Jump to content
Ajankohtaista

Sairaanhoitajat vaativat tunnustusta työstään


Hoitajat.net


Kuvituskuva: Shutterstock

Uutisoinnissa usein syytetään Suomen kilpailukyvyn heikkenemisestä hoitajien 2007 palkakorotuksia. Sairaanhoitajaliitto vaatii tiedotteessaan, että syyllistämisen sijaan on nostettava keskusteluun sairaanhoitajien työ, jota he tekevät väestön terveyden edistämisessä ja ylläpitämisessä, sairauksien hoidossa ja ehkäisemisessä sekä kärsimyksen lievittämisessä.

Sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja Terhi Reunama toivoo, että päättäjät tunnistavat ja tunnustavat sairaanhoitajien laaja-alaisen osaamisen ja toiminnan vaikuttavuuden.

– Työn vaativuuden mukaisella palkkauksella ja työoloista huolehtimalla osoitetaan sitä mitä pidetään arvokkaana, onko sairaanhoitajan tekemä työ sitä? Nähdäänkö sairaanhoitajat yhteiskunnassamme sijoituksena vaiko kulueränä?

Sairaanhoitajista kohta pulaa - palkkaukseen tyytymättömiä etenkin nuoret

Sairaanhoitajaliiton mukaan yksi terveydenhuoltojärjestelmien haasteista maailmanlaajuisesti ja myös Suomessa on uhkaava työvoimapula koulutetuista, ammattitaitoisista sairaanhoitajista.  Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että sosiaali- ja terveydenhuollossa on vuoteen 2025 mennessä noin 20 000-60 000 työntekijän vaje.

Ruotsissa on ollut jo useamman vuoden ajan terveydenhuollon toimintaa lamauttava pula sairaanhoitajista. Ongelman taustalla on Sairaanhoitajaliiton mukaan palkkataso, työympäristö sekä työehdot. Suomalaisista sairaanhoitajista jopa 10 % haluaa vaihtaa ammattia pois hoitoalalta. Varsinkin nuorten vastavalmistuneiden sairaanhoitajien kohdalla tilanne on vakava. He ovat hälyttävässä määrin tyytymättömiä erityisesti palkkaukseen.

Julkisessa keskustelussa on tuotu esille myös aikomus alentaa hoitotyöntekijöiden pätevyyksiä.

– Sairaanhoitajien korkeatasoisesta osaamisesta tinkiminen säästöjen nimissä onkin hyvin lyhytnäköistä ja tavoiteltujen säästöjen sijaan aiheuttaa välittömiä ja välillisiä lisäkustannuksia pitkällä aikavälillä. Tutkimusnäyttö osoittaa kiistattomasti, että riittävä sairaanhoitajamitoitus ja -koulutustaso säästää niin rahaa kuin ihmishenkiä, toteaa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×