Jump to content
Ajankohtaista

Robottien avulla voitaisiin jo nyt tehdä viidennes sairaanhoitajien ja lähihoitajien töistä


Hoitajat.net

Robotit eivät ole sosiaali- ja terveydenhuollossa kaukaista tulevaisuutta. Jo nykyisin sairaaloissa ja hoitoyksiköissä hoitotyötä on mahdollista keventää, korvata ja täydentää erilaisilla robotiikan ja automatiikan sovelluksilla. Suomessa ainakin 20 prosenttia sairaanhoitajien ja lähihoitajien työtehtävistä pystyttäisiin korvaamaan jo olemassa olevilla robotiikan ja automatiikan sovelluksilla, arvioidaan tuoreessa Eva-raportissa.

Muutos voitaisiin toteuttaa nopeasti, sillä nämä sovellukset olisivat otettavissa käyttöön 2–3 vuodessa. Laskelma perustuu tutkimustietoon markkinoilla olevista ja markkinoille tulossa olevista robotiikan ja automatiikan sovelluksista. 

Jos robotiikan hyödyntäminen yleistyisi, laskennallisesti kaikki sairaanhoitajat ja lähihoitajat selväisivät siis nykytöistään nelipäiväisellä työviikolla viisipäiväisen sijaan, todetaan raportissa. Vaihtoehtoisesti voidaan ajatella, että nykyisten 136 000 hoitotyöntekijän määrää voitaisiin vähentää 27 000:lla. Tai että nykyiset hoitotyön tekijät saisivat robottien avulla tehtyä työt, jotka vastaavat jopa 170 000 hoitotyöntekijän työpanosta, esittää raportti.

Sairaanhoitajien ja lähihoitajien määrän vähentäminen on epätodennäköistä, koska väestön ikärakenteen vanhenemisen odotetaan kasvattavan hoitotyöntekijöiden tarvetta. Vuoteen 2026 mennessä koko terveydenhuollon työvoimatarpeen on arvioitu kasvavan kymmenkunta prosenttia ja vanhuspainotteisten hoivapalvelujen lähemmäs 20 prosenttia. 

Työntekijöiden vähentämisen sijaan robotiikka ja automatiikka todennäköisimmin muuttavat hoitotyöntekijöiden työn sisältöä, työtehtäviä ja työtehtäviin käytettävää aikaa. Parhaimmillaan sairaanhoitajien ja lähihoitajien työtä voidaan kohdistaa uudella tavalla siten, että hoidolliset tulokset sekä työn taloudellisuus ja tehokkuus paranevat.

Robottien tärkeimmät käyttökohteet terveydenhuollossa ovat yksitoikkoiset, raskaat ja terveydelle vaaralliset työtehtävät. Käytettävissä oleva robotiikka soveltuu esimerkiksi potilaiden ja tarvikkeiden kuljettamiseen, lääkkeiden annosteluun ja jakeluun sekä potilaiden elintoimintojen seurantatietojen tallentamiseen. Robottien on todettu vähentävän lääkevirheitä. 

Sairaaloissa ihmisen työpanos kannattaa kohdistaa siihen, missä kone ei voi ihmistä korvata: inhimilliseen hoivaan.

EVA: Robotit töihin

 


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Recommended Comments

Mun näkemys on että alkutekijöissä on vielä tämä hoivarobotiikka, apua on yhtä paljon kuin potilasnosturista jos edes sitäkään. Vai löytyykö jostain robotti joka nostaa potilaan itsenäisesti vuoteesta tai käyttää ja avustaa vessakäynnillä ilman hoitajan läsnäoloa..? Lääkehoidossa ja jossain pienimuotoisessa kuljetustoiminnassa roboteista löytyy varmasti apua ja helpotusta. Jos siis hinnat ja huoltokustannukset ovat kohdillaan.

 

 

 

 

 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
jupet

Lähetetty (muokattu)

Robotiikkaa on myös ohjelmistorobotiikka. Esim mittaustulosten kerääminen erilaisista mitta- ja valvontalaitteista ja niiden tallennus potilastietojärjestelmään olisi ollut jo vuosia täysin mahdollista automatisoida mutta jostain syystä tätä ei ole haluttu juurikaan ottaa käyttöön. Oletan että kyse on siitä että perusduunarin työpanosta ei vaan arvosteta niin paljon että sitä haluttaisi suunnata pois "manuaalisesta copypasteilusta".

Muokattu - jupet
  • Tykkää 1

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Osku

Lähetetty (muokattu)

Usein ihmiset käsittävät virheellisesti, että robotiikassa on kyse jostain humanoidi roboteista jotka toimivat kuin ihmiset. Kysehän on pitkälle automaatiosta, rutiinien tekemisestä yms. Star Trek osasto tulee varmaan jokus muutaman vuosikymmenen päästä,

edit: Tehyn näkökulma http://www.tehy.fi/fi/mediatiedote/robotit-tervetulleita-myos-arvokeskustelu-tarpeen

Muokattu - Osku

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Oispa joku robotti joka juoksis minun puolesta näytteet labraan niin säästyis pitkä aika.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Ylva Forss

Lähetetty

jo vuosia sitten olin suunnitellut " lypsy" robotin osastoille. Imuletku takapään reijästä sisään ja imu päälle. Ei tarvitsisi potilas sietää ulostusta vaipoissa eikä hoitajat pestä näitä samoja pois. Mutta olenpa pahainen hoitaja enkä dip.inssi niin tuli mieleen että se ei ehkä ole ihmisenarvoista, noin niin kuin pot. kannalta. Nyt maata johtaa teknokraatti niin ihmisarvot ei paljoa paina joten tässä tuli ilmainen idea nikkareille. 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Ajankohtaista

Blogi

×