Jump to content
Ajankohtaista

Sairaanhoitopiireissä opiskellaan pelaamalla


Hoitajat.net

Digitaalinen lean‐opetuspeli otetaan käyttöön Varsinais‐Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiireissä vielä tämän vuoden aikana. Pelin avulla sairaanhoitopiirien henkilöstö kouluttautuu lean‐ajatteluun eli pyrkii poistamaan lisäarvoa tuottamattomia toimintoja omasta työstään.

Lean-opetuspelin käyttöönotto on yksi esimerkki koulutuksen siirtymisestä kohti interaktiivisuutta ja digitaalisuutta. Opetuspelin on toteuttanut Turun ammattikorkeakoulun Liiketoimintaosaaminen ja prosessien johtaminen -tutkimusryhmä yhdessä opiskelijoiden, Turun AMK:n sosiaali‐ ja terveysalan ylemmän AMK koulutuksen, sairaanhoitopiirien sekä Turku GameLabin kanssa. Marraskuun lopulla järjestettävässä tilaisuudessa valmis opetuspeli luovutetaan sairaanhoitopiireille.

Lean‐opetuspeli on monialainen yhteistyönhanke. Lean‐ajattelun tuominen sairaanhoitopiireihin ja niiden henkilöstöille sekä koulutuksen osittainen toteuttaminen pelin avulla tuhansien työntekijöiden organisaatioissa ovat haastaneet toteuttajien, henkilökunnan ja opiskelijoiden osaamista.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin suunnittelija Riikka Maijala kommentoi tyytyväisenä pelin sisältöä:

– Opetuspelin tavoitteena on herättää ajatuksia ja keskustelua siitä, miten jokainen voisi hyödyntää lean ajattelutapaa päivittäisessä työssään ja kehittää omia työtapojaan. Pelaaja saa jokaisesta pelikerrasta palautteen ja hän voi seurata omaa lean‐ajattelun omaksumista.
 
Opetuspelistä hyötyä ja huvia

Digitaalisen lean‐opetuspelin pelaaminen on ajasta ja paikasta riippumatonta. Pelaaminen onnistuu niin mobiililaitteilla kuin perinteisellä tietokoneellakin. Pelin pariin voi palata keskeytyksenkin jälkeen, eikä pelikertojen määrää ole rajoitettu.

Kehitystyöhön osallistunut Turun AMK:n terveysalan opettaja Sini Eloranta kuvaa peliä innostuneesti:

– Etenkin pelin sisällä olevat minipelit motivoivat pelaajaa ja tekevät opetuspelistä jopa viihdyttävän. Lisäksi digitaalinen opetuspeli on taloudellinen tapa levittää tietoisuutta suurille ihmismäärille. Se on mielekäs, nopea pelata ja antaa välitöntä palautetta, jonka avulla pelaajalla on mahdollisuus kehittää toimintaansa. Peli vetää siten pidemmän korren perinteiseen luokkahuoneessa tapahtuvaan täydennyskoulutukseen nähden.

Leanille ominaisen jatkuvan parantamisen mallin mukaisesti pelin kehittäminen ei pääty nyt valmistuvaan versioon. Tulevaisuudessa siintää entistä innovatiivisemman ja kokonaisvaltaisemman digitaalisen oppimiskokemuksen mahdollistaminen sairaanhoitopiirien henkilöstöille. Opetuspeli luovutetaan sairaanhoitopiireille marraskuun lopulla. 


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Ajankohtaista

Blogi

×