käytetään aiempaa enemmän laskimoon annettavia eli iv-lääkkeitä. Röntgenhoitaja on kuvantamisen ja hoitotyön laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, joka vastaa potilaan lääkehoidosta osana moniammatillista tiimiä. Röntgenhoitajien sekä muiden sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten lääkehoidon osaamisen varmistamiseksi on Suomessa laajalti käytössä LOVe – lääkehoidon osaaminen verkossa -lupakoulutus, joka sisältää useita verkkokursseja.

Tutkimuksen mukaan simulaatio-oppimismenetelmä on yhtä tehokas tai jopa tehokkaampi menetelmä röntgenhoitajien iv-lääkehoidon teoreettisessa oppimisessa ja tiedon pysyvyydessä kuin verkko-oppimismenetelmä. Taustatekijöillä, kuten oppijan iällä tai työkokemuksella, ei ollut vaikutusta simulaatio-oppimisryhmän tuloksiin. Nuoremmat ja vähemmän työkokemusta omaavat röntgenhoitajat puolestaan näyttäisivät hyötyvän verkko-oppimisesta enemmän kuin vanhemmat ja kokeneemmat kollegansa.

Ennen koulutusta vähintään viikoittain iv-lääkkeitä antavat röntgenhoitajat arvioivat osaamisensa korkeammalle kuin harvemmin lääkkeitä antavat, mikä oli myös yhteydessä todelliseen osaamiseen tietotestin perusteella. Koulutuksen jälkeen simulaatio-oppimisryhmän röntgenhoitajien itsearviointi omasta iv-lääkehoidon osaamisesta oli yhteydessä todelliseen osaamiseen, kun taas verkko-oppimisryhmän itsearviointi ja todellinen osaaminen eivät olleet samansuuntaiset.

Simulaatio-oppimisryhmän haastatteluissa ilmeni, että lääkehoito- ja päätöksentekotaidot kehittyivät simulaatio-oppimisen avulla. Muun muassa toimenpiteen aikaisen kivun arvioinnin, kivun lääkkeellisen hoidon ja potilaan monitorointitaitojen kuvattiin kehittyneen koulutuksen avulla. Moniammatillisesti toteutettujen simulaatioiden todettiin vahvistavan ryhmätyö- ja kommunikaatiotaitoja, jotka ovat tärkeitä potilasturvallisuuden edistämisen kannalta. Simulaatioiden toteuttaminen ”in situ” eli todellisessa toimintaympäristössä lisäsi todenmukaisuutta ja tuki opitun siirrettävyyttä kliiniseen työhön. Tutkimus osoitti, että simulaatio-oppimismenetelmä soveltuu hyvin iv-lääkehoidon täydennyskoulutukseen.

Terveystieteiden maisteri Suvi Auran hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja Simulation-based Pharmacotherapy Learning: Assessing Educational Effectiveness in Radiographers’ Continuing Education (Simulaatiomenetelmä lääkehoidon oppimisessa: Vaikuttavuuden arviointi röntgenhoitajien täydennyskoulutuksessa) tarkastetaan 16.6 Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa.

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...